Αγγελούδης για αντιπυρική περίοδο: “Πρωταρχικός στόχος η διαφύλαξη του Σέιχ Σου”
Συνεδριάζει το ΤΕΣΟΠ.
Την διαφύλαξη του περιαστικού δάσους της πόλης έθεσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης ως πρωταρχικό στόχο της αντιπυρικής περιόδου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ
Ο Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε από το βήμα της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου πως “η κλιματική αλλαγή μας έχει χτυπήσει εδώ και πολλά χρόνια την πόρτα εμείς είμαστε σε μια φάση που τα τελευταία 2-3 χρόνια ως χώρα έχουμε άρχισε να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειας, ετοιμαζόμαστε, θα πρέπει αυτό να γίνεται καθημερινά. Γι’ αυτό το βάρος πέφτει στην άμεση επέμβαση και καταστολή κατά τόπους. Εμείς έχουμε το Σέιχ Σου, σημείο που την καλοκαιρινή περίοδο, ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να διαφυλάξουμε” και διευκρίνισε πως ο συντονισμός ανήκει στην Πυροσβεστική, ενώ αποτελεί στοίχημα η “‘ένωση” εθελοντικών ομάδων με τον κρατικό μηχανισμό.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Σάκης Αρναούτογλου μίλησε για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι “ο τρόπος που έχει περάσει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο δεν είναι σωστός, δεν έχουν πληροφορηθεί οι πολίτες τι σημαίνει, δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να αντιστραφεί αυτό” και παρουσίασε από την πλευρά του τις τρεις προτάσεις του για την αντιπυρική περίοδο που έχουν ήδη την έγκριση του δημάρχου και θα τεθούν προς ψήφιση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
1. Να δημιουργηθούν σταθμοί περιφερειακά της πόλης και σε περιπτώσεις αυξημένης βροχόπτωσης -όταν υπάρχει κίνδυνος- θα πληροφορούν τους πολίτες ότι το νερό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για κάποιες οδούς.
2. Και οι καταιγίδες μπορούν αν προκαλέσουν πυρκαγιές. Τα ραντάρ έχουν νέο λογισμικό που ακόμη και στις ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες μπορούν να δείξουν την κίνησή τους. Θα βοηθούσε να τοποθετηθούν αυτά τα ραντάρ ώστε η βοήθεια να αποστέλλεται συγκεκριμένα στις περιοχές που χρειάζεται κι όχι να απλώνονται σε όλη την πόλη οι ομάδες.
3. Να δημιουργηθεί μια σελίδα -για παράδειγμα στο σάιτ του δήμου- που να ενημερώνει για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν κάθε μέρα.
Πυροσβεστικό Σώμα: “Ανάγκη για αποψίλωση ειδικής βιομάζας”
Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως οι δασικές φωτιές ολοένα και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και απαρίθμησε τις δυνάμεις του Σώματος. “Η διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι έτοιμη, 59 υδροφόρα, 29 οχήματα και 80 βοηθητικά. Υπάρχουν 760 άτομα στο προσωπικό που είναι έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμα. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και έχουν αποσταλεί τα έγγραφα σε αρμόδιους φορείς ώστε να μεριμνήσουν. Και φέτος θα υπάρχει ζεύγος μοτοσυκλετιστών πυροσβεστών στο Σέιχ Σου και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία για αποψίλωση ειδικής βιομάζας από θεμέλιες νησίδες, εκτέλεση έργων προληπτικού καθαρισμού βλάστησης από δήμους μετά από υπόδειξη με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: “Απαιτείται περισσότερη χορτοκοπή”
Από την πλευρά της η δασάρχης Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, τόνισε πως τα έργα στο Σέιχ Σου είναι σε εξέλιξη και ζήτησε από τον δήμο να έχει λόγο το δασαρχείο στο πως θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια για τα έργα αντιπυρικής προστασίας. “Έχουμε στην περιοχή ευθύνης μας 10 από τους 12 δήμους του νόμου Θεσσαλονίκης εκτός Λαγκάδα και Βόλβης. Έχει αυξηθεί ο χορτολιβαδική και απαιτείται περισσότερη χορτοκοπή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα πυροπροστασίας για το 2024. Η δασική υπηρεσία διαθέτει δασικούς δρόμους, πάνω από 150 χλμ αντιπυρικών ζωνών, πάνω από 76 κρουνούς διασπασμένους μέσα στο δάσος, έχουμε κάνει ήδη τη συντήρηση στο περιαστικό δάσος και στις ζώνες και συνεχίζουμε. Έχει ελεγχθεί η υδροδότηση και είναι έτοιμα προς χρήση”, εξήγησε.
Περιφέρεια: “Υπάρχει θέμα χρηματοδότησης για τον καθαρισμό ρεμάτων”
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Καραμήτριου αναφέρθηκε στους καθαρισμούς των ρεμάτων. “Υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη εργολαβία για τον καθαρισμό ρεμάτων, επικεντρώνεται σε πλημμύρες κι όχι σε πυρκαγιές. Τα ρέματα καθαρίζουν, αλλά γεμίζουν και πιο εύκολα, έχουμε πολλά αιτήματα από τους δήμους. Το 2018 καθαρίστηκαν πολλά ρέματα κι από τότε δεν πλημμυρίζουν τόσο εύκολα”. Ερωτώμενη από τον κ. Αρναούτογλου για το πως ορίζεται ο σωστός καθαρισμός κι αν προβλέπεται επιπλέον καθαρισμός για όσα έχουν καθαριστεί κι έχουν ξαναγεμίσει, απάντησε πως “είναι θέμα χρηματοδότησης”. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Γ’ Σώματος Στρατού δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ οι κπρόσωποι της 3ης ΥΠΕ και του ΑΧΕΠΑ τόνισαν πως τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε καταστάσεις αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, ακολουθώντας τα σχέδια “Περσέας” και “Σώστρατος”. Το “παρών” στη συνεδρίαση δίνουν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, το Λιμεναρχείο καθώς και εθελοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι όμορων δήμων.
πηγή: thesstoday.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 324 θέσεις γιατρών σε όλη την Ελλάδα
23 Νοεμβρίου 2024 -
Βασίλης Τολιόπουλος...ένας πραγματικός ηγέτης
23 Νοεμβρίου 2024 -
Κακοκαιρία: Επι ποδός η ΠΕ Πέλλας
23 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ