close search results icon

Απόστολος Λύτρας: Αυτοί είναι οι λόγοι που αποφυλακίστηκε- Πώς η κατηγορία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα

Απόστολος Λύτρας: Αυτοί είναι οι λόγοι που αποφυλακίστηκε- Πώς η κατηγορία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα

Ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορίνθου για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του- Αποφυλακίστηκε στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (12.09.2024)

Ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας έκανε την πρώτη του δήλωση μετά την αποφυλάκισή του, λέγοντας: «Ευχαριστώ όσους μου συμπαραστάθηκαν». Ο δικηγόρος του, Πέτρος Πανταζής, μίλησε στο OPEN και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφυλακίστηκε ο πελάτης του.

«Εκρίθησαν πραγματικά περιστατικά από το συμβούλιο, είναι πλέον θέμα ακροατηρίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Πανταζής.

«Ο ποινικός μας κώδικας έχει διάφορες διαβαθμίσεις, δεν υπάρχει μια γενικότερη τιμώρηση της σωματικής βλάβης, ανεξαρτήτως του είδους της. Υπάρχουν απλές σωματικές βλάβες, υπάρχουν επικίνδυνες, βαριές σωματικές βλάβες, μη σκοπούμενες, σκοπούμενες. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ανέλυσε τις σωματικές βλάβες, το είδος αυτών και κατέληξε, κατά την άποψή μου, σε ένα ορθό νομικό συμπέρασμα».

«Αυτό που είπε ο κ. Λύτρας από την πρώτη μέρα, εξερχόμενος από το γραφείο της ανακρίτριας, το ίδιο ισχύει αυτολεξεί και σήμερα, παρά τον διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Δεν αλλάζει κάτι στην πραγματική θέληση του κ. Λύτρα να αποκαταστήσει αυτό που έχει γίνει», όπως δήλωσε.

Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του ποινικολόγουμε περιοριστικούς όρους, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμά του, υιοθετώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Απόστολου Λύτρα, Πέτρος Πανταζής σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει με αφορμή την αποφυλάκιση του εντολέα του: «Με το υπ’ αριθμ. 2931/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Απόστολος Λύτρας αποφυλακίζεται και η κατηγορία μετατρέπεται από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Έτσι, ο κατηγορούμενος δικηγόρος μετά την μετατροπή της αρχικής κατηγορίας του σε πλημμέλημα παραπέμπεται να δικαστεί σε Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων και όχι σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Του βουλεύματος, προηγήθηκε όμοια Εισαγγελική πρόταση.

Η στάση του Απόστολου Λύτρα, απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε την ζωή του και της οικογένειάς του, παραμένει αδιασάλευτη: «Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για τη ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του»

Οι δικαστές υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα που εξέτασε την υπόθεση και είχε διατυπώσει την άποψη ότι η σωματική βλάβη με τον τρόπο που τελέστηκε, δηλαδή σε ευπαθή μέρη του σώματος και με σφοδρότητα και συχνότητα, μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ζωής.

Το αδίκημα της επικίνδυνης σωματική βλάβης επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη, ενώ το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης επιφέρει ποινή κάθειρξης. Βέβαια, με το νέο ποινικό κώδικα ακόμη και για ποινές μεταξύ 2-3 ετών δίνεται στο δικαστήριο η δυνατότητα να αποφασίσει ακόμη και εγκλεισμό έως το διάστημα των 6 μηνών.

Απόστολος Λύτρας: Οι περιοριστικοί όροι

Συγκεκριμένα, στον κατηγορούμενο δικηγόρο επιβάλλεται απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων αλλά και απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων. Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.

Σύμφωνα με τους δικαστές, σε περίπτωση επικοινωνίας με το παιδί η παράδοση και η παραλαβή από την πρώην σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξω από το ΑΤ της κατοικίας της . Μάλιστα, προβλέπεται ότι κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το παιδί.

Να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού κέντρου Αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα είχε ζητήσει με υπόμνημα της και η Σοφία Πολυζωγοπούλου σημειώνοντας πως η προσωρινή του κράτηση «επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία της θυγατέρας μας, η προστασία της οποίας αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα».

Υπόμνημα Πολυζωγοπούλου

Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα Αυγούστου, κατέθεσε υπόμνημα η σύζυγός του και παθούσα στην υπόθεση Σοφία Πολυζωγοπούλου ζητώντας μεταξύ άλλων την αποφυλάκιση του. Στο υπόμνημα της η 37χρονη ποινικολόγος αναφέρει πως «η παράταση της προσωρινής κράτησης του εν διαστάσει συζύγου μου είναι δεδομένο ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία της θυγατέρας μας, η προστασία της οποίας αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα».

Στο ίδιο έγγραφο, η 37χρονη δικηγόρος ξεκαθαρίζει πως το αίτημα της αφορά στην ψυχολογία της ανήλικης κόρης του ζευγαριού, αλλά και πως δεν υπαναχωρεί από την υποστήριξη της κακουργηματικής κατηγορίας που του είχαν χρεώσει οι εισαγγελικές αρχές με βάση τις δικές της καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας που αφορά στον άγριο ξυλοδαρμό της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπόμνημα κατατέθηκε από τη Σοφία Πολυζωγοπούλου αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί η συμφωνία με τον ποινικολόγο ώστε να έχει εκείνη την αποκλειστική επιμέλεια της κόρης τους, ρυθμίζοντας μάλιστα και τις ώρες επικοινωνίας του δικηγόρου με το παιδί τους. Σκοπός τους είναι το παιδί να έχει καθημερινή επαφή με τον πατέρα του και να μην αποκοπεί από εκείνον.

Κλείνοντας το υπόμνημα της η Σοφία Πολυζωγοπούλου φέρεται να καταλήγει αναφέροντας πως την παρουσία του πατέρα τους έχουν ανάγκη και οι δυο μεγαλύτερες κόρες του από τον πρώτο του γάμο, οι οποίες με όσα έχουν συμβεί δε βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ