Αναβρασμός σε ιταλική πόλη, μετά την απαγόρευση των προσευχών σε μουσουλμάνους
Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης –που ξεπέρασε τις 30.000 κατοίκους– δεν έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από όλους.
Για εκστρατεία μίσους κάνουν λόγο οι μουσουλμάνοι στην ιταλική πόλη Μονφαλκόνε στη βόρεια Ιταλία. Πριν από λίγους μήνες, η ακροδεξιά δήμαρχος της πόλης Anna Maria Cisint αποφάσισε την απαγόρευση των προσευχών των μουσουλμάνων, επενδύοντας στην αντι-ισλαμική της ατζέντα την οποία ξεκίνησε να ξεδιπλώνει από την αρχή της πρώτης θητείας της, το 2016.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού της πόλης –που ξεπέρασε τις 30.000 κατοίκους– δεν έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από όλους. Αυτό συμβαίνει καθώς η πληθυσμιακή άνοδος αποδίδεται κυρίως στο ναυπηγείο που ανήκει στον κρατικά ελεγχόμενο γίγαντα Fincantieri, του οποίου η πολιτική εξωτερικής ανάθεσης εργατικού δυναμικού τις τελευταίες δύο δεκαετίες οδήγησε σε τεράστια εισροή ειδικευμένων ξένων εργατών, κυρίως από το Μπαγκλαντές. Οι μετανάστες αποτελούν σημαντικά «φθηνότερο εργατικό δυναμικό» σε σχέση με τους Ιταλούς, ειδικά σε περιόδους αιχμής στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων.
Η κοινότητα των ανθρώπων από το Μπαγκλαντές στη πόλη έχει ενισχυθεί περαιτέρω από συγγενείς τους που φθάνουν μέσω μιας πολιτικής «οικογενειακής επανένωσης» –την οποία η δήμαρχος θα ήθελε να περιορίσει– και από τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί στην Ιταλία.
Σήμερα, η κοινότητα αυτή αριθμεί 6.600 άτομα στην πόλη, τη στιγμή που συνολικά βρίσκονται στο Μονφαλκόνε 9.400 άνθρωποι που έχουν γεννηθεί σε χώρα εκτός της Ιταλίας.
Επίσης, η μετανάστευση έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης. Πλέον υπάρχει μια σειρά από καταστήματα και εστιατόρια που ανήκουν σε ξένους, καθώς και ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα προερχόμενα από το Μπαγκλαντές, των οποίων τα ποδήλατα είναι ο κύριος τρόπος μεταφοράς τους. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πως αν δεν ήταν η συνεισφορά των ξένων, το Μονφαλκόνε θα ήταν μια «πόλη-φάντασμα».
Η δήμαρχος που υποστηρίζεται από το κόμμα Λέγκα του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι και από το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, κέρδισε μια εύκολη επανεκλογή το 2022, κυρίως με τη ρητορική κατά της μετανάστευσης που διευκόλυνε την άνοδο στην εξουσία την ιταλική ακροδεξιά.
Μία από τις πρώτες πολιτικές της δημάρχου ήταν να αφαιρέσει τα παγκάκια από την κεντρική πλατεία, επειδή δήθεν χρησιμοποιούνταν κυρίως από μετανάστες. Επίσης προσπάθησε να περιορίσει τον αριθμό των παιδιών από μετανάστες στα σχολεία, ενώ το κρίκετ, δημοφιλές άθλημα στο Μπαγκλαντές, καταργήθηκε από το αθλητικό φεστιβάλ. Το περασμένο καλοκαίρι απαγόρευσε στις μουσουλμάνες να φορούν μπούργκα στην παραλία.
Ωστόσο, η απαγόρευση των προσευχών σε μουσουλμάνους στην οποία προχώρησε η δήμαρχος τον Νοέμβριο ήταν αυτή που προκάλεσε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση έχει εφαρμογή και σε μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο.
«Προσευχόμαστε ειρηνικά εδώ για πάνω από 20 χρόνια. Αλλά αυτό δεν ήταν μόνο ένα μέρος για προσευχή: οι άνθρωποι έρχονταν να συναντηθούν, να συνομιλήσουν... Υπάρχουν πολλά ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη όπου μπορεί κάποιος να προσευχηθεί και κανείς δεν τον εμποδίζει», δήλωσε ο Konate, μηχανικός, που ζει στην Ιταλία για 40 χρόνια
Η δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι είχαν παραβιάσει τους πολεοδομικούς κανόνες, επειδή οι εγκαταστάσεις προορίζονταν για εμπορική χρήση και όχι για λατρεία. Η ασφάλεια ήταν ένας άλλος παράγοντας, είπε, αφού οι πολίτες της έστειλαν φωτογραφίες που έδειχναν «εκατοντάδες άτομα» να εισέρχονται. «Πρέπει να σέβονται τους νόμους», σχολίασε χαρακτηριστικά η δήμαρχος...
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ορισμός Αναπληρωτών Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Επί το έργον» το νέο Καδοπλυντήριο του Δήμου Νάουσας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Δανης Τζαμτζής: Ένα έργο που θα σώσει το Διοικητήριο
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ