Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών και η χειμερία νάρκη... | PellaNews

Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών και η χειμερία νάρκη...

γράφει ο Ιάκωβος Θεοδώσης*

Λένε ότι ο χειμώνας είναι η εποχή που η φύση μπαίνει σε λήθαργο. Αποταμιεύει δυνάμεις και πόρους, για την ανοιξιάτικη αναγέννηση. Μπαίνει σε μια απαραίτητη χειμερία νάρκη που λήγει την άνοιξη.
Με τον νέο εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ, φαίνεται ότι η άνοιξη θα αργήσει στην πόλη. Η απλή αναλογική δημιουργεί ή αναγεννά φιλοδοξίες σε πάρα πολλούς. Η πολυδιάσπαση και οι πολλές διαφαινόμενες υποψηφιότητες, μπορεί να μοιάζουν δημοκρατικές, μα απειλούν τον Δήμο και τους πολίτες του.
Η καταφανέστατη έλλειψη φιλοσοφίας συνεργασιών και οι έντονες αντιπαραθέσεις και εντάσεις θα μας οδηγήσουν σε μια ‘χειμερία Δημοτική νάρκη’ που θα διαρκέσει 4,5 χρόνια. 
Θεμιτές οι φιλοδοξίες και ο πλουραλισμός ιδεών και προτάσεων, αλλά αν δεν μπορεί να παρθεί ούτε μια απλή απόφαση αύριο, θα οδηγήσει σε παράλυση τον Δήμο.
Επιπλέον, δεν ακούμε ιδέες ή προτάσεις. Μας λένε ‘ θέλω να γίνω Βεζίρης και ελάτε μαζί μου’. Καμιά νύξη για πρόγραμμα ή όραμα. Μόνο είμαι καλό παιδί, είμαι νέος ή έμπειρος, είμαι συγγενής ή μου χρωστάς υποχρέωση, ήρθε η σειρά μου, μου το οφείλει η πόλη, εγώ μπορώ οι άλλοι όχι…
Έτσι θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της κρίσης? Έτσι θα δημιουργήσουμε συνθήκες να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας?   
Οι αντιστάσεις σε αλλαγές έχουν βαθιές ρίζες. 
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικές οι συνέργειες κομμάτων, πολιτικών και πολιτών που θέλουν και ξέρουν πώς να αρχίσουν και να τελειώσουν μια δουλειά. Για να μην κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Έδεσσα έχει ανάγκη από μια μεγάλη παράταξη συμμαχιών, που αγαπούν πραγματικά την πόλη.  Πολίτες με διάθεση για προσφορά, με όραμα και γνώσεις.
Με διακριτές & αξιοσημείωτες κοινωνικές, επαγγελματικές, πολιτικές διαδρομές.
Είναι σημαντικό να «συναντηθούν» προεκλογικά κάτω από την «ίδια στέγη». Η ισχύς εν τη ενώσει. Ακόμη και υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις θα μπορούσαν να συνενωθούν, αφού πρώτα συνεννοηθούν προγραμματικά για βασικά ζητήματα. 
Με το νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας της κοινής λογικής. Ο καθένας να κάνει τη δική του παράταξη, προσμένοντας να πιάσει το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την εκλογιμότητα και να γεμίσουμε με υποψήφιες παρατάξεις και επίδοξους «μεσσίες» ή ακόμα και εκμεταλλευτές και εκβιαστές καταστάσεων.
Μετά την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών, το διακύβευμα για την πόλη, μεγαλώνει.
Η εποχή  απαιτεί υπέρβαση, συνεργασίες και γενναιότητα. Κάποιες φορές απαιτείται να κάνουμε ένα βήμα πίσω από φιλοδοξίες, εγωισμούς, και πικρίες. Εξάλλου το βήμα πίσω δεν σημαίνει απαραίτητα οπισθοχώρηση αλλά ενίοτε είναι η φόρα για να «κάνουμε το άλμα μπροστά».
Ένα τέτοιο άλμα έχει ανάγκη η πόλη μας …

*Ακοοπροθετιστής-εφαρμογή ακουστικών βαρηκοϊας στην εταιρεία EARplus