Ο διάσημος EINSTEIN | PellaNews

Ο διάσημος EINSTEIN

Από τη Μαθηματικό, Ελένη Μαυρίδου!

Η πιο διάσημη φωτογραφία του, τραβήχτηκε όταν είχε βαρεθεί να χαμογελά. Στα 71 του χρόνια, την ημέρα των γενεθλίων του, φωτογραφήθηκε με την γλώσσα έξω. Του άρεσε τόσο η φωτογραφία αυτή, που παρήγγειλε πολλά αντίτυπα και τα έστειλε στους φίλους του.

Τόσο ο ίδιος ο Αϊνστάιν όσο και οι γονείς του είχαν παραδεχτεί ότι ως παιδί άργησε πολύ να περπατήσει και να μιλήσει. Η αδερφή του, γράφοντας για τον διάσημο αδερφό της, αναφέρει ότι ο περίγυρος της οικογένειας όταν ήταν ακόμη στην Γερμανία, θεωρούσε ότι το παιδί αυτό δεν θα καταφέρει να μιλήσει ποτέ.Στο σχολείο δεν του άρεσαν καθόλου τα μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών. Είχε πρόβλημα με την γραφή και εκτιμάται ευρέως ότι είχε δυσλεξία, σε μια εποχή που ελάχιστες μελέτες είχαν γίνει για αυτή τη μαθησιακή δυσκολία. Σύμφωνα με την αδερφή του, ο Έλληνας δάσκαλός του, βλέποντας μαι εργασία του, είπε ότι δεν θα καταφέρει τίποτα στην ζωή του.Απέτυχε στις εξετάσεις για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο αλλά κατά τη δουλειά του σαν υπάλληλος κατάφερε να αναπτύξει τις ιδέες του. Αργότερα δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και μεταπήδησε στην ακαδημαϊκή καριέρα. Αυτός ο νέος για τον οποίο κάποιοι ανησυχούσαν ότι δεν θα καταφέρει καν να μιλήσει, κέρδισε το Νόμπελ το 1921.

Μετά τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων, που αποδεικνύουν ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε δίκιο, καλό είναι να θυμηθούμε όλα τα άλλα υπέροχα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον μεγάλο φυσικό.

Σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC, άρχισε να μαθαίνει από μικρό παιδί και έπαιζε μέχρι να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, όταν αναγκάστηκε τα σταματήσει όταν το αριστερό του χέρι έχασε την γρηγοράδα και την ακρίβεια που απαιτείτο.

Κατέφευγε συχνά στην μουσική για να χαλαρώνει. Αγαπούσε τον Μότσαρτ και τον Μπαχ.

Όταν πέθανε ο Αϊνστάιν, ο εγκέφαλός του μετρήθηκε και ζυγίστηκε από άλλους επιστήμονες. Βρέθηκε ότι περιείχε ασυνήθιστα πολλά νευρογλοιακά κύτταρα που προστατεύουν τους νευρώνες, με παρουσία πολύ περισσότερων από το συνηθισμένο γλοίων. Κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ικανότητά του να επεξεργάζεται την πληροφορία πιο γρήγορα από άλλους ανθρώπους. Επίσης το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μαθηματική σκέψη, ήταν μεγαλύτερο από το κανονικό.

Πολλά αποφθέγματα έχουν αποδοθεί στον Αϊνστάιν, όπως το «αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλό τρόπο, δεν το έχεις καταλάβει αρκετά». 

-Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο, πυροδοτεί την πρόοδο, γεννά την εξέλιξη.

-Εάν το A είναι η επιτυχία στη ζωή, τότε το A είναι ίσο με το X συν Y συν Z. Η δουλειά είναι το X, το Y είναι η ξεκούραση και το Z είναι να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

-Τίποτα πραγματικά πολύτιμο δεν προκύπτει από την φιλοδοξία ή από μια απλή αίσθηση ευθύνης. Πηγάζει μάλλον από την αγάπη και αφοσίωση προς τους ανθρώπους και τον αντικειμενικό στόχο.

-Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι πολύ ικανοποιημένος από το παρόν για να σταθεί υπερβολικά στο μέλλον.

-Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις ποτέ να αμφισβητείς. Η περιέργεια έχει τους δικούς της λόγους ύπαρξης.

-Ένα πράγμα έχω μάθει στην μακρά ζωή μου: Ότι όλη η επιστήμη, μετρημένη σε σχέση με την πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδιάστικη - και όμως είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε.