close search results icon

Απρόβλεπτες οι αλλαγές στα ποσά των συνδεδεμένων - Αγανάκτηση για το καλαμπόκι και τα μήλα - Η αντίδραση του Α.Σ. Ζαγοράς

Απρόβλεπτες οι αλλαγές στα ποσά των συνδεδεμένων - Αγανάκτηση για το καλαμπόκι και τα μήλα - Η αντίδραση του Α.Σ. Ζαγοράς

Χωρίς ενημέρωση έμειναν για άλλη μια φορά οι Έλληνες αγρότες, όπως συνέβη με την οριζόντια μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή τη φορά, ξαφνικά, και χωρίς καμία προειδοποίηση, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις και αυξήσεις στα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2023, σε σύγκριση με τα ποσά που εκτιμούσε το ίδιο το Υπουργείο στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Έτσι, από τη μία είδαμε εντυπωσιακές αυξήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του μαλακού σιταριού και του κριθαριού και από την άλλη εντυπωσιακές μειώσεις σε μήλα ΠΟΠ, πορτοκάλια για χυμό και αραβόσιτο.

Παλιότερα, η απόκλιση μεταξύ του εκτιμώμενου ποσού και του τελικού ποσού, ανάλογα με τα δηλωθέντα στρέμματα, ήταν της τάξης των +/- 2-3 ευρώ/στρέμμα. Τώρα έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα εκτιμώμενα ποσά του ΣΣ-ΚΑΠ 2023-2027, όπως φαίνεται στον πίνακα.

99.JPG


Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Προς ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κο ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Κοινοποίηση:

α) Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κο Δ. Παπαγιαννίδη

β) Ε.Θ.Ε.Α.Σ.

ΘΕΜΑ: Επιστολή-Αίτημα περί άμεσης επαναφοράς Ποσού Συνδεδεμένης Ενίσχυσης τουλάχιστον στο προβλεπόμενο στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη, απογοήτευση και λύπη ενημερωθήκαμε για το ποσό ανά στρέμμα Συνδεδεμένης Ενίσχυσης 2023 στα ΠΟΠ μήλα, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανέρχεται σε 23,76 ευρώ, περικομμένο κατά 50,33% συγκριτικά με το ποσό που είχε προβλεφθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, τη μεγαλύτερη περικοπή που έγινε σε προϊόν για το εν λόγω έτος.

Τα μήλα εντάχθηκαν μετά από πολλές προσπάθειες σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης μόλις το 2017, με ποσό περί τα 48 ευρώ/στρέμμα. Τα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό έβαινε μειούμενο. Τα τελευταία χρόνια πριν την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. το καθεστώς διατηρήθηκε μόνο για τα μήλα ΠΟΠ ή ΠΓΕ και εν τέλει μόνο αυτά εντάχθηκαν για τη περίοδο 2023-2027. Το προβλεπόμενο ποσό 47,20 ευρώ/στρέμμα στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, θα κάλυπτε σε ικανοποιητικό βαθμό τη συμβολή του καθεστώτος Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της ορεινής και μειονεκτικής περιοχής μας, στην οποία η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων σε καθολικό σχεδόν ποσοστό.Σημειώνεται ότι τα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου και τα ΠΟΠ Φιρίκια Πηλίου, είναι προς ώρας και τα μόνα πιστοποιημένα φρούτα από το σύνολο των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων ολόκληρης της πολύπαθης Θεσσαλίας.

Η σφοδρή μείωση στο ποσό/στρέμμα κρίνεται ιδιαιτέρως άδικη, δεδομένων και των πάγιων δυσκολιών της περιοχής μας που επιβαρύνουν οικονομικά τους παραγωγούς αλλά και των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Επί του πρακτέου, ο μέσος κλήρος δεν ξεπερνά τα 15 στρέμματα στη περιοχή.

Είναι δε απορίας άξια η απόκλιση από το προβλεπόμενο στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, άρα πολυετείς και όχι μονοετείς συνεπώς δεν υπάρχουν σφοδρές αλλαγές στα καλλιεργούμενα εκτάρια.

Εντωμεταξύ τα ενταγμένα εκτάρια μήλων στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, δεδομένου ότι θα ελάμβαναν την ενίσχυση μόνο ΠΟΠ και ΠΓΕ μήλα της χώρας μας, κατατάσσουν ούτως ή άλλως τα μήλα ως ενισχυόμενα προϊόντα που ανήκουν στη κατηγορία αυτών με περιορισμένη έκταση καλλιέργειας συγκριτικά με άλλα προϊόντα που επωφελούνται του καθεστώτος Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, όπως παρατηρείται και στον παρακάτω πίνακα. Ως εκ τούτου ενισχύονται οι απορίες για τα αίτια της μείωσης αυτής.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παράλληλα με την απένταξη των καστάνων από το καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τη περίοδο 2023-2027, που αποτελούν ένα από τα κυρίως δευτερεύοντα προϊόντα που διακινεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, τη δεύτερη επιλογή παραγωγής των μελών μας δηλαδή.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ. Οι παραγωγοί μας, ενόψει του Πάσχα, με αυξημένη προσμονή, εκτιμούσαν ότι η πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα μήλα, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει ως προς την καταβολή της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, θα αποτελούσε μια «ανάσα για τη μεγάλη επιβάρυνση που βιώνουν. Η απογοήτευση που κυριαρχεί έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη αρνητικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές φροντίδες της επερχόμενης περιόδου, λόγω των πολλαπλών καταστροφών και της γενικότερης κατάστασης με τον πληθωρισμό στα αγαθά.

Παρακαλούμε λοιπόν θερμά, όπως ενημερωθούμε για τα αίτια της μείωσης και κυρίως για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας με την πληρωμή Συνδεδεμένης Ενίσχυσης 2023 στα ποσό/στρέμμα που είχε προβλεφτεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, ήτοι 47,2 ευρώ/στρέμμα.

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφόρηση.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση.

Για ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣ. ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ