close search results icon

Ακριβότερο των τελευταίων ετών το φετινό Πάσχα

Που θα οριστούν οι τιμές, τι αναφέρουν οι ειδικοί του κλάδου και της αγοράς. 

Στα 15 ευρώ το κιλό εκτιμούν οι κρεοπώλες ότι θα οριστεί η τιμή για το αρνί του φετινού Πάσχα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον «στόχο» του υπουργείου η τιμή να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επαγγελματίες του κλάδου παραγωγής κρέατος το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησαν τους καταναλωτές πως τα κρέατα που θα πωληθούν σε χαμηλότερες τιμές δε θα είναι Α’ ποιότητας, αλλά κατεψυγμένα και Β’ η Γ’ διαλογής.

2-39lwE.jpg
Σάββας Κεσίδης

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Σάββας Κεσίδης τόνισε πως οι κρεοπώλες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την τιμή στα 15€ το κιλό, βάζοντας πλάτη στις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Ακόμη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρέατα που σφάχτηκαν αλλά δεν πωλήθηκαν το καθολικό Πάσχα. «Έμειναν κάποια αρνιά σε καταψύξεις, τώρα θα βγουν στην αγορά και ζητάμε από τον κρατικό μηχανισμό να ψάξει και να δούμε αν αυτή η τιμή των 10 ευρώ είναι το αγνό νωπό αρνάκι η είναι κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μειωμένες κατά 30% οι παραγγελίες

Ενόψει Πάσχα, οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 30% συμφωνα με τον κ. Κεσίδη. «Αν ως τη μεγάλη Δευτέρα δεν έχουμε τον απαιτούμενο όγκο παραγγελιών θα βγάλουμε λιγότερα αμνοεριφια στα μαγαζιά μας και ο καταναλωτής που θα ψάχνει, δε θα βρίσκει».

«Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στο αρνί και όχι στο ρεύμα»

3-dL3Be.jpg
Δημήτρης Μόσχος

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος εκτόξευσε αιχμές κατά της κυβέρνησης για το πλαφόν των 10€ το κιλό αρνί στις αλυσίδες τροφίμων. «Πως έχει τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να βάζει τιμή στο αρνί αλλά δεν έχει δικαίωμα να βάλει τιμή στο ρεύμα; Αν δεν παρθούνε άμεσα μέτρα στήριξης, δε θα μπορέσουμε να επιζήσουμε. Ακουγόταν ότι το καλάθι του Πάσχα θα είχε τιμές 12-13 ευρώ για το αρνί και τώρα εντελώς ξαφνικά κατέβηκαν στα 9,99€. Η ελληνική κτηνοτροφία φθηνεται και χάνονται ζώα. Επειδή το κόστος ανεβαίνει έχουμε πάρει απόφαση τουλάχιστον η μέση τιμή από τον κτηνοτρόφο να είναι στα 8 ευρώ. Το καλάθι του Πάσχα μας κάνει ζημιά, χάνουμε 2 ευρώ», τόνισε.

«Δεν υπάρχει φθηνό και ποιοτικό αρνί»

4-1ERFF.jpg
Νίκος Μπαλαμπανίδης

Ο Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης εξήγησε πως ορίζεται η τιμή των αμνοεριφίων και πως καθορίζεται η ποιότητα Α’. «Η τιμή βγαίνει συμφωνα με τη μυική μάζα, πρέπει να είναι 55-60 ημερών για να είναι 12-13 κιλά. Αν δεν έχει τη μυική μάζα, τη δομή, γενική ευζωία, ανήκει στις υποκατηγορίες, Β’ και Γ’ διαλογής. Το ακριβό είναι πάντα ποιοτικό, δεν υπάρχει φθηνό και ποιοτικό και σίγουρα τα αρνιά που δεν είναι Α’ κατηγορίας δε θα βρεθούν να πωλούνται σε κρεοπωλεία».

«Ακριβότερο το φετινό Πάσχα»

5-UbExP.jpg
Απόστολος Ραυτόπουλος
Το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο των τελευταίων ετών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος. «Τα προϊόντα θα είναι αυξημένα κατά 6%. Άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι χαμηλόμισθοι που έπαιρναν επίδομα Πάσχα και market pass, φέτος δε θα τα πάρουν παρόλο που τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα έπρεπε», σημείωσε.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ