close search results icon

Ακρίβεια: Φωτιά και… λάβρα η τιμή του ελαιόλαδου – Σ’ έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 67,2%

Οι τιμές στο ράφι. 

Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της διατροφής στα ελληνικά νοικοκυριά, έχει γίνει είδος πολυτελείας καθώς η τιμή του αυξήθηκε μέσα σ’ έναν χρόνο κατά 67,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο. Μάλιστα, καθώς η τιμή του βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, εκτιμάται ότι δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και προϊδεάζει για μεγαλύτερη ακρίβεια από το Φθινόπωρο.

Οι τιμές στο ράφι
Σύμφωνα με πληροφορίες και με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς στα ράφια των σούπερ μάρκετ το ελαιόλαδο κοστίζει:
-Το έξτρα παρθένο:από 5,28 – 26,76 ευρώ/λίτρο
-Το κλασσικό: από 12,59 – 23,68 ευρώ/λίτρο,
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το ελαιόλαδο από τα ελαιοτριβεία της χώρας βγαίνει με τιμή:
-Κρήτη: 8 – 8,5ευρώ/λίτρο.
-Μυτιλήνη: 8 – 8,5ευρώ/λίτρο.
-Μεσσηνία: 7,70 ευρώ/λίτρο.
-Λακωνία: 8 ευρώ/λίτρο.

Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις (ΗΠΑ) έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη, οι ακραίες φετινές καιρικές συνθήκες, προσβολές και ασθένειες, αλλά και οι εκτεταμένες πυρκαγιές, που θα στερήσουν χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες από την παραγωγή προμηνύουν μια δύσκολη χρονιά.

Αυξημένες τιμές και στη διεθνή αγορά
Η αρκετά μειωμένη παραγωγή στη Μεσόγειο και ιδίως στην Ισπανία, γεγονός που επηρέασε και τις εισαγωγές – εξαγωγές, το αυξημένο κόστος παραγωγής και συνακόλουθα οι τιμές παραγωγού πυροδότησαν ένα κύκλο ανατιμήσεων από την αρχή της χρονιάς, που συνεχίστηκε με ένταση και την άνοιξη. Έτσι, και στη διεθνή αγορά, η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου δείχνει να ανεβαίνει ξανά, μετά από μια μικρή περίοδο υποχώρησης. Σήμερα στην Ισπανία το έξτρα παρθένο από τον παραγωγό πωλείται από 7,90 – 8,65 ευρώ το λίτρο, στην Ιταλία κατά μέσο προς 8,45, στην Τυνησία 7,63 και στη χώρα μας από 8 έως 8,90 ευρώ ανά λίτρο. Οι εξελίξεις αυτές στις τιμές επιδρούν αρνητικά στην κατανάλωση της Ε.Ε., ιδιαίτερα στις κυριότερες χώρες παραγωγής ελαιόλαδου στην Ένωση, οπότε είναι πιθανό να μειωθεί η κατανάλωση ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη άνοιξη (-16% σε ετήσια βάση).

πηγή: thesseconomy.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ