close search results icon

Ετήσιο Συμπόσιο με γιορτή για τα 30 χρόνια της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας

Ετήσιο Συμπόσιο με γιορτή για τα 30 χρόνια  της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας

Σε κλίμα συγκίνησης και με όλους τους υποστηρικτές των δράσεων της παρόντες γιόρτασε η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας - Culinary Professionals Greece τα 30 χρόνια από την ίδρυση της, στο Ετήσιο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 26 Μαρτίου στο The Met Hotel, στη Θεσσαλονίκη.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας με το οποίο η επίσημη ομάδα της Ένωσης (Culinary Team Greece) διαγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024, στη Στουτγάρδη. Το μενού ετοίμασε ο Executive Chef του ξενοδοχείου κ. Δημήτρης Τσανανάς με την ομάδα του.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης, chef κ. Ζήσης Κεραμέας, δάσκαλος στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ελλάδος, ιδρυτής και "νονός" της Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς», όπως ήταν η αρχική της ονομασία από το 1994. Ο κ. Κεραμέας κάλεσε τους νέους chef "να επιδίδονται με ζήλο στην αναδόμηση της ελληνικής κουζίνας, με άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα και να βελτιώνουν την τεχνική τους" εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι "απερίσκεπτοι συνάδελφοι", όπως τους χαρακτήρισε "ισοπεδώνουν την εξαιρετική ελληνική κουζίνα, με τη χρήση της αποδόμησης".

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Executive Chef κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, επισήμανε ότι η Ένωση είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη και συνεχίζει να στοχεύει στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο και την εξέλιξη της.

Ο Α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Εxecutive Chef κ. Χρήστος Γκότσης ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της ένωσης, οι οποίοι "με το θετικό συναίσθημα που βγάζετε απέναντι μας, είστε μαζί μας σε κάθε δράση".

"Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον Χρήστο Γκότση, διότι μας εκπροσωπεί στο συμβούλιο της οργάνωσης Αρχιμάγειρες Χωρίς Σύνορα, που απλώνει τα χέρια σε όσους έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Δαμιανού, Περιφερειακός διευθυντής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νοτίου Ευρώπης, ο οποίος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην Ε.Ε.Μ.Ε. εκ μέρους του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

"Είστε το αλατοπίπερο της Ελλάδας" είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτιές της Ένωσης και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξακολουθεί να είναι συνοδοιπόρος στις προσπάθειες και τις δράσεις της.

Ο αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας κ. Μπάνε Πρέλεβιτς εξήγησε ότι η Μακεδονική Κουζίνα είναι ο συνδετικός κρίκος της αγροτικής ανάπτυξης με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Πιστοποίηση ποιότητας

Στην διεθνή διάκριση που πέτυχε η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης. Ωστόσο, όπως τόνισε, πολίτες και επαγγελματίες δεν είναι γνώστες αυτής της κατάκτησης. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης. Επίσης, θα οργανωθεί δημόσιος διάλογος για τον σχεδιασμό κατάκτησης βραβείων Michelin.

Στα σχέδια του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Γάκη είναι και η πιστοποίηση ποιότητας γαστρονομίας του δικτύου Unesco, για τους επαγγελματίες, η οποία κατόπιν όρων και προϋποθέσεων θα ανανεώνεται κάθε έτος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, ο οποίος μίλησε για την άψογη συνεργασία με την Ε.Ε.Μ.Ε. Καθώς και ο τομεάρχης τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Στέφανος Χατζημανώλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απόκτησης στέγης για την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις της Ε.Ε.Μ.Ε.

Η εξαιρετική παρουσιάστρια του Συμποσίου κ. Δήμητρα Καβαλάρη, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκτός των άλλων, περιέγραψε τις δράσεις της Ένωσης και τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις, τη χρονιά που πέρασε , μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, η προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας στη ΔΕΘ, συμμετοχή στον 4ο Διαγωνισμό Πίτας στην Αλεξανδρούπολη, στο 6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο, στο 4th World Shiology Forum στην Κίνα, στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων στο 1ο δημοτικό σχολείο Αριδαίας, στο Master Cass fish from Greece στην Αμερική, όπου παρουσίασε συνταγές με βάση το ψάρι και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024 στη Στουτγκάρδη.

Σε όλους τους χορηγούς και τους καλεσμένους δόθηκε αναμνηστικό κεραμικός σκούφος που δημιουργήθηκε στο Ντουμπάι ειδικά για τα 30 χρόνια της Ένωσης.

Πρεσβευτές της Ένωσης σε όλο τον κόσμο

Αναγνωρισμένοι chefs από όλο τον κόσμο, πρεσβευτές της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, όπως ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs) THOMAS A. GUGLER, ο Πρόεδρος της World Chefs Without Borders WILMENT LEONG και άλλοι καταξιωμένοι chefs πρόεδροι ενώσεων αρχιμαγείρων και διεθνείς κριτές συνεχάρησαν την Ένωση για τα 30 χρόνια δράσης της και για τη σημαντική της παρουσία και δράση στο χώρο της γαστρονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Το μενού του Συμποσίου

Το μενού του Συμποσίου, με το οποίο διαγωνίσθηκε η Culinary Team Greece περιλάμβανε ελαιόλαδο και ελιές Χαλκιδικής, ψάρια της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), λαχανικά καλλιέργειας Eurocatering, αρωματικά βότανα της Provil, ελληνικά κεράσια και αρακά της Alterra, τρούφα Ημαθίας, γαλακτοκομικά προϊόντα του τόπου μας από τη ΜΕΒΓΑΛ, φύλλα ζύμης Alfa και άλλα τοπικά προϊόντα. Τα υλικά για το γλυκό ήταν από την εταιρία ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ. Συγκεκριμένα το μενού αποτελούνταν από starter: μπάρα ξηρών καρπών, κρέμα πράσου, ζελέ σέλερυ, ψητό κολοκυθάκι, σαλάτα: ζεστή σοκολάτα καγιανάς, μπρόκολο, ρεβίθια, σιτάρι, vinaigrette μαύρης τρούφας, cracker αμάρανθου, κυρίως πιάτο: Λαβράκι ατμού, πούδρα ελιάς, λεμονάτο αρακα, πουρέ κουνουπίδι, αυγολέμονο μάραθου, επιδόρπιο: Μους σοκολάτας γάλακτος, compote κεράσι, σοκολατένιο biscuit, feuillantine, ζελέ κεράσι.

Το μενού συνόδευαν τα κρασιά Μυλοπόταμος, Οίνοι Χιλανδαρίου και Konstantaras Wines.

Χορηγοί

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας ευχαριστεί τις εταιρείες : GINOX, PANARITIS, PROVIL, ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ, ΕΛΕΤΡΟ, ΔΕΘ-HELEXPO, EUROCATERING, ΜΕΒΓΑΛ, ΕΛΟΠΥ, EGEM, PYRAMIS, AYO, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, SCANBOX, AMT GASTROGUSS, ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, BOSKOS FOOD, ALFA PASTRY, ANTHOULAKIS LTD, ΙΩΑΝΝΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ALTERRA, RAK, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΟΙΝΟΣ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ, THE MET HOTEL, BLUERENT A CAR, KONSTANTARA WINES, ΚΟΡΠΗ, E-PLASTICS, POLIZOIDIS, ΧΟΥΤΟΣ CATERING, MILLENNIUM, ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ, VALANTIS, SHINE & CLEAN, DebbiesTravel.gr, OmorfaTaxidia.gr, BoardingPassport.com, Politismika.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ