Αίτημα... υπερανάληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,82 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο ζητάει εκτός από επιδοτήσεις 1,72 δισ. και προπληρωμή δανείων 1,84 δισ. από την επόμενη δόση, με στόχο την παροχή φθηνού χρήματος στις επιχειρήσεις σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων
Τόνωση της ρευστότητας του Δημοσίου και των επιχειρήσεων με φτηνό χρήμα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, λόγω της ζοφερής κατάστασης με την ενεργειακή κρίση και τα επιτόκια δανεισμού, σηματοδοτεί το ελληνικό αίτημα για μία επιπλέον δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα στοχεύει στην άντληση 3,65 δισ. ευρώ καθώς στο 1,72 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που αντιστοιχεί στη δεύτερη δόση χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία έχει προστεθεί η προπληρωμή δανείων 1,84 δισ. ευρώ από την τρίτη επιταγή. Πίσω από την κίνηση βρίσκεται η προσπάθεια διεύρυνσης των χρηματοδοτικών λύσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια κίνησης για την υλοποίηση νέων επενδύσεων με αποτέλεσμα να βρίσκουν καταφύγιο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια από το Ταμείο, 2,46 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Ωστόσο αυτό που έχει βαρύτητα για τους επενδυτές είναι το επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων το οποίο ανέρχεται σε 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.
Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προτάσεις αυτές εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο, ενώ ένα μεγάλο πλήθος από τα 150 έργα βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα που αυτή τη στιγμή διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, από τα οποία 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από πόρους και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναφορικά με το αίτημα στη Κομισιόν για την εκταμίευση της δεύτερης ενιαίας δόσης των 3,65 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό γίνεται μετά την ικανοποίηση των 25 προαπαιτούμενων για τις επιδοτήσεις και την κάλυψη τριών -εκ των προτέρων- προαπαιτούμενων για τα δάνεια, γεγονός που, όπως είπε, δικαιολογεί την επιτάχυνση της διαδικασίας. Οι πόροι που θα πιστωθούν έως το τέλος του έτους στα ελληνικά ταμεία φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.
Βέβαια το στοίχημα και η πρόκληση για την απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναπτυξιακή αξιοποίησή τους παραμένει, καθώς όσο κυλάει ο χρόνος τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των κεφαλαίων πληθαίνουν και τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πιο αυστηρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρίτη δόση με υπόλοιπο 1,72 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις συνδέεται με την υλοποίηση περισσότερων από 40 προαπαιτούμενων έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022 και στο Γενικό Λογιστήριο υπάρχει ήδη ανησυχία λόγω του θολού σκηνικού με την ενεργειακή κρίση για τον βαθμό υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος από την πλευρά του επισήμανε ότι τα αναπτυξιακά έργα του Ταμείου αποτελούν ανάχωμα απέναντι στις διεθνείς οικονομικές πιέσεις και συμβάλλουν στη μείωση της αβεβαιότητας, αφού ο πήχης για την ανάπτυξη το 2023 ξεκινά από πολύ χαμηλά, μόλις 2,1% σύμφωνα με το βασικό σενάριο, παρά το καλό εφαλτήριο του 2022, καθώς το ΑΕΠ θα κινηθεί άνω της πρόβλεψης για 5,3%.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η εταιρεία ALTERRA AE αναζητά προσωπικό
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ