Για ποιο λόγο δεν έχω αυτοπεποίθηση; | PellaNews

Για ποιο λόγο δεν έχω αυτοπεποίθηση;

Γράφει η Βέχτσαλη Ευαγγελία*

Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε ότι δεν φταίτε εσείς για τη χαμηλή σας αυτοπεποίθηση! Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που διαμορφώνεται από πολύ νωρίς και με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα μας.

Κατ’ αρχήν, τα γονίδιά μας έτσι όπως τα κληρονομούμε από την οικογένειά μας, επηρεάζουν την ποσότητα συγκεκριμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο (σεροτονίνη και οξυτοκίνη), που είναι υπεύθυνες για την «τόνωση» της αυτοπεποίθησής μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 25%-50% των χαρακτηριστικών της ιδιοσυγκρασίας μας είναι κληρονομήσιμο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι γεννιόμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι σε καινούριες καταστάσεις. Έτσι, όταν συναντούμε μια συνθήκη, σταματάμε και ελέγχουμε αν φαίνονται όλα εντάξει. Αν κάτι δεν μας ταιριάζει ή δεν νιώθουμε σίγουροι για αυτό, τότε απομακρυνόμαστε. Η συμπεριφορά μας δηλαδή αναστέλλεται. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που είναι κάποιες φορές  χρήσιμο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους που δεν λειτουργούν παρορμητικά σε κάθε περίσταση.

Οι εμπειρίες ζωής είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει το πόση αυτοπεποίθηση έχει ο καθένας μας. Μπορεί να οδηγήσουν στο να νιώθει κάποιος εντελώς αβέβαιος για τον εαυτό του ή ακόμη και ανάξιος. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να είναι κάποιο τραύμα (π.χ. σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική κακοποίηση), ο τρόπος που ανατραφήκαμε (π.χ. μειωτικά σχόλια από τους γονείς), η ταπείνωση (π.χ. bullying στο σχολείο ή στον εργασιακό χώρο), το φύλο στο οποίο ανήκουμε, η φυλή αλλά και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Έτσι,  μέσω «διαχωρισμού» ή ρατσιστικών σχολίων, εσωτερικεύουμε αρνητικές ιδιότητες για τον εαυτό μας.

Η παραπληροφόρηση επίσης μπορεί να ευθύνεται για την χαμηλή μας αυτοπεποίθηση. Είναι για παράδειγμα πολύ συνηθισμένο να νομίζει κάποιος ότι προκειμένου να συμπεριφερθεί με αυτοπεποίθηση πρέπει και να νιώθει αυτοπεποίθηση. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και  η τελειοθηρία. Είναι ένας μη βοηθητικός  τρόπος σκέψης που συμβάλλει στη μειωμένη αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα το να πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων κάθε πιθανό εμπόδιο  ή όλες τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε πριν αναλάβουμε δράση, δεν μας καθιστά ιδιαίτερα τολμηρούς.

Τέλος, η κουλτούρα στην οποία ανήκουμε διαμορφώνει με τη σειρά της την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε για τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, είναι συνηθισμένα τα τηλεοπτικά μηνύματα που στόχο έχουν την πώληση προϊόντων με το να μας καθιστούν «προβληματικούς» και «ελλιπείς». Για τον λόγο αυτό συχνά μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα με τον εαυτό μας και να εντοπίζουμε «ατέλειες» εκεί που μέχρι πρότινος ίσως και να μην υπήρχαν.

(την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας)

*Ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης 10, Σκύδρα (2381082930, litveh@yahoo.gr)