close search results icon

Ανάπτυξη εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Αλμωπίας

Ανάπτυξη εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Αλμωπίας

«Ανάπτυξη εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Αλμωπίας»

Ο Δήμος Αλμωπίας έχει ως κύρια πολιτική του να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες, τους επισκέπτες αλλά και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή, με συνεχείς προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, αξιοποιώντας ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης και τεχνολογικά μέσα για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος..

Αντικείμενο των δράσεων

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος πρόκειται να υλοποιήσει, μέσω χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, τις παρακάτω δράσεις που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μέσω:

• Ενός Έξυπνου Συστήματος Διασφάλισης Προσβασιμότητας Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα που θα επικοινωνεί με είκοσι (20) ειδικούς υπόγεια τοποθετημένους αισθητήρες ελέγχου περιστατικών παρεμπόδισης της πρόσβασης, λόγω παράνομης στάθμευσης. Ταυτόχρονα, το σύστημα θα παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, λαμβάνοντας ως κριτήρια (α) τη συγκέντρωση σε ένα σημείο της πληροφορίας που αφορά στη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού και (β) την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

• Δημιουργίας Έξυπνου Οδηγού του Δήμου όπου θα αποτυπώνονται ψηφιακά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Δήμο. Στόχος της εφαρμογής είναι η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσα από μια δράση που εκμεταλλεύεται τη λογική του ψηφιακού καταλόγου επιχειρήσεων και συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σχέσης πελάτη – προμηθευτή μεταξύ δημοτών και τοπικών επιχειρήσεων ενώ θα απευθύνεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή τουριστική αγορά.

• Μίας Πλατφόρμας διαχείρισης λαϊκών αγορών, η οποία θα επιβάλει τη συνολική διαχείριση των εμπλεκόμενων εμπόρων και παραγωγών και τη διασύνδεσή τους με την οικονομική διαχείριση του Δήμου.

• Ενός συστήματος διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών βεβαιωμένων και μη οφειλών, το οποίο θα προσφέρει μια σύγχρονη διαδικτυακή λύση τακτοποίηση των οφειλών των δημοτών και των επιχειρήσεων, βασισμένη σε ανοιχτά πρότυπα και εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα πληρωμής με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

• Ενός έξυπνου συστήματος μέτρησης ποιότητας υδάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής και τηλεμετρίας με δυνατότητα συγκέντρωσης, αποτύπωσης και επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο περιβαλλοντικών ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων που σχετίζονται με την ποιότητα/ποσότητα των τοπικών υδάτων της περιοχής. Η εγκατάσταση των δώδεκα (12) αισθητήρων, θα επιτρέψει τη συνεχή παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης σε εντοπισμένα σημεία ποταμών και χειμάρρων και σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής.

• Ενός Ολοκληρωμένου Έξυπνου Συστήματος Προειδοποίησης και Αντιμετώπισης Κινδύνων που θα δημιουργήσει ένα δυναμικό περιβάλλον από το οποίο ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα αφενός μεν να ενημερώνει τους δημότες για θέματα Πολιτικής Προστασίας, αφετέρου δε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο, σε περίπτωση κάποιου σοβαρού γεγονότος. Για την ενίσχυση του συστήματος, πρόκειται συνδυαστικά να εγκατασταθούν τρεις (3) αισθητήρες ανίχνευσης πυρκαγιάς και τέσσερις (4) αισθητήρες παρακολούθησης πλημμυρών.

• Ενός συστήματος έξυπνης άρδευσης στις περιοχές ενδιαφέροντος του Δήμου, με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση διακοσίων πενήντα (250) αισθητήρων που θα εγκατασταθούν στο πεδίο εφαρμογής τους και θα συλλέγουν τις αναγκαίες μετρήσεις και παραμέτρους και θα διαχειρίζονται με αυτόματο τρόπο την παροχή και διάθεση ύδατος στις υπό άρδευση περιοχές.

• Μιας ολοκληρωμένης υποδομής προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και παροχής συστήματος τηλε-εργασίας με στόχο την αποτελεσματική προστασία του δήμου από κακόβουλα λογισμικά, αλλά και από άλλους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλία στην αδιάλειπτη λειτουργία του.

• Ενός συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί αναγκαιότητα του Δήμου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων

Η πράξη με τίτλο «Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Αλμωπίας» (MIS6001343), συνολικού ενταγμένου προϋπολογισμού 769.962,00€συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, περιλαμβάνει το σύνολο των ανωτέρω δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου, καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις δημοσιότητας, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 (Κωδικός Εναρίθμου Πράξης 2024ΣΕ26370084), σύμφωνα με την αριθμό πρωτοκόλλου2404/14-10-2024Απόφαση Ένταξης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Αποτελέσματα και οφέλη των δράσεων

Η υλοποίηση των εν λόγω δράσεων αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου προγραμματισμού του Δήμου Αλμωπίας για την μετατροπή του σε μία έξυπνη πόλη μέσω εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών και με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επιτύχει μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, καλύτερη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων σε θέματα πολιτικής προστασίας, βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου αλλά και καλύτερη εσωτερική διασύνδεσή τους, μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών αλλά και γενικότερα αύξηση των κινήσεων προς την ανάπτυξη του Δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ