Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο-Τουμανίδης Αντώνης-Εκδόσεις Anubis (review) | PellaNews

Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο-Τουμανίδης Αντώνης-Εκδόσεις Anubis (review)

Άκουσε βήματα ξανά. Γύρισε το κεφάλι του να δει τι συμβαίνει και είδε τη πετσέτα του να καλύπτει τώρα κάτι. Έκανε ένα διστακτικό βήμα κι με το ένα του χέρι τράβηξε τη πετσέτα. Το κινητό του έπεσε από το χέρι.
<<Τι… όχι,δεν είναι δυνατόν!>> Από το τηλέφωνο ακούστηκε μια γυναικεία φωνή.<<Παρακαλώ …κύριε Χιλ; Με ακούτε;>>
Ο Τζόσουα έκανε μερικά βήματα προς τα πίσω, με το τρόμο να έχει παραμορφώσει το πρόσωπο του.
<<Τι… τι είσαι; Σταμάτα! Μη πλησιάζεις άλλο!>>

«Μια φορά και έναν καιρό… Μόνο που αυτό το παραμύθι δεν έχει ευτυχισμένη αρχή και πολύ φοβάμαι πως δε θα έχει ούτε ευτυχισμένο τέλος. Εσένα που διαβάζεις αυτό το βιβλίο θα σου αποκαλύψω την πραγματική ιστορία του Πινόκιο…»

Ένας δολοφόνος κατά συρροή με το ψευδώνυμο Τζεπέτο τρομοκρατεί τη Νέα Υόρκη, μεταμορφώνοντας τα θύματά του σε ανθρώπινες μαριονέτες. Ο ντετέκτιβ Καρλ Μπίκλερ θα ανακαλύψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο» και θα διαπιστώσει πως το κλασικό παραμύθι είναι αληθινό και γραμμένο με αίμα…

Βασισμένο στο διεθνώς βραβευμένο σενάριο του συγγραφέα, που έχει ήδη πάρει το δρόμο του για τη μεγάλη οθόνη, «Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο» είναι ένα σκοτεινό παραμύθι για το δεσμό ανάμεσα σε έναν πατέρα και το γιο του, μια μαριονέτα η οποία το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει ένα αληθινό αγόρι.

Μυθοπλασία και τέχνη, η λογοτεχνία του φανταστικού. Αυτό ακριβώς είναι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το οποίο για μένα είναι κορυφαίο στο είδος του. Καταφέρνει με ένα τρόπο μοναδικό και τρομακτικό θα τολμούσα να πω, εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός  του συγγραφέα, να μας βγάλει από το πραγματικό κόσμο και να μας μεταφέρει στο κόσμο που περιγράφεται στην ιστορία. Μας ταξιδεύει έξω από τη πραγματικότητα που έχουμε συνηθίσει σε σημείο που το εξωπραγματικό το θεωρούμε αληθινό. Ή μήπως τελικά είναι;

Όλοι γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια τη τρυφερή ιστορία του Πινόκιο. Σκαλισμένος από τον ξυλογλύπτη Τζεπέτο σε ένα μικρό ιταλικό χωριό, ο Πινόκιο δημιουργήθηκε ως ξύλινη μαριονέτα, αλλά ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι. Ένα μικρούτσικο κομμάτι ξύλου παίρνει μορφή από τα μαγικά χέρια ενός ηλικιωμένου ξυλουργού, του Τζεπέτου και μεταμορφώνεται σε μία όμορφη μαριονέτα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο Πινόκιο λοιπόν, έτσι θα ονομάσει ο Τζεπέτο τη μαριονέτα του, ζωντανεύει, μιλάει, τρέχει και κάνει πολλές αταξίες. Λέει ψέμματα για να καλύψει τις σκανταλιές και κάθε φορά  που το κάνει, η μύτη του μεγαλώνει εντυπωσιακά.

Αυτό μέχρι να διαβάσετε την Αληθινή ιστορία. Αυτή που διάβασα και εγώ και πλέον δεν θέλω να έχω στο σπίτι μου καμία μαριονέτα Πινόκιο.

Ένας  κατά συρροή δολοφόνος με το ψευδώνυμο Τζεπέτο τρομοκρατεί τη Νέα Υόρκη, μεταμορφώνοντας τα θύματά του σε ανθρώπινες μαριονέτες. Ή μήπως όχι; Όταν ο Πινόκιο πεθάνει ο πατέρας του ο Τζεπέτο μην αντέχοντας το χαμό του, μετατρέπεται σε έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο. Από καλός και αγαθός ανθρωπάκος μεταμορφώνεται σε κάτι που κανένας στη ζωή του δεν θέλει να συναντήσει.

Κατά συρροήν δολοφόνος; Ή ένα κομμάτι ξύλο με ψυχή; Ή μήπως δύο; Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει από την Ιταλία και συγκεκριμένα  από την Φλωρεντία του μεσαίωνα στην Νέα Υόρκη του παρόντος. Μπλέκει τις ιστορίες και μας πηγαίνει μπρος – πίσω χωρίς όμως να μας μπερδεύει. Αντιθέτως, ανεβάζει το ενδιαφέρον μας στα  ύψη, προκειμένου να δούμε τη συνέχεια, την εξέλιξη και τη κατάληξη όποια και αν είναι αυτή.

Πλησίασα δίχως κανείς να με αντιληφθεί στο σημείο ακριβώς πίσω από τη σκηνή. Κρυμμένη πίσω από μερικά πανιά στα οποία απεικονίζονταν γαλάζια σύννεφα, μέρος του σκηνικού της παράστασης, τον είδα. Ο Πινόκιο στεκόταν όρθιος περιτριγυρισμένος από τις υπόλοιπες μαριονέτες της παράστασης. Δίπλα του,καθισμένη στο πάτωμα, ήταν μια ολόιδια μαριονέτα.Μόνο που αυτή ήταν καμμένη σε ορισμένα σημεία. Προσπάθησα με μεγάλη δυσκολία να μη βάλω τις φωνές. Ήταν η μαριονέτα που είχα δει στο ορφανοτροφείο!

Έχει όλα πρέπει να έχει ένα μυθιστόρημα του είδους του. Tρόμο, φαντασία, αγωνία, περιέργεια. Ο συγγραφέας με καταπληκτική συγγραφική  δεξιοτεχνία, κατάφερε και μεταμόρφωσε ένα κλασσικό και αγαπημένο παραμύθι σε κάτι μοναδικό. Σε μια αστυνομική  ιστορία, σε μια ιστορία τρόμου που είναι και αυτή που μένει στο μυαλό του αναγνώστη στο αναγνώστη, σβήνοντας οτιδήποτε άλλο είχαμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα για την ιστορία του Πινόκιο.

Είναι καλογραμμένο και προσεγμένο. Με απλή και λιτή γραφή χωρίς λογοτεχνικές υπερβολές, ο συγγραφέας μας δίνει  ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά, είναι τόσο  ευρηματικό, πρωτότυπο και καλοστημένο που το καθιστά ένα αριστούργημα στο είδος του.

Τον τρόμο μας τον προκαλεί η πάλη λογικής και παραλόγου. στην οποία ο συγγραφέας μας εντάσσει με ομολογουμένως αξιομνημόνευτο τρόπο. Φεύγουμε από τα όρια μας και παλεύουμε να διακρίνουμε ποιο είναι το αληθινό και ποιο το απίθανο. Ή μήπως τελικά είναι ένα; Σας αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας…

Το βιβλίο του Αντώνη Τουμανίδη «Η αληθινή ιστορία του Πινόκιο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

booktalesgr.wordpress.com