close search results icon

Αλέξανδρος Βαρβέρης/Διοικητής του e-ΕΦΚΑ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου το σύνολο των αναδρομικών

Σε ένα δίμηνο ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη διευθέτηση των οφειλών που εμποδίζουν την έκδοση σύνταξης.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση οι συνταξιούχοι κατακλύζονται με δημοσιεύματα για αυξήσεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Ομως πόσοι και ποιοι πρέπει να αναμένουν αυξήσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου; Tι συμβαίνει με τις καθυστερήσεις στην απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ και για ποιο λόγο καθυστερούν οι απονομές συντάξεων του Δημοσίου; Πότε θα μπορέσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους για να πάρουν σύνταξη όσοι οφείλουν μέχρι 30.000 ευρώ; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.».

● Aς ξεκινήσουμε με την εκκρεμότητα που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που ενώ περίμεναν τη ρύθμιση για να διευθετήσουν τις οφειλές τους που τους εμποδίζουν να συνταξιοδοτηθούν, διαπιστώνουν ότι καθυστερεί η σχετική πλατφόρμα.

Υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Δεν θα ανοίξει πλατφόρμα. Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσα από την αίτηση συνταξιοδότησης που υποβάλλει ηλεκτρονικά ο ασφαλισμένος. Εάν έχει οφειλές, θα ενεργοποιεί το πλαίσιο ελέγχου της φόρμας που συμπληρώνει και θα υποδηλώνει έτσι ότι εμπίπτει στη διαδικασία του πρόσφατου νόμου 5078 που δίδει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών του, από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ, εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, και 6.000 έως 10.000 ευρώ εάν είναι αγρότης. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να δώσει ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Στη συνέχεια, κι αφού έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, επίσης ψηφιακά θα γίνεται ο έλεγχος στα τραπεζικά ιδρύματα για το εάν ο υποψήφιος συνταξιούχος είναι εντός του ορίου των επιτρεπόμενων καταθέσεων, που από τον νόμο δεν πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο μέσα στο έτος. Κι αφού περάσει ο ασφαλισμένος αυτό το κατώφλι, θα γίνεται ο έλεγχος για την 20ετία που προβλέπει ο νόμος, ώστε να εκδοθεί η σύνταξή του.

● Παρ' όλα αυτά, υπάρχει καθυστέρηση. Πού οφείλεται;

Η καθυστέρηση έγκειται στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα λογισμικό για το οποίο εμείς ως Οργανισμός είμαστε πολύ έτοιμοι, αλλά αντίστοιχα οι τράπεζες πρέπει να υλοποιήσουν το άλλο σκέλος. Αναμένουμε μέσα στα επόμενα 24ωρα να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και υπολογίζω ότι σε ένα δίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αφορά περίπου 5.000 πολίτες.

● Kαι όσοι έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα για τη διευθέτηση των οφειλών τους;

Oσοι οφειλέτες έχουν ενεργό αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Δεκέμβριο του 2023, και άρα οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ, εντάσσονται στη συνήθη διαδικασία. Δηλαδή, τους παρακρατείται το ανάλογο ποσό, δεν υπόκεινται στην άρση του τραπεζικού απορρήτου και παίρνουν σύνταξη με την παρακράτηση που προβλέπεται από τον νόμο. Εννοείται ότι εάν έχουν υποβάλει αίτηση κι έχουν πάνω από 20.000 ευρώ οφειλές, που σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν έχουν πληρώσει τίποτε επί 15 χρόνια, λογικά θα πρέπει να έχει εκδοθεί ήδη απορριπτική απόφαση και επομένως πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία με νέα αίτηση.

● Γιατί ο ΕΦΚΑ συνεχίζει την καθυστέρηση στην εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και τι πρέπει να περιμένουν οι ασφαλισμένοι που δικαίως διαμαρτύρονται;

Πριν από την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ είχαμε πάρα πολλούς και διαφορετικούς φορείς επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Σήμερα, μπορεί μεν να μην υφίστανται ως οντότητες ξεχωριστές, να μην έχουν διαφορετικές ταμπέλες, αλλά δεν έχουν πάψει να θέτουν το αποτύπωμά τους. Κι εφόσον δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών, το κάθε ένα από αυτά τα Ταμεία διατηρεί τον δικό του, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Κι επειδή το ασφαλιστικό ιστορικό του κάθε φορέα επικουρικής ασφάλισης είχε να κάνει με το πόσο οργανωμένος ήταν, δηλαδή αν είχε ψηφιακό ή έγχαρτο αρχείο και χρειάζεται να πηγαίνουμε στο παρελθόν και να αναζητούμε στοιχεία. Κι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τον Αύγουστο είχαμε 46.000 εκκρεμότητες στην έκδοση αποφάσεων για τις επικουρικές συντάξεις. Σήμερα, είμαστε στις 26.000 εκκρεμότητες. Κι αυτήν τη μείωση, με τη δυσκολία που έχουμε, τη θεωρώ εντυπωσιακή. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα. Αλλά έχουμε μια μείωση σχεδόν 45% από τον Αύγουστο και προχωράμε.

● Και στην κύρια σύνταξη πόσες είναι οι εκκρεμότητες;

Κάτι παραπάνω από 21.000 εκκρεμότητες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο στόχος μας είναι να πέσουμε στις 20.000.

● Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα;

Σίγουρα στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Εδώ υπάρχουν 7.000 εκκρεμότητες. Στην επικουρικές του δημόσιου δεν έχουμε μεγάλες εκκρεμότητες, περίπου 2.000-2.500. Μάλιστα είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να εκδίδουμε σύνταξη στον έναν μήνα από την παραλαβή του Δελτίου Υπηρεσιακής Κατάστασης. Οταν αποχωρεί ένας δημόσιος υπάλληλος πάει στην υπηρεσία του και υποβάλλει παραίτηση και στη συνέχεια έρχεται ο εκκαθαριστής, το συμπληρώνει και μας το αποστέλλει. Από την ημέρα που το παραλαμβάνουμε, σε ένα ποσοστό 80% η κύρια σύνταξη εκδίδεται αμέσως, τον ίδιο μήνα και τον επόμενο ολοκληρώνουμε την επικουρική και το εφάπαξ. Το υπόλοιπο 15%-20% μεταβιβάζεται στους εισηγητές. Αρα είναι κρίσιμο πότε μας αποστέλλονται τα απαραίτητα έγγραφα από τα υπουργεία. Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να χρεώνεται μια καθυστέρηση που δεν είναι δικιά του.

● Πού οφείλονται τα προβλήματα με τον επανυπολογισμό;

Να διευκρινίσουμε ότι ο επανυπολογισμός έχει να κάνει με τις συντάξεις που δεν είχαν προσμετρηθεί ούτε με τον νόμο Κατρούγκαλου, ούτε με τον νόμο Βρούτση. Οσες είχαν εκδοθεί στο παρελθόν, πριν από 2 χρόνια. Αρα, συντάξεις παλαιότερες που πρέπει να μπουν σε ένα ειδικό σύστημα και να επαναϋπολογιστούν με τους κανόνες των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση. Ούτε οι κανόνες είναι εύκολοι, ούτε τα δεδομένα, ούτε είναι βέβαιο ότι μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτά τα αρχεία για παλιές συντάξεις. Ωστόσο, στο σύνολο των συντάξεων το 95% έχει ήδη επανυπολογιστεί. Αρα μιλάμε για ένα 5%. Χρονοβόρα διαδικασία γιατί έπρεπε να βρούμε δεδομένα από τέως φορείς για να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε τα συστήματά μας με αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να επανυπολογίσουμε τη σύνταξη.

● Ποιοι και πότε θα δουν αναδρομικά από τον επανυπολογισμό;

Τον προηγούμενο μήνα πληρώθηκαν συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής Aεροπορίας, του ΗΣΑΠ και εντός της εβδομάδας, υπολογίζω πριν από το Πάσχα, να πληρώσουμε 700 με 900 από τους 1.200 συνταξιούχους των ΝΠΔΔ. Οι υπόλοιποι που έχουν μια ιδιαιτερότητα θα καθυστερήσουν για μία εβδομάδα. Και μετά, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα καταβληθούν αναδρομικά από τον επανυπολογισμό σε συνταξιούχους των τραπεζών. Πρόκειται για 14.000 συνταξιούχους που θα πληρωθούν σε 2-3 δόσεις μέσα στον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα απομένουν λίγα αναδρομικά με τις συντάξεις Δημοσίου, στις οποίες έχει επανυπολογιστεί η σύνταξη και πληρώνονται κανονικά αλλά ταυτοχρόνως εξετάζουμε αν προκύπτουν και αναδρομικά τα οποία θα τους καταβάλουμε μέσα στο καλοκαίρι, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

● Πώς και πότε θα προσαρμοστεί ο ΕΦΚΑ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την ακύρωση της πρόσληψης διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα;

Η απόφαση του Οργανισμού είναι να περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση. Ωστόσο, νομίζω ότι η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι είναι μεν συνταγματικός ο νόμος και η πρόσληψη διευθυντών έξω από τον φορέα δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Διευκρινίζει, όμως, ότι το Δ.Σ. του φορέα δεν έχει τεκμηριώσει σωστά την ανάγκη πρόσληψης. Αρα, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, θα γυρίσουμε πίσω και θα τεκμηριώσουμε σωστά την απόφαση.

● Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δηλώνουν εξουθενωμένοι. Διαμαρτύρονται γιατί σηκώνουν μεγάλο βάρος καθώς πρέπει και τους πολίτες να εξυπηρετούν στα καταστήματα και το ηλεκτρονικό σύστημα να διαχειρίζονται. Κι όλα αυτά με ελλείψεις στο προσωπικό.

Δικαίως διαμαρτύρονται. Δικαίως. Δεν φτάνουν. Είναι ξεκάθαρο. Και δεν φτάνει το προσωπικό γιατί έχουμε πολλές αποχωρήσεις χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις οι οποίες γίνονται με το σταγονόμετρο και δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά. Κυρίως, με αγχώνει πολύ η γνώση που φεύγει ακόμη κι αν έχουμε ήδη τη βοήθεια από τις 110 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που, ας μην ξεχνάμε, πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 10.

● Πώς θα καλυφθούν τα κενά;

Δημοσιεύτηκαν ήδη οι πρώτοι πίνακες από τις δύο ομάδες προσλήψεων που αναμένουμε μέσω ΑΣΕΠ. Τοποθετούμε ήδη τους πρώτους 150 υπαλλήλους. Περιμένουμε περίπου άλλους 500, αλλά ακόμη είμαστε μακριά. Ευελπιστώ να πάνε όλα καλά με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και να επανασχεδιάσουμε τη λειτουργία των καταστημάτων.

● Yπόθεση Καραϊβάζ. Ενα από τα πιο στυγερά εγκλήματα παγκοσμίως κατά δημοσιογράφου, άλυτο από τις επίσημες αρχές. Θεωρείτε ότι το ποσό της σύνταξης θανάτου που απονεμήθηκε στη χήρα συνάδει με τη σοβαρότητα της υπόθεσης;

Ο ΕΦΚΑ απένειμε σύνταξη με βάση τις διατάξεις περί εργατικού ατυχήματος γιατί ο χρόνος μεταξύ εργασίας και θανάτου ήταν στο όριο του εργατικού ατυχήματος. Η κυρία Καραϊβάζ ζητεί να χαρακτηριστεί βίαιη πράξη από τρομοκρατικό χτύπημα λόγω της ιδιότητάς του ως δημοσιογράφου. Ομως για να νομιμοποιηθεί ο εισηγητής να χορηγήσει σύνταξη βάσει αυτού του χαρακτηρισμού πρέπει να έχει στα χέρια του έστω ένα βούλευμα που να το πιστοποιεί. Αρα το πρόβλημα δεν είναι στον ΕΦΚΑ. Εάν υπάρξει τέτοιο βούλευμα, ο ΕΦΚΑ θα πράξει τα δέοντα, ακολουθώντας τον νόμο του κράτους.

πηγή: efsyn.gr - από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών" - Χριστίνα Κοψίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ