close search results icon

Φοιτητικός ξεσηκωμός για τη Γάζα και σε Γερμανία, Δανία, Φινλανδία

Κινητοποιήσεις καταγράφονται πλέον και σε σκανδιναβικές χώρες. 

Το φοιτητικό κίνημα κατά του ισραηλινού αιματοκυλίσματος στην Γάζα εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, με χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Φινλανδία να καταγράφουν διαδηλώσεις, και καταλήψεις.

Στο Βερολίνο ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη σε χώρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με πανό υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ.

Το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι έχει ήδη διατάξει την εκκένωση του χώρου από την αστυνομία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία απομάκρυνε περίπου 300 άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο Ηumboldt του Βερολίνου

Κινητοποιήσεις καταγράφονται και σε σκανδιναβικές χώρες με ομάδα φοιτητών να στήνει καμπ διαμαρτυρίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ζητώντας από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας να κόψει τους ακαδημαϊκούς δεσμούς με ισραηλινά πανεπιστήμια.

Στη Δανία, καμπ στήθηκε στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης με δεκάδες σκηνές.

screenshot-9-tBUf7.png
Δεκάδες σκηνές στήθηκαν σε πανεπιστημιακό χώρο στην Κοπεγχάχη. | (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP)


Μια πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας καταγράφεται και στη Νάπολη της Ιταλίας, με φοιτητές να στήνουν κατασκήνωση στο πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες που έχουν ξεκινήσει από τις ΗΠΑ έχουν επεκταθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία, με την καταστολή από πλευράς των αρχών να είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρή.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. | (Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ