Αγελαδοτρόφοι: Μόνο το 35% του γάλακτος των σούπερ μάρκετ παράγεται στην Ελλάδα
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι γαλακτοπαραγωγοί της Ελλάδας λόγω της πίεσης από τις βιομηχανίες για μειώσεις στις τιμές προμήθειας γάλακτος, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής έχει υπερβεί, όπως επισημαίνουν, το 70%. Τα νούμερα που καθίστανται όλο και πιο δυσβάσταχτα για τους αγελαδοτρόφους οδηγούν σε μείωση των δυνατοτήτων παραγωγής στη χώρα μας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος, Χρήστο Ρόκο, μόλις το 35% του γάλακτος που καταλήγει στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ παράγεται στην Ελλάδα. «Η χώρα μας δεν παράγει αρκετό αγελαδινό γάλα. Παράγει 35% μετά βίας των ποσοτήτων που αφορούν τις καταναλωτικές μας ανάγκες», αναφέρει ο ίδιος στο ThessToday.gr.
Στην «κόκκινη γραμμή» οι γαλακτοπαραγωγοί λόγω των τιμών
Μιλώντας παράλληλα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις τιμές του γάλακτος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, η οποία συνιστά τον μόνο αναγνωρισμένο φορέα από την ΕΕ στην τήρηση γενεαλογικών δέντρων, υπογραμμίζει ότι η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έχει «γονατίσει» πολλούς γαλακτοπαραγωγούς που αναγκάζονται είτε να κλείσουν, είτε να σφάξουν ενώ κάποιοι μείωσαν τις ποσότητες τροφής στα ζώα, με σοβαρές συνέπειες.
Ειδικότερα: «Το πρόβλημα ξεκίνησε γύρω στους έξι μήνες πριν από την έναρξη της ρωσοουκρανικής κρίσης, η οποία κατέστησε βέβαια το πρόβλημα πολύ πιο έντονο. Αφορά το κόστος των ζωοτροφών, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις έχει υπερβεί το 70%. Αυτό προκάλεσε πολύ ισχυρές πιέσεις στους Έλληνες παραγωγούς. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν αυξήσεις στην τιμή του νωπού γάλακτος, οι οποίες στοιχειοθετημένα ερμηνεύουμε ότι δεν ήταν επαρκείς, πράγμα το οποίο οδήγησε επίσης σε περιορισμό της παραγωγής του γάλακτος.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 υπήρξε μια μείωση 10% σε σχέση με το 2021 στην εισκόμιση νωπού γάλακτος. Πιστεύουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί και το 2023 όσον αφορά τη δυνατότητα των παραγωγών να απορροφήσουν τα υψηλά κόστη. Το τελευταίο διάστημα αυτό που έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς και από τις πιο υγιείς μονάδες γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα είναι κάτι που θεωρούμε αδιανόητο και ξεκίνησε από δύο συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες τιμολόγησαν εντός του Δεκεμβρίου χαμηλότερες τιμές στους παραγωγούς και ανακοίνωσαν ένα γαϊτανάκι μειώσεων στον παραγωγό μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό αξιολογούμε πως είναι εγκληματικό, με την έννοια ότι πολλοί από τους συναδέλφους βρίσκονται ήδη στην κόκκινη γραμμή κόστους».
Ο κ. Ρόκος μάλιστα τονίζει στο ThessToday.gr ότι οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες καθυστέρησαν ιδιαίτερα να κάνουν ανατιμήσεις του νωπού γάλακτος στον παραγωγό παρά τις έντονες οχλήσεις της Ένωσης, φτάνοντας στο σημείο όπως επισημαίνει «το εισαγόμενο συμπύκνωμα γάλακτος, το οποίο είναι χαμηλότατης ποιότητας, αφυδατωμένο και υψηλής τεχνικής επεξεργασίας, να είναι πιο ακριβό από το φρέσκο ελληνικό γάλα».
«Οι ελληνοποιήσεις στο γάλα δε συνιστούν εξαίρεση αλλά κανόνα – Παραπλάνηση των καταναλωτών»
Κάνοντας παράλληλα λόγο για παραπλάνηση των καταναλωτών, ο ίδιος σημειώνει ότι ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα που σύμφωνα με τις εταιρείες τους παράγονται από φρέσκο αγελαδινό γάλα, με βάση τα νούμερα δε μπορεί να περιέχουν ελληνικό νωπό γάλα. «Στα σούπερ μάρκετ η πλειονότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων ισχυρίζεται ότι είναι από φρέσκο γάλα ελληνικής παραγωγής. Αυτό μαθηματικά όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά συνιστά μια παραπλάνηση και στον καταναλωτή, η οποία αλληλοτροφοδοτεί τις πιέσεις στις τιμές των παραγωγών.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να φοβόμαστε ότι οι ελληνοποιήσεις που λέγανε κάποτε στο γάλα, δεν συνιστούν μια εξαίρεση αλλά μαθηματικά επιβεβαιωμένα έναν κανόνα που συνδέεται ευθέως με την παραπλάνηση του τελικού καταναλωτή. Γιατί όταν ο καταναλωτής αγοράζει ένα γιαούρτι, το οποίο είναι ελληνικό προϊόν συνειδητά το αγοράζει πιο ακριβά από ένα γερμανικό γιαούρτι που έρχεται από το εξωτερικό. Αυτό το κάνει γνωρίζοντας ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φρέσκου γάλακτος δεν μπορούν να συγκριθούν με ενα γάλα που έχει παραχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έχει συμπυκνωθεί και μεταφέρεται σε βυτία για να γίνει η επεξεργασία του μετά από μερικές μέρες».
Δίνοντας το παράδειγμα του στραγγιστού γιαουρτιού «το οποίο πολλές φορές οι βιομηχανίες ονομάζουν ως τον λευκό χρυσό, διότι μεγάλο μέρος της αέναης κερδοφορίας τους τις τελευταίες δεκαετίες προέρχεται από την εξαγωγή του» σύμφωνα με τον κ. Ρόκο «πλέον έχει καταλήξει ενδεχομένως -γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν διαφορετικά- να μην παράγεται από φρέσκο γάλα. Μιλάμε για μια ασυγκράτητη πτώση στις δυνατότητες της εθνικής παραγωγής στο σύνολό της με τραγικές συνέπειες και για την κοινωνική συνοχή. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες στην Ελλάδα που επιβιώνουν χάρη στην ύπαρξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας».
thesstoday
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ανήλικοι διακοινούσαν κοκαϊνη σε χοροεσπερίδες
23 Δεκεμβρίου 2024 -
ΚΕΔΕ: Νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εξελίξεις σε ΔΕΥΑ και ΝΟΚ
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Γεώργιος Ρούντας: Σχολιάζει για τα 12 νμ και την κοινή ΑΟΖ με Κύπρο
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ