Πόσο καιρό κάνει να μένει ο σκύλος μόνος στο σπίτι; | PellaNews

Πόσο καιρό κάνει να μένει ο σκύλος μόνος στο σπίτι;

Η αλήθεια είναι πως το να έχετε σκυλί σημαίνει πως έχετε και πρόγραμμα. Έτσι, κανονίζετε κυριολεκτικά τα πάντα γύρω από αυτόν: τη δουλειά, τις εξόδους και τα υπόλοιπα καθήκοντα σας.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που απλά δεν ξεκολλάνε από πάνω του, παίζει να έχετε ακυρώσει και σχέδια με φίλους για να μείνετε μαζί του, ή μάλλον για να μην τον αφήσετε μόνο του.

Από εκεί και πέρα, οι σκύλοι πράγματι απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι κακό να μένουν και λιγάκι μόνοι τους.

Στη συνέχεια, θα διαβάσετε σχετικά με το πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε μόνο του στο σπίτι τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο, αλλά και πως να τον βοηθήσετε να ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό του.

Σκεφτείτε την τουαλέτα

Μία από τις πρωταρχικές ανησυχίες σας είναι το πόση ώρα μπορεί να μείνει χωρίς να ανακουφιστεί. 
Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, οι σκύλοι χρειάζονται να κάνουν την ανάγκη τους περίπου 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Αυτό όμως διαφέρει από σκύλο σε σκύλο και ανάλογα πάντοτε και με την ηλικία.
Για παράδειγμα, τα κουτάβια θέλουν να τα κάνουν κάθε μία ώρα περίπου για κάθε μήνα ηλικίας που έχουν κλείσει. Από την άλλη, οι ενήλικοι αντέχουν μέχρι και 6 με 8 ώρες, ενώ οι υπερήλικες κάπου στις 2 με 6 ώρες.
Βέβαια, οι παραπάνω αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, την κατάσταση της υγείας, και τις συνήθειες του κάθε ενός. 
Ποτέ, μα ποτέ όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τα όρια του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για την πρόκληση μολύνσεων και τον σχηματισμό πετρών στο ουροποιητικό του σύστημα – πέρα από το ότι είναι απλώς άβολο.
Για να τον κρατήσετε, λοιπόν, μακριά από τυχόν ατυχήματα, συνίσταται να τον βγάζετε μια σύντομη βόλτα κάθε 4 με 6 ώρες. Αν αδυνατείτε, μπορείτε πάντοτε να προσλάβετε κάποιον!

Μετράει η άσκηση

Ακόμη κι αν έχετε καλύψει τις βιολογικές του ανάγκες, εξακολουθεί να χρειάζεται σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Για την ακρίβεια, η κατάλληλη σωματική δραστηριότητα τον κρατάει υγιή, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού του και τον διεγείρει πνευματικά, κρατώντας τον μακριά από σκανταλιές.
Από εκεί και πέρα, κάθε σκύλος έχει και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες, ανάλογα πάντοτε και με τα χαρακτηριστικά της φυλής του. 
Δραστήρια σκυλιά απαιτούν μεγαλύτερη και εντονότερη σωματική άσκηση, ενώ ηλικιωμένα λιγότερη και πιο χαλαρή. Όλα όμως χρειάζονται έστω ένα σύντομο περπάτημα για να ξεμουδιάσουν.
Σε γενικές γραμμές, τα υγιή κατοικίδια χρειάζονται περίπου 60 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε ημέρα. Αν σας φαίνεται πολύ, μπορείτε να το σπάσετε σε δύο μισάωρα – πριν και μετά τη δουλειά σας ας πούμε.
Εάν παρατηρήσετε πως εμφανίζει συμπτώματα άγχους ή καταστροφικές τάσεις αφού μένει μόνος του, ενδέχεται να χρειάζεται περισσότερη άσκηση. Συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρο σας.

…αλλά και η πνευματική υγεία.

Σίγουρα, το πόση ώρα μπορεί να κρατήσει τα ούρα του, ή πόση γυμναστική χρειάζεται καθημερινά είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, που δεν πρέπει να αμελήσετε.

Ωστόσο, η διατήρηση της πνευματικής υγείας και ευεξίας του είναι εξίσου σημαντική. Για την ακρίβεια, είναι ο μόνος τρόπος για να τον κρατήσετε χαρούμενο και ήρεμο!

Μπορεί τα κουτάβια και τα νεαρά σκυλιά να χρειάζονται εντονότερη πνευματική διέγερση. Όλα τα σκυλάκια όμως έχουν ανάγκη από την κατάλληλη ενασχόληση με το πνεύμα τους μέσα στην ημέρα.

Τα καλά νέα είναι πως έχετε πολλές επιλογές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα μαθήματα βασικής εκπαίδευσης υπακοής ή εκμάθησης σκύλων, την εξερεύνηση μιας άλλης γειτονιάς κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, ταΐστρες με τη μορφή puzzle κι ένα σωρό δημιουργικά παιχνίδια.

Μερικά πολύτιμα εργαλεία ακόμη που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε και στο  petshopτης γειτονιάς σας είναι τα εξής:

• Τα παιχνίδια Kong. Δοκιμάστε να τα γεμίσετε με τις αγαπημένες του λαχταριστές λιχουδιές και, πιστέψτε μας, θα τον κρατήσετε απασχολημένο για ώρες ατέλειωτες. 

• Μασητικά παιχνίδια. Είναι απαραίτητα εργαλεία, ειδικά για εσάς που έχετε κουτάβια ή σκυλάκια που βρίσκονται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Είναι πολύ διασκεδαστικά και ό,τι πρέπει για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής τους!

• Παιχνίδια με puzzle. Υπάρχουν πάρα πολλά στο εμπόριο, ώστε να διαλέξετε τα αγαπημένα σας. Ή μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας, μόνοι στο σπίτι.

 

Εξίσου βοηθητικό είναι το να δημιουργήσετε μια ζώνη ασφαλείας μέσα στο σπίτι. Ξέρετε, σαν το δικό του παιδότοπο.

Τοποθετήστε εκεί το μεταλλικό κιβώτιο του, το κρεβατάκι του, τα αγαπημένα του παιχνίδια, ή ακόμη κι ένα μπλουζάκι που έχει τη μυρωδιά σας. Πρόκειται για την ιδανική λύση, εάν ο σκυλάκος σας πάσχει από άγχος αποχωρισμού.

Καταληκτικά, αναφέρουμε πως ο κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός. Πρακτικά τώρα, αυτό σημαίνει πως κάποιοι τα πάνε καλύτερα με τη μοναξιά από ότι οι άλλοι. 

Όλα τα σκυλάκια όμως χρειάζονται να ανακουφίζονται και να ικανοποιούν τις βιολογικές τους ανάγκες, να ασκούνται, να ξεμουδιάζουν και να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους.

Εάν, λοιπόν, έχετε φορτωθεί με ένα σωρό υποχρεώσεις τώρα τελευταία και οι ώρες της ημέρας απλά δεν σας φτάνουν, μην ανησυχείτε. Είναι απολύτως ανθρώπινο. 

Δεν θα πρέπει όμως να παραμελείτε και τον αγαπημένο σας τετράποδο φιλαράκο. Σε τελική ανάλυση, ο σκύλος σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας. Για εκείνον όμως, είστε τα πάντα! 

Σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε κάποιον φίλο ή συγγενή για να του κρατάει λίγη συντροφιά τις ώρες που λείπετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον επαγγελματία φροντιστή σκύλων.

 

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets ενός blog αφιερωμένο στα αγαπημένα μας κατοικίδια, ευχαριστούμε θερμά το pellanews.gr για τη φιλοξενία!