Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καλεί τους πολίτες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκύδρας, Ν. Χατζηϊωαννίδης | PellaNews

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καλεί τους πολίτες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκύδρας, Ν. Χατζηϊωαννίδης

Ο Νίκος Χατζηιωαννίδης στην πρώτη του συνέντευξη από τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σκύδρας, όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Πέλλαnews την Τετάρτη 23 Αυγούστου

Επιμέλεια: Γιώργος Σωμαράκης

Το ρίσκο που πήρε η Δήμαρχος Σκύδρας να εμπιστευθεί την πολύ δύσκολη θέση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου σ’ έναν νεαρό, άπειρο και πρωτοεμφανιζόμενο σύμβουλο στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πραγματικά μεγάλο την στιγμή μάλιστα που την θέση αυτή κατείχε για δύο συνεχόμενες θητείες ένας πολύπειρος του χώρου και κατά γενική ομολογία πετυχημένος στην αποστολή του. Τίποτα όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στον οδοντίατρο, Πετριώτη, δημοτικό σύμβουλο και άρπαξε την ευκαιρία... «από τ’ αυτιά».

Δεν υπάρχει δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα

«Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος ήξερα πως όποια θέση κι αν αναλάβω, όποια θέση κι αν μου εμπιστευθεί η Δήμαρχος χρειάζεται υπευθυνότητα διότι έχει να κάνει με την δημόσια περιουσία. Δεν περίμενα να συναντήσω δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα και από την πρώτη στιγμή αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση της κας Ιγνατιάδου την οποία βεβαίως ευχαριστώ δημόσια για άλλη μια φορά». Δημόσια ευχαρίστησε και τον απερχόμενο πρόεδρο, κ. Λάζαρο Καρασαββίδη για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο χαρακτηρίζοντας τον αξιόλογο, με πολλές επιτυχίες. «Στάθηκε και στέκεται δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Είναι δίπλα μου σε ότι τον χρειάζομαι και τον σέβομαι πάρα πολύ» σημείωσε.

Τα νούμερα τρομάζουν αλλά...!

Θυμίζοντας στο νέο πρόεδρο ότι τον Οκτώβριο του 2016 είχε αποτυπωθεί ότι η ΔΕΥΑ είχε ανείσπρακτες οφειλές της τάξεως των 2εκ ευρώ απάντησε: «Σε σχέση με άλλες ΔΕΥΑ που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα η ΔΕΥΑ Σκύδρας αντέχει και σε μεγάλο βαθμό πάει καλά» συμπληρώνοντας ότι «δεν χρωστάει στο προσωπικό, στα ασφαλιστικά ταμεία». Ακόμη και το μεγάλο αγκάθι που βλέπει στο όνομα ΔΕΗ και το χρέος αγγίζει τις 600.000ευρώ, ο κ. Χατζηιωαννίδης, διευκρινίζει καθησυχαστικά: «καταφέραμε να ρυθμίσουμε την οφειλή σε 100 δόσεις με την ρύθμιση να υπογράφεται τέλος Σεπτεμβρίου». Υποχρεωτική ρήτρα της ρύθμισης είναι να υπάρχει το ποσό των 70.000ευρώ στο λογαριασμό της δημοτικής επιχείρησης. Αναφορικά με τις οφειλές προς τους προμηθευτές ο νέος πρόεδρος ευελπιστεί ότι μέσα σ’ ένα χρόνο το ποσό θα έχει πέσει κάτω από τις 50.000ευρώ (τον Οκτώβριο είχε καταγραφεί στις 100.000ευρώ). «Βεβαίως όλα εξαρτώνται και από τους ρυθμούς εισπραξιμότητας των λογαριασμών» επισημαίνει.

Στο 70% περίπου η εισπραξιμότητα

Για άλλη μια φορά και από έναν ακόμη πρόεδρο ΔΕΥΑ τονίζεται η κακή νοοτροπία των Ελλήνων στην υποχρέωση τους να πληρώνουν τον λογαριασμό του νερού. «Ο Έλληνας θα πληρώσει πρώτα τον λογαριασμό της ΔΕΗ, του τηλεφώνου και ότι άλλο έχει αμελώντας την υποχρέωση προς την ΔΕΥΑ» επισημαίνει ο πρόεδρος. «Είναι μια αλήθεια που συναντιέται πανελλαδικά και όχι μόνο στην επιχείρηση της Σκύδρας» τόνισε καθιστώντας, λοιπόν, τις εισπράξεις σε όχι επιθυμητά επίπεδα. «Ικανοποιητικά μεν χαμηλά δε» είπε συγκεκριμένα. Και βεβαίως, η προαναφερθείσα οφειλή προς την ΔΕΗ, οφείλεται στην εδώ και χρόνια μη ανταπόκριση των πολιτών, με την επιχείρηση, να έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αλλάξει τα δεδομένα.

Προσέλθετε για ρύθμιση

Η τελευταία προσπάθεια που αποτελεί και σημαντική είδηση έχει να κάνει με την δυνατότητα που δίνει η επιχείρηση στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με το ποσό που αυτοί μπορούν να καταβάλουν. «Μπορούν οι πολίτες -και θέλω να το τονίσω- να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στις οποίες σημειωτέον δεν υπάρχουν προσαυξήσεις, καταβάλλοντας κάθε μήνα το ποσό που οι ίδιοι μπορούν. Μέχρι και 100 δόσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν» εξήγησε ο πρόεδρος και σημείωσε ότι η υπηρεσία ήδη ειδοποιεί τηλεφωνικός αλλά και με ειδοποιητήρια τον κόσμο. Να πούμε, όμως, ότι η υποχρέωση να αποσταλούν στην εφορία οι οφειλές πάνω από 500ευρώ δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί (η νέα διορία είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) αν και όπως είχαμε καταγράψει και στο παρελθόν το ποσό που μπαίνει στα ταμεία της ΔΕΥΑ δεν είναι και μεγάλο (λίγο πάνω από 20.000ευρώ). «Αυτό δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία», δηλώνει ο Νίκος Χατζηιωαννίδης, κάτι το οποίο είχε επισημάνει από το πρώτο κιόλας συμβούλιο, μετά την ανάληψη της θέσης του προέδρου τον Απρίλιο του 2017 και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ταπωθεί καμία παροχή σε οικονομικά αδύναμους πολίτες. Το τάπωμα άλλωστε δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του νεαρού Πετριώτη, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι το νερό είναι φυσικό δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση και θεωρεί αδικία κάποιοι συμπολίτες να ενεργούν εις βάρος του συνόλου με την ασυνέπεια τους (εσκεμμένη σε ορισμένες περιπτώσεις).

Υδρόμετρα στη Μενηίδα

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο Σκύδρας και τονίστηκε από τον πρόεδρο, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες των χωριών του παλιού Δήμου Μενηίδος χρεώνονται το νερό που καταναλώνουν. Ενώ, στον υπόλοιπο Δήμο, η μέτρηση γίνεται βάσει υδρομέτρων, στη Μενηίδα, η χρέωση γίνεται κατά κεφαλήν. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα χωριά του παλιού Δήμου Μενηίδος να υπάρχει μεγάλη και ανεξέλεγκτη κατανάλωση νερού με αρνητική συνέπεια να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος απ’ ότι η πόλη της Σκύδρας» εξηγεί ο κ. Χατζηιωαννίδης διευκρινίζοντας: «για να υπάρχει ίση και δίκαιη μεταχείριση προς όλους τους πολίτες του δήμου μας πρέπει να τοποθετηθούν υδρόμετρα σε όλα τα χωριά». Βέβαια, πρόκειται για ένα κοστοβόρο έργο με την ΔΕΥΑ προς το παρόν να ξεκινάει επανακαταμέτρηση όλων των κατοίκων του παλιού Δήμου Μενηίδος , ώστε να ανανεωθούν οι λίστες και παράλληλα οι χρεώσεις.

Φωτοβολταϊκά στα αντλιοστάσια

Όπως αποκαλύπτει ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το κλειδί για την μακροημέρευση της επιχείρησης παίρνοντας μια σημαντική πρωτοβουλία. Ήρθε σε επαφή με την κεντρική ΔΕΥΑ της χώρας που εδρεύει στην Λάρισα και πρότεινε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάθε αντλιοστάσιο. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό και προτεραιότητα μεγάλη έχει η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και η πρόταση που κατέθεσα βρήκε ανταπόκριση και γίνεται η ανάλογη επεξεργασία με το αρμόδιο υπουργείο».

Άμεσες επεμβάσεις

Επί του παρόντος πάντως ο νεαρός πρόεδρος αυτό που έκανε αρχικά ήταν να επισκεφτεί όλα τα αντλιοστάσια κάνοντας την δική του καταγραφή. «Είδα και έκρινα που και με ποιον τρόπο είναι απαραίτητο να επέμβουμε και να τα εκσυγχρονίσουμε» σημειώνει και προσθέτει: «μετά από μια σύντομη κουβέντα με τον αξιόλογο ηλεκτρολόγο της ΔΕΥΑ Μιχάλη λάζο συναποφασίσαμε ότι προτεραιότητα μας είναι η τοποθέτηση inverter σε όλα τα αντλιοστάσια, με σκοπό τον απολυτό έλεγχο της ροής του νερού αλλά κυρίως την εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος». Έτσι, ο πρόεδρος είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι προχώρησαν στη παραγγελία inverter για τα χωριά στα οποία διαπιστώθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα όπως στο Ριζό, Δάφνη, Καλή και Αρσένι. Στη Καλή, μάλιστα, χτίστηκε καινούργιος χώρος στέγασης του αντλιοστασίου όπως επίσης και στο Αρσένι. «Ακόμη, περιμένουμε να μας αποσταλεί και ένα inverter για τη βοηθητική πομόνα της Πετριάς και αυτό γιατί τους καλοκαιρινούς, κυρίως, μήνες η βοηθητική πομόνα είναι απαραίτητη, διότι, τα σπίτια που βρίσκονται στο άνω μέρος του χωριού δεν έχουν αρκετή πίεση νερού» μας ενημερώνει. Για τον Προφήτη Ηλία, επίσης, προχωράει πιλοτικά η ολική αντικατάσταση της υποβρύχιας αντλίας με νέου τύπου αντλίας, πολλά υποσχόμενης, για την εξοικονόμηση ενεργείας. «Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται τους επόμενους μήνες και έτσι να προχωρήσουμε σε συγκρίσεις της ίδιας περιόδου προηγούμενων ετών. Εάν παρατηρηθεί αξιόλογη μείωση στη χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος, θα προχωρήσουμε στην αλλαγή και άλλων υποβρύχιων αντλιών, κυρίως, πολλών ίππων, οι οποίες είναι ασύμφορες στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος» εξηγεί.

Υπερσύγχρονος βιολογικός

Ο νέος πρόεδρος πρόλαβε να ενημερωθεί και για τον βιολογικό της Σκύδρας. «Έχουμε έναν υπερσύγχρονο βιολογικό, ο όποιος από τις πλημμύρες υπέστη σοβαρές ζημίες, τις οποίες αποκαταστήσαμε. Αυτή τη στιγμή λειτούργει κανονικά, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και μάλιστα έχουμε έτοιμες μελέτες για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Ριζό και σύνδεση του με το βιολογικό, όπως επίσης και τη σύνδεση του Μαυροβουνίου με το βιολογικό» σημειώνει και προσθέτει: «Έχουμε μελέτη για κατασκευή βιολογικού στο Αρσένι, στον οποίο προσδοκούμε να συνδεθούν και τα χωριά Πετριά, Πλεύρωμα, Λουτροχώρι. Εκπονούμε μελέτες για κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Καλή και στον Προφήτη Ηλία και κατασκευή βιολογικού στη Καλή». Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι προχωρούν ένα έργο πνοής, όπως χαρακτηριστικά είπε για τη Νέα Ζωή με την κατασκευή δεξαμενής φίλτρου για την καλύτερη ποιότητα νερού στο χωριό. Αναφορικά με το καινούργιο αποχετευτικό δίκτυο το οποίο εξυπηρετεί την περιοχή «χωριό» της Σκύδρας τόνισε ότι ολοκληρώνεται σύντομα.

Υδατοδεξαμενές

Ο κ. Χατζηιωαννίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας για κατεδάφιση, αντικατάσταση των παλιών υδατοδεξαμενών και κατασκευή σύγχρονων επίγειων υδατοδεξαμενών που πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας. Το πρόγραμμα, θυμίζουμε, είναι αρχικού προϋπολογισμού 1.217.000,00 ευρώ και αφορά τα έξης πέντε χωριά: Μάνδαλο, Άνυδρο, Λιποχώρι, Άσπρο και Δάφνη. «Εκπονούμε μελέτες για να ενταχθούν και άλλα τρία χωριά: τα Καλύβια, η Καλλίπολη και το Ριζό όπως και άλλα χωριά αφού ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς» συμπληρώνει.

Καλή κουβέντα για το προσωπικό

«Το δυναμικό δεν επαρκεί για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις όπως θα θέλαμε παρ’ όλα αυτά όλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο στα γραφεία όσο και στις βλάβες» τονίζει ο νεαρός πρόεδρος και δηλώνει: «δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους αξιόλογους συνεργάτες μου, σύσσωμο το διοικητικό προσωπικό: Παναγιωτίδου Ειρήνη, Τσακμακίδου Κυριακή, Φαντίδου Μαρία, Καραντίνα Ευστρατία και Ιωαννίδης Ευριπίδης, καθώς, και τους υπαλλήλους υδραυλικούς: Χρυσουλίδης Νίκος, Θεοδωρίδης Γιάννης και Πετρίδης Κώστας, τον υδρομετρητή μας Πιστοφίδη Κώστα και τον ηλεκτρολόγο της επιχείρησης Μιχάλη Λάζο, οι όποιοι πράττουν τα μέγιστα παρόλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και όλους τους προμηθευτές, τους λογιστές Τερζίδη Νίκο και Καρασαββίδη Χρήστο και τη δικηγόρο Κολοβού Κυριακή με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασίας. όπως, επίσης και το Λαζαρίδη Μιχάλη, ο όποιος είναι υπεύθυνος για τις αναλύσεις νερού και τον Ιγνατιάδη Λάζαρο υπεύθυνο γεωτρήσεων». Ο πρόεδρος, Νίκος Χατζηιωαννίδης στέλνει κι ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες του Δήμου: «οι σκέψεις, οι ιδέες και τα έργα μας δεν σταματούν εδώ! θα προσπαθούμε για το καλύτερο καθημερινά».