close search results icon

Είναι αμαρτία να πληρώνεις συνδρομή στο Netflix και να μην έχεις δει το διαμαντάκι με το All star cast

Απείρως καλύτερη από το βιβλίο και ότι πρέπει γι' αυτές τις μέρες. 

Ο Τζον Γκρίσαμ είναι ένας συγγραφέας που δεν απολαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Έχει ένα φανατικό κοινό αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί σε δημοφιλία με άλλους Αμερικάνους συγγραφείς. Νομικός στο επάγγελμα και ο ίδιος αποτελεί μάλλον τον καλύτερο δημιουργό δικαστικών θρίλερ που υπάρχει. Και ευτυχώς για τους σινεφίλ αυτού του κόσμου, ο Γκρίσαμ μόνο αδιάφορος δεν περνάει στο Χόλιγουντ: κάθε φορά που βλέπεις ένα δικαστικό θρίλερ που σε συνεπαίρνει, είναι κατά πάσα πιθανότητα δικό του.

Ο Τζόελ Σουμάχερ από την άλλη, αν και υπήρξε πασίγνωστος στο Χόλιγουντ αυτό δεν έγινε για κάποιο ιδιαίτερα θετικό λόγο. Για την ακρίβεια, ισχύει το αντίθετο: το όνομά του θα είναι πάντα συνδεδεμένο με την ταινία που κατάφερε να καταστρέψει εμπορικά ολόκληρο Μπάτμαν -το «Batman and Robin». Και όμως: αν κοιτάξει κανείς τη φιλμογραφία του θα βρει ουκ ολίγα διαμαντάκια. Και μάλιστα, ένα από αυτά είναι ένα από τα λίγα βιβλία του Γκρίσαμ που τα ξεπέρασε η κινηματογραφική εκδοχή!

Ο λόγος για το «A time to kill» (γνωστό στα ελληνικά με τον εντελώς άσχετο τίτλο «Η ετυμηγορία»), μια ταινία από το μακρινό πλέον 1996 με ένα καστ αληθινή ντριμ τιμ: Μάθιου Μακ Κόναχι, Σάμιουελ Τζάκσον, Σάντρα Μπούλοκ (ηθοποιός με μεγάλες μέρες δόξας στα 90s), Κίφερ Σάντερλαντ και Ντόναλντ Σάντερλαν συγκροτούν ένα «πακέτο» ηθοποιών που εύκολα αναβθμίζει μόνο του ένα φιλμ. Το «A time to kill» βέβαια δεν χρειάζεται καμία τέτοιου τύπου αναβάθμιση: στέκεται έτσι κι αλλιώς υπέροχα από μόνο του.

Η ιστορία έχει ως εξής: σε μια πόλη του Μισσισσίπη, εκεί όπου ως γνωστόν ανθεί ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων ανθρώπων, δυο λευκοί ρατσιστές βιάζουν ένα μικρό, μαύρο κορίτσι. Εξοργισμένος και υποκινούμενος από το μίσος του για αυτούς, ο πατέρας της μικρής θα τους σκοτώσει εν ψυχρώ. Θα συλληφθεί και ενόψει της δίκης θα έχει να αντιμετωπίσει το αγανακτισμένο, ρατσιστικό πλήθος που απαιτεί την πιο σκληρή καταδίκη δίχως κανένα ελαφρυντικό, παραβλέποντας προφανώς ότι ο άνθρωπος έκανε ό,τι έκανε διότι κάτι τραγικό είχε συμβεί στην ίδια την κόρη του.

Ο δικηγόρος που θα αναλάβει να τον εκπροσωπήσει στη δίκη θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα προκατελειμένο δικαστήριο αλλά και την Κου Κλουξ Κλαν, που τον απειλεί και τον εκφοβίζει. Θα επικρατήσει η αληθινή δικαιοσύνη ή εκείνη του όχλου; Αν είσαι ζυμωμένος με τον αμερικάνικο κινηματογράφο το καταλαβαίνεις μόνο και μόνο από την περιγραφή του βασικού στόρι: ο Σουμάχερ σκηνοθετεί μια ταινία που κουβαλάει όλη αυτή την αξιολάτρευτη χολιγουντιανή αφέλεια πασπαλισμένη με πολιτική δήλωση, έτσι όπως μόνο στα 90s έβγαιναν αυτού του τύπου οι ταινίες.

Γενικότερα, το Χόλιγουντ στα 90s σχηματοποίησε σε μεγάλο βαθμό ένα ύφος που διαπερνά μια σειρά απολαυστικών ταινιών , σχεδόν εθιστικών. Το «A time to kill» είναι μια από αυτές τις ταινίες και ειδικά αυτές τις απίστευτα ζεστές μέρες στην πόλη -για όσους δεν έχουν πάει διακοπές (ακόμα)- είναι μια από τις καλύτερες επιλογές του Netflix.

πηγή: menhouse.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ