Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Αναμένουμε άνοδο της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές»
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στο ΒΗΜΑ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας, το μεταναστευτικό και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ε.Ε. στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ δηλώνει πως είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για τη «μάχη» των Ευρωεκλογών
Την ανάγκη η Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτα κράτη, όπως η Κίνα, εάν θέλει να υλοποιήσει αποτελεσματικά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τονίζει σε συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Μιλώντας στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η κ. Ασημακοπούλου προσθέτει επίσης πως πολύπλοκα ζητήματα όπως η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά με ένα «ναι» ή ένα «όχι» και αναμένει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για να πάρει θέση.
Όσον αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λίγους μήνες μάλιστα πριν τη διενέργεια των Ευρωεκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου, τοποθετείται λέγοντας πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν οι αντιευρωπαϊκές, ακροδεξιές δυνάμεις ενισχυθούν στις κάλπες πανευρωπαϊκά. Προσθέτει μάλιστα πως σήμερα υπάρχει ανάγκη από μια σοβαρή συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της.
Τέλος, δηλώνει πως βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού για να δώσουν μαζί τη μάχη των Ευρωεκλογών, καθιστώντας σαφές ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια.
Σε έναν κόσμο αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων (Ουκρανία, Γάζα κ.λπ.) ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η Ε.Ε. και μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητες της;
Η Ευρώπη μέσα από κρίσεις εξελίσσεται. Το είδαμε να συμβαίνει με την οικονομική κρίση, την πανδημία, την Ουκρανία και τώρα με το μεσανατολικό. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, να διευρύνεται, να ισχυροποιείται και να εκσυγχρονίζεται, μέσα από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), σήμερα, καλείται σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον να ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο, να γίνει πιο αυτοδύναμη, πιο ενεργή στη διεθνή σκηνή και να έρθει πιο κοντά στους συμμάχους της, όπως κάνει με αυτοπεποίθηση η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, μέσω της ενεργητικής της εξωτερικής πολιτικής και του διευρυμένου δικτύου συμμαχιών της.
Πολλοί εκφράζουν την εύλογη ανησυχία ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα δημιουργήσει νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Μπορεί η Ευρώπη να τις διαχειριστεί; Είναι αρκετό το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ή απαιτούνται περεταίρω νομοθετικές πρωτοβουλίες;
Οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται επειδή η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή ωθεί τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αποτελώντας συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης διακινητών, αλλά και πολιτικής εργαλειοποίησης στη διεθνή σκηνή για την ικανοποίηση γεωστρατηγικών συμφερόντων. Το έχουμε δει επανειλημμένα να συμβαίνει στη γειτονιά μας.
Η Ευρώπη ανησυχεί για την έκβαση που μπορεί να πάρει το μεσανατολικό, ωστόσο σήμερα βρίσκεται σε ένα καλύτερο σημείο, πολιτικά και νομοθετικά, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, σε σχέση με το 2015. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη, που θα έφερνε νέες προκλήσεις για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη.
Σε πρόσφατη παρέμβασή σας στην ολομέλεια του Ε.Κ. αναφερθήκατε στην εξάρτηση της Ε.Ε. από την Κίνα όσον αφορά κρίσιμες πρώτες ύλες για την παραγωγή μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννητριών και κινητών τηλεφώνων. Πώς μπορεί η Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της αυτή και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτήν την προσπάθεια;
Εάν η Ευρώπη θέλει να υλοποιήσει αποτελεσματικά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τότε θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία και να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτα κράτη, όπως η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρίσιμων πρώτων υλών παγκοσμίως. Αυτό στην Ε.Ε. το κάνουμε πράξη μέσα από την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, έναν φάκελο για τον οποίο υπήρξα Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κύριο στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής τους.
Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στην Ε.Ε., ενώ μέσω του Κανονισμού ενισχύεται η δυνατότητά της να παράγει και αρκετό γάλλιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα η θέσπιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας, όπως ισχύει και στα 17 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα και ποια η θέση σας για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
Ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε απλά με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Έχει νομικές, κοινωνικές και επιστημονικές διαστάσεις, οι οποίες πρέπει να μελετηθούν και να αναλυθούν διεξοδικά. Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να συνθέσουμε και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει και δεν θα αδικεί καμία πλευρά. Επομένως, ας πάρουμε θέση επί των πραγματικών συνθηκών, όταν θα έχουμε το τελικό κείμενο με όλες τις προσθήκες ή τις διορθώσεις, που θα έχουν προκύψει από έναν καλοπροαίρετο και τεκμηριωμένο διάλογο.
Bλέπουμε δυστυχώς τελευταία αρκετά περιστατικά γυναικοκτονιών και κακοποιήσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή τα νέα που έρχονται από τη Γάζα, με εγκύους να υποσιτίζονται είναι ζοφερά. Πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε. για να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών;
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε αναλάβει ενεργή δράση στα θέματα ισότητας των φύλων και αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευαισθησία το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Μάλιστα στην Ολομέλεια, τον Οκτώβριο, αποφασίσαμε ότι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ 2023 για την Ελευθερία της Σκέψης είναι η Jina Mahsa Amini και το Κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» από το Ιράν. Κορυφαίο όμως γεγονός στον δρόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Μαΐου, όταν υπερψηφίσαμε την κύρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, μία σύμβαση την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει ήδη από το 2018.
Μπήκαμε εδώ και μερικές ημέρες στο έτος των Ευρωεκλογών. Σας προβληματίζει η εκλογική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Θεωρείτε ότι οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θα καταγράψουν άνοδο στις κάλπες του Ιουνίου;
Η άνοδος ακροδεξιών πολιτικών μορφωμάτων, που συχνά εργαλειοποιούν την έξαρση των μεταναστευτικών ροών και εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες κρίσεις για την εξυπηρέτηση των δικών τους πολιτικών συμφερόντων, αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα, που συζητιέται ήδη στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, εάν οι αντιευρωπαϊκές αυτές δυνάμεις ενισχυθούν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ειδικά αν παρατηρήσει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Σήμερα, όμως, έχουμε ανάγκη από μια σοβαρή συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της. Το οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες, το οφείλουμε στη δημοκρατία.
Και τέλος μια προσωπική ερώτηση: Με την κοινοβουλευτική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, την πρώτη για εσάς, πώς κρίνετε την εμπειρία σας αυτή; Θα επιδιώξετε μια νέα θητεία τον Ιούνιο;
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω διαφορετικούς ρόλους, ο καθένας με τις δικές του απαιτήσεις και αρμοδιότητες. Ειδικότερα, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου αγωνίστηκα για την προώθηση των ελληνικών εμπορικών συμφερόντων, διεθνώς, ενώ ως Εισηγήτρια κρίσιμων φακέλων για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν σταμάτησα να μεριμνώ για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Παράλληλα, είχα την τιμή να είμαι Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας μάχη υπέρ των εθνικών μας θέσεων και απαντώντας, εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ψεύδη και στις συκοφαντίες που διατυπώνονταν κατά της πατρίδας μας. Σήμερα, βρίσκομαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού για να δώσουμε μαζί τη μάχη των Ευρωεκλογών, για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας.
*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ