Απάντηση «χαστούκι» του ΥΠΕΞ στα Σκόπια: «Το erga omnes δεν επιδέχεται αμφισβήτηση»
Απάντηση «χαστούκι» έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στον εριστικό Σκοπιανό πρωθυπουργό Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος ερμηνεύει κατά τη βούλησή του τα όσα αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στα Σκόπια οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Να θυμίσουμε ότι ο Μίτσκοσκι υποστήριξε εκ νέου πως «έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», ενώ εξαπέλυσε μία πρωτοφανή προσωπική επίθεση κατά του κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται».
ADVERTISEMENT
Γεραπετρίτης στους ομολόγους του στην ΕΕ: «Ανεπίτρεπτη η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου»
Την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.
Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα: α.Ευρωπαικό κεκτημένο β.Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων γ. Πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβαση του, ότι η αρχή «pacta sunt servanda» (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της. Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:
Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν. Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.
Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.
Τέλος, στη συζήτηση για την Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής. Διακυβεύεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.
Γ. Γεραπετρίτης προσερχόμενος στο Συμβούλιο:
«Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας να μην χρησιμοποιεί «στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας» συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, νωρίτερα, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα στέκεται «στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά» επισημαίνοντας ότι «συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Βρισκόμαστε εν μέσω δύο φρικτών πολέμων, οι οποίοι ταλανίζουν την υφήλιο. Tην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ειδικά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, εξακολουθεί να υπάρχει κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών. Συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά.
Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, η Ελλάδα αποτέλεσε πάντοτε τη ζωτική δύναμη για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή επί τη βάσει των προβλεπόμενων αιρεσιμοτήτων και των ιδίων ικανοτήτων των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι, ειδικά σε σχέση με τα Σκόπια, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε συστηματικά και επίμονα να μην χρησιμοποιεί στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του. Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».
Μίτσκοσκι για Γεραπετρίτη: Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν την αντιλαμβάνεται
«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.
Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε αποψινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα»
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ευχετήρια κάρτα του Απόστολου Τζιτζικώστα για τα Χριστούγεννα!
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ