Αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο για τις επιπλέον Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
Ποιες Κυριακές επιτρέπεται το άνοιγμα σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο.
Σοβαρές αντιδράσεις τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους επιχειρηματίες έχουν προκαλέσει τα σχέδια της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δυνατότητα για ανοιχτά καταστήματα την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, σε αντικατάσταση των δυο Κυριακών κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες καταργήθηκαν.
Επίσης, διατηρεί την πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, περιοχές του Πειραιά και το πάρκο των Σπάτων και του Ελληνικού.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή στην έναρξη κάθε περιόδου εκπτώσεων, τις δυο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και την τελευταία Κυριακή του έτους. Όταν αυτές συμπίπτουν με επίσημες αργίες η δυνατότητα για ανοιχτά καταστήματα δίνεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE) καταγγέλλει δύο κυβερνητικές λαθροχειρίες, σύμφωνα με τις οποίες θα επιτρέπεται ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 06.00 έως τις 21:00 για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν, «διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη “ξεχειλωμένο” ωράριο».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση καταργεί την Αργία της Δευτέρας του Πάσχα για τους εμποροϋπαλλήλους, «επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή».
Η ανακοίνωση της OIYE:
«Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο που κατάθεσε για διαβούλευση τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και με το ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία των καταναλωτών» επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να διασφαλίσει τη λειτουργία των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο, ενώ θεσμοθετεί 32 Κυριακές για όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά, το πάρκο των Σπάτων και του Ελληνικού.
Το νομοσχέδιο επίσης, επιχειρεί δύο ακόμα λαθροχειρίες: επιτρέπει ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 06.00 τα ξημερώματα έως τις 21:00 το βράδυ για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη «ξεχειλωμένο» ωράριο.
Παράλληλα, καταργεί την Αργία της Δευτέρας του Πάσχα για τους εμποροϋπαλλήλους, επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή. Δημιουργεί έτσι τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά «τα σπασμένα», ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στα ωράρια λειτουργίας, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα είχε επισημάνει ότι, η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων (κάθε Μάιο και Νοέμβριο εκάστου έτους) από την ίδια τη σημερινή Κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί αυτομάτως και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την 1η Κυριακή των περιόδων αυτών και έτσι να μειωθούν οι Κυριακές από 8 σε 6 ετησίως.
Ταυτόχρονα, ο Υπ. Ανάπτυξης, ξεχειλώνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς δίνει τη δυνατότητα με την υπογραφή του, να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ όσες Κυριακές επιθυμεί. Κάνει τελικά το χατίρι, σε μερίδα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, με συνεχείς έκτακτες νομοθετικές τροπολογίες, που σκοπό έχουν να εξοντώσουν τους εμποροϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία επιχείρηση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πλήρους απελευθέρωσης του Ωραρίου.
Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται η βούληση Υπουργού και μεγάλων ομίλων να επιβάλλουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο και χωρίς καμία δικαιολογητική βάση. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις εκπεφρασμένες εδώ και καιρό ισχυρές αντιδράσεις των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών, που εκπροσωπούν τον κλάδο του εμπορίου.
Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την κυβερνητική αυτή προσπάθεια για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για περαιτέρω ακύρωση των κεκτημένων των αργιών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις προδίδουν τη βαθιά περιφρόνηση των συντακτών και των εμπνευστών τους προς τους εργαζόμενους, καθώς επίσης την πλήρη αδιαφορία τους για την ανάπαυση, την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας, με την νομοθετική κατοχύρωσης της, καθώς και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εμποροϋπαλλήλων δε σταματά! Μαζί με τα σωματεία μας, συνεχίζουμε αγωνιστικά! ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ».
Αντιδράσεις και στη Θεσσαλονίκη
Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, «με τον νόμο Γιακουμάτου το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλες πέντε περιοχές, που χαρακτηρίστηκαν τουριστικές, εντάχθηκαν στον νόμο για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές της περιόδου Μαΐου – Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια το λάθος του νόμου. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, από τη στιγμή που κανείς δεν ανοίγει το κατάστημά του, ακριβώς επειδή όπως υποστηρίζαμε από τότε δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχει απόδοση για τον έμπορο. Ήμασταν αρνητικοί από την πρώτη στιγμή, διότι τελικά όπως αποδείχτηκε, αυτή η πρόβλεψη εξυπηρετεί μόνον κάποιες πολυεθνικές, οι οποίες επίσης δεν ανοίγουν, παρότι έχουν κι από το νόμο τη δυνατότητα, όλα τα καταστήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολυεθνική που έχει τα περισσότερα καταστήματα στην Τσιμισκή, 11 τον αριθμό, ανοίγει μόλις δύο...»
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, «εκείνο που έρχεται ως νέο είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη του Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα νόημα να ανοίξουν τα καταστήματα αυτές τις δυο Κυριακές. Δεν υπάρχει καμιά απόδοση, κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια πρόβλεψη και βέβαια δεν δικαιολογείται με σοβαρά επιχειρήματα από το υπουργείο».
«Κυριακή χωρίς νόημα, χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, δεν πρόκειται να ανοίξει κατάστημα κι ας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. Το απέδειξε η ίδια η αγορά. Χωρίς απόδοση γιατί να ανοίξουμε τα καταστήματά μας; Εμείς προτείναμε να λειτουργούν υποχρεωτικά τα εμπορικά καταστήματα τρεις Κυριακές τον χρόνο: τις δυο των Χριστουγέννων και τη μία του Πάσχα. Και να δοθεί η δυνατότητα στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους για άνοιγμα των καταστημάτων άλλες δυο Κυριακές κάθε έτος, τις οποίες θα επιλέγουν με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε αγοράς. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη θα είχε νόημα, εμπορικό ενδιαφέρον και απόδοση η Κυριακή κατά την οποία διεξάγεται στην πόλη η Agrotica», υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
«Κάλαντα στη Φάτνη» από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών
21 Δεκεμβρίου 2024 -
Επίσκεψη του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στα Εσώβαλτα
21 Δεκεμβρίου 2024 -
Γεωπολιτικό ναρκοπέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
21 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικού Ενορίας Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
21 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ