2ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο και Έκθεση AGROWN 2024
Η δεύτερη διοργάνωση.
Η δεύτερη διοργάνωση του Αγροδιατροφικού Συνεδρίου AGROWN, που συνδιοργανώνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η εφημερίδα “Συνείδηση” και η εφημερίδα “Πελοπόννησος” έρχεται ως αναγκαιότητα ενός θεσμού που θα ενισχύσει τις απαιτούμενες συνέργειες όλων των εμπλεκομένων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα των εναρκτήριων ομιλιών του συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Αγρίνιο.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το AGROWN εξελίσσεται σε έναν αναγκαίο θεσμό που φέρνει σε επαφή τον κόσμο της πολιτικής, της επιστήμης και του επιχειρείν. Εκτίμησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά βήματα που πρέπει γίνουν για ένα “συμβιωτικό μέλλον”, όπως είναι ο τίτλος του συνεδρίου. Μπορεί σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη η Δυτική Ελλάδα να έχει το πλεονέκτημα να έχει ένα πολύ μεγάλο πρωτογενή τομέα σε όγκο, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να περάσουμε από το “think global, act local” στο “act local, think global”. Στο πλαίσιο αυτό έφερε το παράδειγμα της ΚΑΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τελικά η δύναμη είναι στην εγγύτητα με την κοινωνία και στην πολιτική που απαντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό εξήγησε είναι μείζον για να χαραχθεί μια στρατηγική πρέπει να ακούσεις την κοινωνία. Το πόσο σημαντικός, πρόσθεσε, είναι ο πρωτογενής τομέας για το τοπικό ΑΕΠ, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο αυτόν που χαράσσει πολιτικές, διαφορετικά είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια του.
Στη συνέχεια ο Νεκτάριος Φαρμάκης εστίασε στις βασικότερες προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική αλλαγή, που εκδηλώνεται μέσα από πλημμύρες ή τη λειψυδρία. “Πρέπει να μειώσουμε τη χρονική απόσταση ανάμεσα στο σχέδιο και τη δράση. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε το σχέδιο και χρειάζεται η κρατική συνδρομή για να περάσουμε στη δράση”, είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της αγροδιατροφής θα πρέπει να βασιστεί σε δύο άξονες τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα, που όμως συνεπάγονται και την ευθύνη των ανθρώπων της παραγωγικής διαδικασίας, για να πάμε όχι μόνο σε νέες καλλιέργειες αλλά και σε νέες “έξυπνες” μεθόδους παραγωγής.
Ο αναπληρωτής Δήμαρχος Αγρινίου, Βασίλης Φωτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε χαιρέτησε την παρουσία στο συνέδριο ερευνητών, επιχειρηματιών και ανθρώπων του πεδίου από την παραγωγική διαδικασία. Εκτίμησε ότι ο μεγάλος στόχος για τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της αγροδιατροφής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας των ελλειμμάτων που παρατηρούνται σε υποδομές και δίκτυα. Ωστόσο εκτίμησε ότι με αύξηση της εξωστρέφειας και των νέων τεχνολογιών ο πρωτογενής τομέας θα μπορέσει να υπερβεί τα προβλήματα. Σήμερα πρέπει να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα με λιγότερα, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αυτή η πρόκληση απαιτεί σύγχρονες απαντήσεις. Ακόμη αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει ο Δήμος Αγρινίου στους παραγωγούς της περιοχής μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η αναπτυξιακή Τριχωνίδα ΑΕ.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας στον χαιρετισμό του στάθηκε αρχικά στη λογική της εξωστρέφειας που διέπει το AGROWN και γι΄αυτό εκτίμησε ότι είναι ανάγκη τέτοια συνέδρια να γίνουν θεσμός, φέρνοντας σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία. Είναι σημαντικό να ακουστεί ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω, είπε ο Μίλτος Ζαμπάρας ενώ εκτίμησε πρέπει μέχρι τώρα ό,τι γίνεται για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα, γίνεται αποσπασματικά και χωρίς κεντρικό σχέδιο. Υπάρχουν πολιτικές και λύσεις για τα προβλήματα της παραγωγής, πρόσθεσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας των φορέων της Δυτικής Ελλάδας που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής και γι΄αυτο -επανέλαβε- θα πρέπει να πάρει όρους σύνδεσης.
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, παίρνοντας αφορμή από τον τίτλο του συνεδρίου, εκτίμησε ότι η έννοια της συμβιωτικότητας έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας (όπως η κλιματική αλλαγή, η διατροφική ασφάλεια, η λειψυδρία κτλ.) να εμπεριέχουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική διάσταση. Το συμβιωτικό μέλλον απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Τους συνέδρους του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου καλωσόρισαν κατά την έναρξη των εργασιών η εκδότρια της εφημερίδας “Συνείδηση” Νάντια Σαμαρά και ο εμπορικός διευθυντής της εφημερίδας “Πελοπόννησος” Σπύρος Γουδέβενος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γεώργιος Ρούντας: Σχολιάζει για τα 12 νμ και την κοινή ΑΟΖ με Κύπρο
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Πανελλήνια αναγνώριση για την Μαρία Παπαδοπουλου
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Ευχές από τους Δικηγόρους των Γιαννιτσών
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ