close search results icon

Ανάρπαστα τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές. 

Εξαγωγές χριστουγεννιάτικων δέντρων κάνει η Ελλάδα, με τα έλατα της χώρας να γίνονται ανάρπαστα στην Αλβανία, στην Κύπρο αλλά και στα Σκόπια.

Οι παραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, του χωριού που παράγει το 70%-75% του συνόλου των ελληνικών ελάτων, βρίσκονται ήδη στα πόστα τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ τις επόμενες μέρες θα πωλούν δέντρα σε περισσότερα από 60 σημεία της επικράτειας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, διεκπεραιώνουν τις τηλεφωνικές παραγγελίες που έχουν δεχτεί και που συνεχίζουν να δέχονται από χώρες του εξωτερικού. Η ζήτηση είναι αξιοσημείωτη, καθώς υπολογίζεται ότι φέτος θα διατεθεί εκτός συνόρων σχεδόν το 10% της συνολικής παραγωγής.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής Γιάννης Ξάκης, «έχουμε παρουσία στην Αλβανία – κυρίως στα Τίρανα – τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ στην Κύπρο ξεκινήσαμε οι πρώτοι να στέλνουμε δέντρα πριν από περίπου 18 χρόνια και έπειτα ακολούθησαν και άλλοι.

Πέρυσι στις δύο αυτές χώρες στείλαμε περισσότερα από 2.500 δέντρα». Ο ξάδελφός του Γιάννης Ξάκης, ο οποίος ασχολείται σχεδόν 50 χρόνια με την καλλιέργεια ελάτων, διοχετεύει, όπως λέει, τα δέντρα του σε δύο περιοχές: στη Θεσσαλονίκη και στα Σκόπια.

«Το χωριό των Χριστουγέννων»

Φέτος, σύμφωνα με τους ελατοπαραγωγούς, θα διατεθούν στην αγορά περίπου 30.000-32.000 δέντρα και τα πρώτα μηνύματα από τους καταναλωτές είναι ενθαρρυντικά.

Η ίδια ποσότητα είχε πέρυσι πουληθεί εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ ρεκόρ πωλήσεων για τον Ταξιάρχη είχε σημειωθεί το 2009, όταν είχαν διατεθεί περισσότερα από 48.000 δέντρα.

Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, ένα χωριό με 700 μόνιμους κατοίκους στις πλαγιές του όρους Χολομώντα, είναι γνωστός και ως το «Χωριό των Χριστουγέννων», καθώς όλοι οι κάτοικοί του ασχολούνται με την παραγωγή ελάτων.

Είναι, άλλωστε, η μοναδική καλλιέργεια που μπορεί να επιβιώσει στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο βουνό.

Η καλλιέργεια ελάτων που προορίζονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεκίνησε συστηματικά στην περιοχή το 1970, ενώ τα πρώτα είχαν φυτευτεί τη δεκαετία του ’60.

Οι σπόροι φυτεύονται την άνοιξη σε αγροτεμάχια, ύστερα από τρία χρόνια το δέντρο μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, όπου αναπτύσσεται, και έπειτα από χρίνια πωλείται.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, οι τιμές των ελάτων ξεκινούν φέτος από 40 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 150.

«Εχουμε διατηρήσει τις περσινές τιμές» λέει.

«Μια μέση τιμή είναι 50-60 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 100 ευρώ ή στην Αθήνα – όπου προτιμώνται πολύ τα ψηλά δέντρα – ακόμη και τα 150 ευρώ.

Για τις μακρινές περιοχές υπολογίστε ότι είναι πάρα πολύ ακριβές οι μετακινήσεις.

Για να φτάσει ένα φορτηγό στην Αθήνα χρειάζεται περισσότερα από 1.500 ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες αν οι παραγωγοί δεν κατέβαλλαν στους δήμους τεράστια ποσά – ειδικά στην Αθήνα – για να «νοικιάσουν» τα σημεία πώλησης των δέντρων.

Το συνολικό κόστος για μεταφορικά και ενοικίαση πόστου στην πρωτεύουσα, όπως λέει, μπορεί να εκτινάξει τα έξοδά τους ακόμη και κατά 50%. «Η φετινή χρονιά», σημειώνει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη, «ήταν δύσκολη για ολόκληρη την ύπαιθρο λόγω της ανομβρίας.

Το έλατο είναι πιο ανθεκτικό, είχαμε μια φυσιολογική απώλεια της τάξεως του 6%-7%, την οποία πληρώνουμε τώρα –δηλαδή κόβουμε τα δέντρα από τα κτήματα και απευθείας σπέρνουμε για να αναπληρώσουμε όσα χάθηκαν».

Από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής προέρχεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους σχεδόν 20 μέτρων με το οποίο στολίστηκε φέτος η πλατεία Συντάγματος.

Το δέντρο έχει ηλικία 61 ετών και ήταν ένα από τα πρώτα που φυτεύτηκαν στην περιοχή από το ΑΠΘ. Σύμφωνα με τους παραγωγούς το δέντρο έπρεπε να κοπεί διότι βρισκόταν δίπλα σε δίκτυα μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης και ήταν επικίνδυνο.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ