close search results icon

Αναζητούν σημάδια ζωής στα συντρίμμια - Πάνω από 1.600 νεκροί στη Μιανμάρ

Οι κατεστραμμένες υποδομές παρεμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Δεκάδες άνθρωποι εκτιμάται πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, έπειτα από τις δύο ισχυρές δονήσεις –7,7 και 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ– που έπληξαν την Παρασκευή τη Μιανμάρ. Οι σεισμοί προκάλεσαν θύματα και στη γειτονική Ταϊλάνδη καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διεξάγονται μετ' εμποδίων, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και υποδομών. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), οι σεισμοί διέλυσαν κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.


Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για όσους έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, με τους διασώστες και τους εθελοντές να επιχειρούν μέρα και νύχτα να εντοπίσουν σημάδια ζωής, δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, σύμμαχοι του Εγκέλαδου ήταν η ασύδοτη ανάπτυξη, η φτώχεια και η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

→ Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Όπως ανακοίνωσε η χούντα, έχουν σκοτωθεί 1.644 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.408. Τουλάχιστον 139 άτομα εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενα. Εξάλλου, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 42 τραυματίστηκαν και 78 θεωρούνται αγνοούμενοι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

Διάσωση 30χρονης, 30 ώρες μετά...

Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Μανταλέι της Μιανμάρ, κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, παρέχοντας ένα μήνυμα ελπίδας μέσα στην καταστροφή.

Η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ διασώθηκε από τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών Sky Villa, 30 ώρες μετά τον σεισμό και μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, ο Γιέ Αούνγκ, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο. Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση των έξι από τους δώδεκα ορόφους του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών.

Η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας

Η παγκόσμια κοινότητα έσπευσε να συνδράμει την πληγείσα χώρα. Παρακάτω, ο απολογισμός της διεθνούς βοήθειας μέχρι στιγμής:

Η Κίνα έστειλε ομάδα 82 διασωστών στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Μια άλλη ομάδα, από την επαρχία Γιουνάν, έφτασε επίσης στη Γιανγκόν, το οικονομικό κέντρο της Μιανμάρ, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Η κινεζική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης στη χώρα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν (12,7 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία διεθνούς βοήθειας.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έστειλε σήμερα ομάδα 51 ατόμων, μεταφέροντας 9 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευών ανίχνευσης ζωής και δύο σκύλων διάσωσης.

Η Ινδία έστειλε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της. «Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης αυτήν την πτήση», είπε. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται», πρόσθεσε, υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων «για να υποστηρίξει τις προσπάθειες αρωγής και διάσωσης». Η Σεούλ είπε ότι θα μπορούσε να στείλει πρόσθετη βοήθεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει το σύστημα ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες. Ο ΠΟΥ συντονίζει την απάντησή του στον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανακοίνωσε επίσης την αποστολή μιας ομάδας βοήθειας στη Μιανμάρ, αποτελούμενη από έναν διοικητή και 49 διασώστες «για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής βοήθειας». Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χασάν δήλωσε ότι το μπλοκ ASEAN, του οποίου είναι μέλη η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη, «είναι έτοιμο να βοηθήσει» τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ