close search results icon

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Δούκας, εντός του 2024 οι εσωκομματικές εκλογές

Συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. 

Σαφείς κατέστησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τις προθέσεις του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η ανακοίνωση, όπως είπε, θα γίνει την Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το σχέδιό του. Υποστήριξε ότι στόχος του είναι ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που θα μπορέσει να κυβερνήσει ξανά, τονίζοντας πάντως ότι πρώτα θα περιμένει να τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, και στον Νίκο Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας την απάντησή του στο κάλεσμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο Χάρης Δούκας είπε ότι «στα όργανα θα ακούσουμε τον πρόεδρο και θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ, με εκείνον στην ηγεσία θα μπορέσει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του κόμματος, ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι ακόμη και στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το 14% που πήρε ήταν πολύ μεγαλύτερο από το 6-7% που έπαιρνε το κόμμα σε μεγάλους δήμους. Αναγνώρισε την προσφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην άνοδο των ποσοστών του κόμματος, τόνισε όμως ότι πλέον πρέπει να γίνει η υπέρβαση.

Και στην ερώτηση αν μπορεί να δει μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως στον δήμο της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας είπε ότι επρόκειτο για μια συμμαχία βάσης, στην οποία «ήρθαν πολλές δυνάμεις, πολίτες από πολλούς χώρους».

«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενώσει όπως και στην Αθήνα όπως και σε άλλους δήμους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι ο χώρος που θα δημιουργήσει τις συνθήκες» για συνεργασίας, κάνοντας ένα «ευρύ κάλεσμα χωρίς αποκλεισμούς». Σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα αυτό είναι «ανάγκη των καιρών, που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπών».

Ωστόσο εμφανίστηκε σε αρνητικός σε κοινό ψηφοδέλτιο, λέγοντας ότι στόχος είναι ένα «ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα ενώνει και θα νικάει», πως οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνουν από τη βάση, «σε επίπεδο γειτονιάς».

Ο Χάρης Δούκας υποστήριξε με αποφασιστικότητα ότι αν αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ό,τι και να γίνει «δεν θα αφήσει τον δήμο της Αθήνας σε κάθε περίπτωση». Όπως είπε δεν θα ήθελε να καθίσει «αναπαυτικά στην καρέκλα του δημάρχου», λέγοντας ότι υπάρχει σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο στην κεντρική πολιτική. Και απαντώντας σε όλους λένε ότι βιάζεται και έχει χρόνο μπροστά του, είπε ότι «δεν έχει χρόνο ο χώρος, ούτε η χώρα».

Είπε επίσης ότι ο ρόλος του δημάρχου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. «δεν είναι ρόλοι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπλεγματικοί», σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη «ενισχύοντας τον ρόλο του θεσμού» του δημάρχου.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται μήπως κατηγορηθεί για «πολιτική αδελφοκτονία», θέτοντας τον εαυτό του απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας είπε: «Με στήριξε και τον έχω στηρίξει και εγώ», αλλά τόνισε «η φιλία δεν είναι ιδιοκτησία» και πως εδώ υπάρχει μια «ηθική υποχρέωση».

Πηγές ΠΑΣΟΚ: Μέσα στο 2024 οι κάλπες

Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις και εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν μέσα στο τρέχον έτος.

«Καθαρές λύσεις, εκλογές το 2024. Όχι χαμένος χρόνος, όχι διαρχίες. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε διαδικασία ρευστοποίησης, δεν είναι φτωχός συγγενής του πολιτικού συστήματος αλλά πρωταγωνιστεί», αναφέρουν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όπως επισημαίνεουν, «εκεί που υπήρχε συζήτηση ότι θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρωταγωνιστής και επέφερε καίρια πλήγματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, να είναι το ΠΑΣΟΚ εγγυητής και πρωταγωνιστής των διαδικασιών. Όλα στο προσκήνιο».

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας | ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ