close search results icon

Αντιγριπικό: Ποιοι και πότε χρειάζονται αναμνηστική δόση – Οι ειδικοί απαντούν

Αντιγριπικό: Ποιοι και πότε χρειάζονται αναμνηστική δόση – Οι ειδικοί απαντούν

Photo: Shutterstock

Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως για παράδειγμα είναι οι ογκολογικοί, ενδεχομένως να έχουν λάβει σύσταση από τον θεράποντα γιατρό τους να επαναλάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο μέσα στη διάρκεια της ίδιας σεζόν εποχικής γρίπης. Με δεδομένο ότι επισήμως για τα άτομα υψηλού κινδύνου και τους ηλικιωμένους συστήνεται ένας αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, την περίοδο του φθινοπώρου, οι πολίτες μπορεί να απορήσουν με μια τέτοια ιατρική συμβουλή.

Το ygeiamou.gr συνομίλησε με τους ειδικούς, ζητώντας τους να εξηγήσουν εάν μια τέτοια στρατηγική θωράκισης ενάντια στη γρίπη είθισται και εάν ναι σε ποιες περιπτώσεις. «Δεν είναι κάτι που γενικά συνηθίζεται», σημειώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται ο θεράπων να κρίνει ότι ο ασθενής του χρειάζεται ενίσχυση καθώς το ανοσοποιητικό του είναι εξασθενημένο.

Στις λίγες περιπτώσεις που αυτό μπορεί να συμβαίνει, αφορά σε επανάληψη του αντιγριπικού εμβολιασμού προς την άνοιξη, ειδικά εάν έχει φανεί από τους μήνες που προηγούνται ότι η χρονιά συνοδεύεται από ένα επιθετικό «κύμα» εποχικής γρίπης. «Δεν έχει μελετηθεί, δεν είναι η πεπατημένη, αποτελεί περισσότερο εμπειρικού τύπου στρατηγική, κάτι που γενικά δεν είναι σπάνιο στην ιατρική», επισημαίνει ο ειδικός, εξηγώντας ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία κάποιου εάν πραγματοποιήσει δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου μέσα στη χρονιά.

«Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία το δεύτερο αντιγριπικό εμβόλιο. Όποιοι γιατροί το συνηθίζουν βασίζονται σε απόψεις, χωρίς τεκμηρίωση», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. «Όποτε γίνεται αυτό, συστήνεται ο δεύτερος αντιγριπικός περίπου τον Φεβρουάριο, περίοδο που η επίπτωση της γρίπης έχει αρχίσει να απομειώνεται», προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο πνευμονολόγους είναι και ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.α., μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου. «Δε συστήνεται 2η δόση αντιγριπικού εμβολίου. Σε εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις, εάν κάποιος είναι ανοσοκατεσταλμένος, ο γιατρός πιθανόν συστήσει να επαναληφθεί ο εμβολιασμός λόγω μείωσης της ανοσίας όσο περνά ο καιρός. Αυτό γίνεται αρκετούς μήνες μετά την πρώτη δόση. Σε κάθε περίπτωση, το 99% των ατόμων που εμβολιάζονται για τη γρίπη χρειάζονται μία δόση», αναφέρει.

Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβλέπουν αντιγριπικό εμβολιασμό μία φορά το χρόνο, ιδανικά κατά τη διάρκεια των μηνών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ώστε να θωρακίζονται οι πολίτες ενόψει της χειμερινής κυκλοφορίας των ιών της γρίπης. Με βάση αυτές τις συστάσεις, είναι δωρεάν ο εμβολιασμός και επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο. Οι ομάδες που πρέπει να εμβολιάζονται είναι όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και τα άτομα κάθε ηλικίας που έχουν χρόνια νοσήματα. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες, οι κλειστοί πληθυσμοί (για παράδειγμα σε στρατόπεδα) καθώς και οι επαγγελματίες υγείας που είναι σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, εφέτος από τις 2 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 26 Νοεμβρίου έχουν γίνει συνολικά 1.856.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι με τα απλά εμβόλια κατά της γρίπης που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ στα φαρμακεία. Από πέρυσι, κυκλοφορούν στην Ελλάδα δύο εμβόλια με ανοσοενισχυτικό τα οποία χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής και συστήνονται σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς φαίνεται πως ενισχύουν παραπάνω την προστασία έναντι των ιών της γρίπης. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, οι εμβολιασμοί με αυτά αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό στο σύνολο των εμβολιασμών (215.000 με το ένα εμβόλιο και 71.000 με το άλλο), γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και τα ηλικιωμένα άτομα ακολουθούν την τακτική εμβολιασμού στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ