close search results icon

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε το Σάββατο ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του εντός ενός έτους.

Η απόφαση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμπεριλάβουν το TikTok ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου εξωτερικής βοήθειας, που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με ευρεία υποστήριξη από το Κογκρέσο για την Ουκρανία και το Ισραήλ, επιτάχυνε την απαγόρευση.

Ο λόγος είναι πως τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τον ιδιοκτήτη της εφαρμογής, την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance Ltd.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 360-58.

Ένας χρόνος περιθώριο για να πουληθεί το TikTok

Ακόμα και αν η νομοθεσία γίνει νόμος, ωστόσο, η εταιρεία θα έχει περιθώριο ενός έτους για να βρει αγοραστή και πιθανότατα θα προσπαθήσει να προσβάλει τον νόμο στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα στερήσει από τα εκατομμύρια των χρηστών της εφαρμογής τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας.

Οι δικαστικές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά το χρονοδιάγραμμα που όρισε το Κογκρέσο ή να εμποδίσουν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η εταιρεία άσκησε σκληρή πίεση κατά της νομοθεσίας, ωθώντας τους 170 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ - πολλοί από τους οποίους είναι νέοι - να καλέσουν το Κογκρέσο και να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Ωστόσο, η σφοδρότητα των αντιδράσεων, όπως αναφέρει το CBS, εξόργισε τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο, καθώς υπάρχει ευρεία ανησυχία για τις κινεζικές απειλές προς τις ΗΠΑ.

«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να σας υπερασπιζόμαστε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Shou Zi Chew σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα τον περασμένο μήνα.

Απευθυνόμενος στους χρήστες της εφαρμογής, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των νομικών μας δικαιωμάτων, για να προστατεύσουμε αυτή την καταπληκτική πλατφόρμα που δημιουργήσαμε μαζί σας».

Νομική αμφισβήτηση του νόμου

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει δημόσια στοιχεία που να δείχνουν ότι το TikTok μοιράστηκε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση ή πείραξε τον δημοφιλή αλγόριθμο της εταιρείας, ο οποίος επηρεάζει τι βλέπουν οι Αμερικανοί.

Η εταιρεία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια νομική αμφισβήτηση θα μπορούσε να είναι επιτυχής, έχοντας σημειώσει κάποια επιτυχία σε προηγούμενες νομικές μάχες σχετικά με τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε έναν νόμο της Μοντάνα που θα απαγόρευε τη χρήση του TikTok σε όλη την πολιτεία μετά από μήνυση της εταιρείας και πέντε δημιουργών περιεχομένου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ