close search results icon

Το ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 25 Απριλίου, και μεταξύ άλλων θεμάτων οι ευρωβουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για την τη στοχευμένη επικαιροποίηση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ευελιξίας για τους αγρότες.

Για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, το ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγοντος. Η πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επανεξέταση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού της ΚΑΠ.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις τεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις που προτείνει το Συμβούλιο.

Σε χωριστή ψηφοφορία, η ολομέλεια πρέπει να αποφασίσει εάν θα αντιταχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή άλλης προϋπόθεσης της ΚΑΠ: την απαίτηση διατήρησης της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργική έκταση άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018 (ΚΓΠΚ 1).

Σχετικές πληροφορίες

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα πρότυπα της ΚΑΠ εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΚΑΠ.

Απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Φεβρουαρίου, προσδιορίζοντας έξι τομείς στους οποίους ήταν αναγκαίες συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ψηφοφορίες: Πέμπτη 25 Απριλίου (επικαιροποίηση), Τρίτη 23 Απριλίου (ΚΓΠΚ)

Διαδικασία: επανεξέταση της ΚΑΠ, συνήθης νομοθετική διαδικασία, πρώτη ανάγνωση - ΚΓΠΚ 1, διαδικασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ