close search results icon

Αρνάκι made in Greece κάνει θραύση στην Ευρώπη – Από ποιες περιοχές θα φάνε οβελία οι Θεσσαλονικείς

Τα ελληνικά αρνιά γάλακτος είναι υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόν και ως γνωστόν η ποιότητα δεν γνωρίζει σύνορα.

Τι κοινό έχει ένα πασχαλινό τραπέζι στην Ελλάδα με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό αλλά καθολικό; Ένα πιάτο made in Greece που γίνεται ανάρπαστο! Τα αρνιά γάλακτος από την Ελλάδα σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο στις εξαγωγές, με κάποιες χώρες της Ευρώπης να τα προτιμούν όλο και περισσότερο, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα.

Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού

«Υπάρχει μεγάλη προτίμηση από χώρες του εξωτερικού στο ελληνικό αρνί, το οποίο έχει πάρει μια πολύ καλή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά», τονίζει στην Karfitsa ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης. Οι χώρες στις οποίες γίνονται οι περισσότερες εξαγωγές είναι η Ιταλία και η Ισπανία. «Σε αυτές τις δυο χώρες παρατηρείται η μεγαλύτερη απορρόφηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο και προσθέτει ότι η περίοδος που καταγράφονται οι περισσότερες εξαγωγές είναι εκείνη του Καθολικού Πάσχα. «Ο κύριος όγκος αμνοεριφίων γάλακτος καταναλώνεται στην Ευρώπη το Πάσχα. Το 70-80% εξάγεται εκείνη την περίοδο. Τον υπόλοιπο χρόνο συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση, αλλά όχι τόσο μεγάλη».

Τα ελληνικά αρνιά γάλακτος είναι υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόν και ως γνωστόν η ποιότητα δεν γνωρίζει σύνορα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπανίδη τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να υπερέχει είναι η γεύση, το άρωμα, η τρυφερότητα του κρέατος και οι ράτσες. «Οι ελληνικές ράτσες έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν ενδομυϊκό λίπος, κάτι που το καθιστά πιο ποιοτικό, χυμώδες και αφράτο».

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι η Ελλάδα άργησε να αξιοποιήσει την εμπορική δυναμική του προϊόντος. «Θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσουμε ένα brand, όπως κάναμε με τη φέτα. Αυτό το προϊόν δεν υπάρχει πουθενά αλλού», αναφέρει.

Τι αρνί τρώνε οι Θεσσαλονικείς

Μπορεί το Πάσχα να πλησιάζει, όμως όπως κάθε χρόνο οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν το τελευταίο δεκαήμερο για να κάνουν την καθιερωμένη βόλτα τους για την αγορά του αρνιού.

«Το μόνο άγχος που έχουν οι καταναλωτές είναι να μην μείνουν χωρίς αρνί. Αυτό που ρωτούν είναι αν θα υπάρχει επάρκεια, γιατί το αρνάκι είναι το πιάτο που θέλουν να έχουν όλοι στο τραπέζι την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα. Κάποιοι καταναλωτές που σε προηγούμενες χρονιές δεν προνόησαν να πάρουν και έμεινα στο τέλος χωρίς αρνί, προτρέχουν να αγοράσουν και τα βάζουν στην κατάψυξη, αλλά είναι λίγοι».

Από που έρχεται το αρνάκι που τρώνε οι Θεσσαλονικείς; «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει εκτροφή. Η Βόρεια Ελλάδα όμως έχει αρκετό ζωικό κεφάλαιο για να καλύψει τις ανάγκες, αφού στέλνει ακόμη και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν αρνιά από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και από τα Γιάννενα, αλλά κυρίως από τα περίχωρα του νομού, όπως Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες και Δράμα. Το καλό είναι ότι τα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ειδικά του σωματείου μας, απορροφούν, από όλη την ελληνική παραγωγή και δίνουν στον καταναλωτή ντόπιο αρνί γάλακτος».

Εικασία οι «τρελές» τιμές

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Μπαλαμπανίδης ξεκαθαρίζει πως είναι νωρίς για να έχουν εικόνα πως θα διαμορφωθούν.

«Κανείς δεν είναι μάγος ή προφήτης για να ξέρει τις τιμές του Πάσχα από τώρα. Οι μαθητευόμενοι ”μάγοι” που βγαίνουν και λένε για τρελές αυξήσεις και για μη επάρκεια είναι εικασίες που τις βγάζουν οι ίδιοι», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ