close search results icon

Απόψε η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Artemis 1»

Απόψε η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Artemis 1»

Για δεύτερη φορά -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η ΝASA θα επιχειρήσει σήμερα στις 21.17 ώρας Ελλάδος να εκτοξεύσει στη Σελήνη τον πιο ισχυρό πύραυλο στην ιστορία του διαστήματος.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων», οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο δορυφόρο της Γης, με τη νέα μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή «Artemis 1». Αν όλα πάνε καλά, οι Αμερικανοί θα μπορούν να πανηγυρίζουν σήμερα για το διαστημικό τους επίτευγμα.

Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης του πανίσχυρου πυραύλου Space Launch System έγινε την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, τεχνικά προβλήματα και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα - απ΄ όπου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του πυραύλου- ανάγκασαν τη NASA να «παγώσει» την έναρξη της αποστολής «Artemis 1».

Όπως αναφέρει το BBC, οι αξιωματούχοι της NASA εκφράζουν σήμερα την αισιοδοξία τους ότι, η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου (SLS) θα στεφθεί με επιτυχία.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δούμε τι θα γίνει μέσα στην ημέρα», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάικ Σαράφιν, διευθυντής της αποστολής «Artemis» της Nasa.

Η εκτόξευση του πυραύλου «Space Launch System» (SLS) έχει προγραμματιστεί για τις 18:17 GMT - 21.17 ώρα Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το CNN, δοκιμές που διεξήχθησαν το βράδυ της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τεχνικοί φαινόταν να έχουν επιδιορθώσει τη διαρροή καυσίμου, όπως δήλωσε χθες ο Τζέρεμι Πάρσονς, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στο διαστημικό κέντρο.

Για τους αξιωματούχους της NASA, δύο βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στο πύραυλο -ένας ελαττωματικός αισθητήρας θερμοκρασίας στον κινητήρα και μερικές ρωγμές στον αφρό μόνωσης- έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως τόνισε ο διευθυντής της αποστολής «Artemis», Μάικ Σάραφιν.

Από την πλευρά της, η μετεωρολόγος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, Μέλοντι Λόβιν, ανέφερε ότι οι προβλέψεις απαιτούν 70% πιθανότητα ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διάρκεια της σημερινής δίωρης διαδικασίας εκτόξευσης του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αποστολή «Artemis 1» σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι τόσο για τον πανίσχυρο πύραυλο «SLS» όσο και για την κάψουλα «Orion», που κατασκευάστηκαν βάσει συμβάσεων της NASA με τον Boeing και τη Lockheed Martin Corp.

Ο πύραυλος «Space Launch System» θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», θεωρείται μέγα σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο τεράστιος πύραυλος μαζί με την μην επανδρωμένη κάψουλα «Orion» έχουν ύψος 98 μέτρων, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Τα επόμενα βήματα της ΝΑSΑ

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως, αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ