Ανοίγουν στόματα: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca
Γιατί αποσύρθηκε. Η ιστορία του Αλέξανδρου και της Γλυκερίας.
Η AstraZeneca έχει αρχίσει την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της κατά της Covid-19, επικαλούμενη το ότι πλέον υπάρχει «πλεόνασμα επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.
Η απόφαση έρχεται μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής τον περασμένο Μάρτιο ότι αποσύρει, οικειοθελώς, την άδεια κυκλοφορίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.
Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή, πλέον, υπάρχει διαθέσιμη μια ποικιλία νεότερων εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί ώστε να στοχεύουν τις παραλλαγές του κορωνοϊού. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιό της, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.
Η σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο της AstraZeneca
Ορισμένες χώρες έχουν σταματήσει, ήδη, την προμήθεια του εμβολίου. Ενδεικτικά, δεν είναι διαθέσιμο για χρήση στην Αυστραλία από τον Μάρτιο του 2023.
Η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου κατά της Covid σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και χορηγούνταν σε δύο δόσεις, με απόσταση τριών μηνών. Ορισμένες χώρες το χρησιμοποίησαν και για τις αναμνηστικές δόσεις.
Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.
Ο Αλέξανδρος και η Γλυκερία
Οι καταγγελίες για τις παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου από την αρχή της κυκλοφορίας του, με κάποιες από αυτές να αφορούν και την Ελλάδα.
Τότε, ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης μιλούσε για τη διπλή θρόμβωση που, όπως έλεγε, του προκάλεσε το AstraZeneca.
φαρμακευτικός κολοσσός μάλιστα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως ήταν και η 44χρονη Γλυκερία, η μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη που λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca υπέστη θρόμβωση και «έσβησε» στο ΠΑΓΝΗ.
Στα μέσα του Ιουνίου του 2021 και με την καχυποψία στα ύψη, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού είχε εισηγηθεί την παύση του AstraZeneca για τους κάτω των 60.
Γιατί αποσύρθηκε
Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.
«Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια», είπε.
«Όταν ήμασταν στο πικ της πανδημίας, ακόμα και με αυτήν τη σπάνια επιπλοκή, αυτός ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον κίνδυνο αν κόλλαγες κορωνοϊό και ήσουν ανεμβολίαστος. Τότε να σας θυμίσω δεν υπήρχε και διαθεσιμότητα εμβολίων. Πλέον ο κορωνοϊός έχει γίνει πιο ήπιος και δεν είναι τόσο μεγάλη η πιθανότητα να κολλήσεις. Πλέον παράγουμε όσα εμβόλια mRna θέλουμε. Εκείνη την περίοδο (της πανδημίας) η σχέση κόστους-οφέλους ήταν ξεκάθαρη», συμπλήρωσε.
«Σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Δεν υπάρχει φάρμακο που δεν έχει επιπλοκή. Αν πάρετε το φύλλο του depon, θα διαβάσετε τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει. Σε όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια, μετά την έγκρισή τους υπάρχει επιτήρηση των σπάνιων παρενεργειών», κατέληξε ο καθηγητής.
Για το θέμα μίλησε στο ΕΡΤNews ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορωνοϊού» ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος.
Όσον αφορά για τις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια” και πρόσθεσε “Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».
πηγή: instanews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ