Αντιδράσεις για τις απειλές των πραξικοπηματιών του Νίγηρα ενάντια στον ανατραπέντα πρόεδρο
Η αναγγελία αυτή «αποτελεί νέα μορφή πρόκλησης».
Προχθές η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 26η Ιουλίου στη Νιαμέ ανακοίνωσε πως συγκεντρώνει «αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον των εθνικών και διεθνών αρμόδιων αρχών ο έκπτωτος πρόεδρος» Μπαζούμ, «μαζί με συνεργούς του», για «εσχάτη προδοσία» και «πλήγμα στην ασφάλεια» του Νίγηρα. Το στρατιωτικό καθεστώς πρόσθεσε πως βασίζει τις κατηγορίες αυτές σε συζητήσεις του κ. Μπαζούμ με ντόπιους παράγοντες, «αρχηγούς ξένων κρατών» και «αξιωματούχους διεθνών οργανισμών».
Η αναγγελία αυτή «αποτελεί νέα μορφή πρόκλησης» και «αντίκειται προς την υποτιθέμενη βούληση των στρατιωτικών αρχών της Δημοκρατίας του Νίγηρα να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη με ειρηνικά μέσα», ήταν η αντίδραση της CEDEAO.
Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τη χούντα σε βάρος του ανατραπέντα αρχηγού του κράτους ακολούθησαν την υποδοχή –το Σάββατο– αντιπροσωπείας μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών από τη Νιγηρία, που πήγε στη Νιαμέ με τη συγκατάθεση του νιγηριανού προέδρου Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος ασκεί επίσης το τρέχον διάστημα την προεδρία της CEDEAO, για να «αμβλυνθούν οι εντάσεις που δημιουργεί η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης» του περιφερειακού οργανισμού.
Σε ανακοίνωσή του για τη μεσολάβηση των νιγηριανών θρησκευτικών ηγετών, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στον Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραμάν Τσιανί, τόνισε πως «η πόρτα είναι ανοικτή για να εξερευνηθεί ο δρόμος της διπλωματίας και της ειρήνης για να επιλυθεί» η κρίση.
Την Πέμπτη, σε έκτακτη σύνοδό τους, οι ηγέτες χωρών μελών της CEDEAO επαναβεβαίωσαν πως δίνουν την προτεραιότητα στη διπλωματική οδό για να αποκατασταθεί ο 63χρονος πρόεδρος Μπαζούμ στα καθήκοντά του, διατάσσοντας ταυτόχρονα στρατιωτική κινητοποίηση και δίνοντας πράσινο φως στην ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής» του περιφερειακού οργανισμού.
Τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και οι λεπτομέρειες της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης δεν έχουν αποκαλυφθεί σε αυτό το στάδιο. Όμως ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά διεμήνυσε πως δύναμη της CEDEAO θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε επιχείρηση «πολύ σύντομα».
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κομισιόν για ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη με πληθωρισμό και ανεργία
17 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ