close search results icon

Το Ισραήλ ανακαλεί τους διαπραγματευτές στο Κατάρ και συνεχίζει τις επιδρομές

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι "είναι ηθική και στρατηγική επιταγή η προστασία των παλαιστινίων αμάχων". 

Το Ισραήλ ανακαλεί τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές διαδικασίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο να κατηγορεί τη Χαμάς για αυτή την εξέλιξη. Ο ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ότι σαμποτάρει τον διάλογο «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου λόγω του Ραμαζανιού».

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε από την Τεχεράνη ότι το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας καταδεικνύει «την πρωτοφανή πολιτική απομόνωσης» του Ισραήλ. Η ψηφοφορία καταδεικνύει «ότι οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο Χανίγια. Ακόμα, ισχυρίστηκε πως η «σιωνιστική οντότητα δεν κατόρθωσε να επιτύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς ή στρατηγικούς της στόχους» μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου.

«Αν και αυτό το ψήφισμα εγκρίθηκε καθυστερημένα και μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν, το ψήφισμα δείχνει ότι η ισραηλινή κατοχή βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική απομόνωση», τόνισε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Ο Χανίγια και μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς. Το ταξίδι του επικεφαλής της Χαμάς στο Ιράν γίνεται την επομένη της υιοθέτησης του πρώτου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι είναι ηθική και στρατηγική επιταγή η προστασία των παλαιστινίων αμάχων, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασαν στο ναδίρ αφότου οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Σήμερα στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων είναι υπερβολικά μεγάλες και η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας (που καταφθάνει) υπερβολικά μικρή», είπε ο Όστιν υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ. «Η Γάζα υφίσταται μια ανθρωπιστική καταστροφή», συμπλήρωσε ο Λόιντ Όστιν. Ο Νετανιάχου ακύρωσε τη Δευτέρα προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις σχετικά με τις επιχειρησιακές επιλογές στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Aεροσκάφος εκτοξεύει ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. | (AP Photo/Tsafrir Abayov)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ