close search results icon

Αγροτικός Σύλλογος Δ. Σκύδρας: αποφασισμένοι ν' αφήσουν τις παραγωγές στα δέντρα-πρόταση για 0,60€/κιλό στο συμπύρηνο

Αγροτικός Σύλλογος Δ. Σκύδρας: αποφασισμένοι ν' αφήσουν τις παραγωγές στα δέντρα-πρόταση για 0,60€/κιλό στο συμπύρηνο

Λίγες ημέρες μετά την επιστολή πέντε Αγροτικών Συλλόγων από Ημαθία και Πιερία με θέμα την τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου είναι... προ των πυλών, είχαμε την πρώτη Γενική Συνέλευση Αγροτικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Συγκεκριμένα, πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας με τον πρόεδρο Στέφανο Τοπαλίδη να εξηγεί στα μέλη ότι οι προτάσεις που θα ψηφιστούν θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που έχει οριστεί μεταξύ των Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας και Ημαθίας (θα παραβρίσκονται ΣΕΑΣ και ΕΘΕΑΣ) έτσι ώστε με κοινή γραμμή να κατατεθεί/διεκδικηθεί η πρόταση για την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου. 

Αν και τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο είναι πολλά και σύνθετα (και όχι μόνο για το συμπύρηνο ροδάκινο), τη δεδομένη στιγμή το βάρος πέφτει στην τιμή που θα δοθεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινάει σε λιγότερο από δέκα ημέρες με την ποικιλία Κατερίνα. 

Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας ύψωσαν το χέρι τους και συναποφάσισαν ότι η τιμή που πρέπει να διεκδικηθεί φέτος είναι τα 0,60ευρώ/κιλό. Θυμίζοντας, μάλιστα, μελέτη του ίδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2018 που είχε καθορίσει το κόστος παραγωγής στα 0,38ευρώ/κιλό θεωρούν ότι η παραπάνω τιμή είναι στα πλαίσια που πρέπει να κινηθεί η παραγωγή έτσι ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. 

Στην περίπτωση βεβαίως που η τιμή αυτή δεν γίνει αποδεκτή συναποφάσισαν ότι είναι διατεθειμένοι να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους φτάνοντας μέχρι και να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους ή ακόμη και να αφήσουν τις παραγωγές τους στα δέντρα. Δύσκολες αποφάσεις εν μέσω θέρους και με τον χρόνο να κυλάει εις βάρους τους, όμως οι διαρροές για τιμές κάτω του κόστους τους έχουν εξοργίσει! 

Η συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο έφερε και άλλα θέματα στο προσκήνιο τα οποία συμφώνησαν να τα θέσουν εκ νέου από Σεπτέμβριο αλλά με σοβαρότητα και οργάνωση ώστε ο Αγροτικός Σύλλογος να έχει μια συνέχεια με απτά αποτελέσματα και να αποτελεί την πραγματική φωνή του αγρότη στη σύγχρονη εποχή. 

Αναμένοντας, λοιπόν, τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας από τη συνάντηση όλων των Αγροτικών Συλλόγων των δύο ροδακινοπαραγωγών περιοχών Πέλλας και Ημαθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ