Αίτημα ενίσχυσης της μελισσοκομίας λόγω κλιματικής αλλαγής και ξηρασίας, για την επιβίωση του κλάδου
Με κύριο θέμα την κατάθεση αιτήματος για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου, λόγω κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια της ξηρασίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας και των συνεπειών στην άσκηση και επιβίωση της μελισσοκομίας, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, συνάντηση του Δ.Σ. την Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας στο ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΟΜΣΕ:
Η διαδικασία του αιτήματος συνεχίζεται με την συλλογή στοιχείων, εκτός αυτών που ήδη κατατέθηκαν, που να τεκμηριώνουν το ρεαλιστικό, κατά την γνώμη της, ποσό των 80€ ανά μελισσοσμήνος, όπου ήταν και η πρόταση της Ομοσπονδίας.
Για δεύτερη φορά δεν έφτασε στα χέρια των αρμοδίων το email με το αίτημα και οι μελέτες για ενίσχυση λόγω ζημιάς από μελισσοφάγους στα πρότυπα της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Ευελπιστεί, μετά από την συνάντηση και την αποστολή του αιτήματος ξανά, να υπάρξει η ανάλογη δραστηριοποίηση από την πλευρά του υπουργείου.
Παραδόθηκε η λίστα που συγκεντρώσε με τα ονόματα των συναδέλφων που δεν έχουν λάβει την ενίσχυση των 15€, ενώ έχουν κάνει δηλώσεις ζημιάς, λόγω των πλημμυρών και πυρκαγιών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την πληρωμή τους. Ανάλογη μέριμνα ενίσχυσης τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει για τους συναδέλφους και μετά την καταστροφική φωτιά στην ΒΑ Αττική.
Για το θέμα των βιολογικών ζητήθηκε, αφ' ενός, η ένταξη των απορριφθέντων του μέτρου 11 στο καινούργιο βιολογικό πρόγραμμα, αφετέρου, να διευκρινιστεί το μέλλον των συναδέλφων που τελειώνει η τριετής σύμβαση σε αυτό και η δυνατότητα διατήρησης ή ένταξης στο νέο.
Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, αναμένοντας ταυτόχρονα και την απόφαση του ΣτΕ, συνάντηση με το τμήμα μελισσοκομίας για το θέμα του μητρώου.
Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την καθυστέρηση των πορισμάτων, με υπαιτιότητα του ΕΛΓΑ και τις συνέπειες αυτού του γεγονότος στην ολοκλήρωση του μέτρου 5.2., βάση και της ανάλογης επιστολής που στάλθηκε 2/8 η οποία δεν είχε απαντηθεί. Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που αφορούν την μελισσοκομία θα κατατεθούν στην δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα OpenGov.gr. Ταυτόχρονα, εύλογα προκύπτει, ως επιτακτική ανάγκη, η διά ζώσης συνάντηση με την διοίκηση του ΕΛΓΑ για τα θέματα της μελισσοκομίας.
Εν όψει των πληρωμών για τις δράσεις 3.1 και 3.2, υπήρξε η δέσμευση ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Επίσης, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, σχετικά με την συνάντηση σημειώνεται πως από την πλευρά του υπουργείου τους υποδέχτηκε ο υφυπουργός κ Χ. Κέλλας, ενώ παραβρέθηκαν στην συζήτηση από το τμήμα μελισσοκομίας οι κ.κ. Τζιτζινάκης Μ. και Καλογρίδης Δ. καθώς και από το τμήμα των βιολογικών η κ. Αποστολάκη και ο κ. Περδικάρης. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν οι κ.κ. Λεονταράκης Κ., Νικόπουλος Α. , Παπιώτης Γ., Δημητρόπουλος Τ., Μαριδάκης Γ. και Σαρούδης Π. και για οποιαδήποτε εξέλιξη σε κάθε θέμα που αφορά τον κλάδο μας θα υπάρξει ξεχωριστή ενημέρωση.
Τέλος, επισημαίνεται πως το Δ.Σ. αναμένει απαντήσεις, τόσο στα παραπάνω ζητήματα, όσο και στα υπόλοιπα θέματα που τρέχουν, προς όφελος του κλάδου, όπως οι τοποθετήσεις μελισσιών στα δάση, η πυροσβεστική διάταξη, η διέλευση στις παράπλευρες οδούς κ.τ.λ. για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία.
«Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί σαφώς και η μετέπειτα πορεία του τρόπου διεκδίκησης των αιτημάτων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Παρέμβαση στην Βουλή από τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Εντωμεταξύ, το θέμα της στήριξης και ενίσχυσης των μελισσοκόμων λόγω ξηρασίας, έθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, και τομεάρχης αγροτικών, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με αφορμή σχετικό αίτημα από μελισσοκόμους της Ξάνθης.
Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που προκαλεί η κλιματική κρίση, καταγράφεται σημαντικά μειωμένη παραγωγή μελιού στην Ξάνθη, όπως μειωμένος παρουσιάζεται συνολικά και ο πληθυσμός των μελισσών στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να διαταράξει συνολικά την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Παράλληλα, ως σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται και η παρουσία μελισσοφάγων στην περιοχή, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κίνηση των μελισσών και να εμποδίζεται η συλλογή γύρης, ενώ τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει στους παραγωγούς και τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας του μελιού, που υπονομεύει την ποιότητα και την αξιοπιστία του ελληνικού μελιού.
Ο κ. Ζεϊμπέκ ζητά να μάθει από τον Υπουργό:
α) ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των μελισσοκόμων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης, όπου η μελισσοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονομία
β) αν στην κυβέρνηση θα λάβουν μέτρα για τους μελισσοκόμους που πλήττονται από την ανομβρία, την κλιματική κρίση και τους μελισσοφάγους, μέσω του ΕΛΓΑ ή άλλων μηχανισμών στήριξης (μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ αφήνει τους μελισσοκόμους απροστάτευτους)
γ) ποια μέτρα θα λάβουν στην κυβέρνηση για την προστασία των παραγωγών από τη νοθεία στο μέλι, καθώς και από άλλες αθέμιτες πρακτικές, αλλά και για τη διασφάλιση δίκαιων τιμών, για να προστατευθεί το εισόδημα των μικρών παραγωγών.
agro24.gr
ΣΧΟΛΙΑ