close search results icon

Στη Βουλή σήμερα ο Μητσοτάκης -Στην ατζέντα των ευρωεκλογών θέματα αυστηρότερων ποινών, άμυνα, μεταναστευτικό

Στη Βουλή σήμερα ο Μητσοτάκης -Στην ατζέντα των ευρωεκλογών θέματα αυστηρότερων ποινών, άμυνα, μεταναστευτικό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ έχει στον πυρήνα την προώθηση του κυβερνητικού έργου με έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας, του κράτους, της ασφάλειας και της υγείας, τομείς όπου όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θα θέλαμε», όμως εκτιμούν ότι έχει γίνει έργο και υπάρχει διαρκής προσπάθεια για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Η επιτάχυνση αυτών των αλλαγών είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, εξ ου και η σημασία που απέδωσε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη του «μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου». Παρότι, όπως είναι αναμενόμενο, όλος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για την προεκλογική μάχη, είναι κρίσιμο να μην κατέβουν τα μολύβια, αλλά αντιθέτως να παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Ο χαρακτηρισμός «εθνική κάλπη» που έχει αποδώσει ο κ. Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές στοχεύει αφενός στην αξιολόγηση αυτού του έργου από τους πολίτες και αφετέρου στη σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης του με την προηγούμενη περίοδο και του ιδίου με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μητσοτάκης: «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν στην αντιπολίτευση»

Άμεση αντίδραση του Μαξίμου μετά την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι

Δεν απέχει από αυτή τη στρατηγική η άμεση αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου ως προς το κλίμα που διαμορφώθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου για τη δίκη στο Μάτι. Αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με συνέντευξη στην ΕΡΤ περιέγραψε το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο εκδόθηκε η απόφαση, το οποίο διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ανάρτηση του επισήμανε το κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων που έχουν χαρακτηριστεί πλημμεληματικά και σημείωσε ότι «προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως την υπόθεση, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση». Στην υπόθεση αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει προγραμματίσει να πάει σήμερα στη Βουλή για να μιλήσει στο νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Η κυβερνητική ατζέντα ενόψει ευρωεκλογών 2024

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να μπουν στην ατζέντα της συζήτησης ενόψει ευρωεκλογών και θέματα που κατατάσσουν ψηλά οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόρου, όπως το αυστηρότερο ποινικό δίκαιο, η άμυνα, η διαχείριση του μεταναστευτικού και τα μέτρα κατά της βίας. Η προσέγγιση των πιο δεξιών ψηφοφόρων που «μετακινούνται» από τη ΝΔ στα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε με βουλευτές από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί επισημάνθηκε από ορισμένους βουλευτές ότι είναι πολύ θετικό μήνυμα η αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία, όμως αυτό δεν αρκεί. «Χρειάζεται να μιλήσουμε περισσότερο πατριωτικά», όπως τόνισαν ορισμένοι από τους βουλευτές που συμμετείχαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ανησυχίες που εξέφρασαν για την άνοδο των δεξιών κομμάτων στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι «το σκηνικό αλλάζει και θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση». Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους που σκέφτονται να ψηφίσουν δεξιά κόμματα ως αντίδραση στη ΝΔ και την κυβέρνηση ζήτησε από τους υπουργούς του να εξηγήσουν «με απλά λόγια «τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μια άστοχη, επιπόλαιη επιλογή»

 iefimerida.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ