Φυγή Επενδυτών Συνέχεια... | PellaNews

Φυγή Επενδυτών Συνέχεια...

Γράφει ο Δημήτριος Γ. Καμενίκης

Μία ακόμη αρνητική είδηση των τελευταίων ημερών, έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία αρνητικών μηνυμάτων προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Αυτό της αποχώρησης της Blackrock από την επένδυση που αφορά την ανάπτυξη και διαχείριση του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens στο χώρου όπου στεγαζόταν παλαιότερα η κλωστουφάντουργία Μουζάκη.

Η Blackrock, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περουσιακών στοιχείων (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, παράγωγα) παγκοσμίως, μετά από 11 χρόνια και 120 εκ euro για την αγορά της έκτασης, μεταβίβαση, κατεδάφιση, μελέτες κ.α αποφάσισε (πριν ακόμα μπορέσουν να μπούν οι μπουλντόζες στην έκταση) πως πλέον δεν είναι προς το συμφέρον της να συνεχίσει έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια καθυστερήσεων να καταβάλει χρόνο και χρήμα για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Για το λόγο αυτό, πούλησε την έκταση 24 στρεμμάτων στην επίσης αμεκάνικη Hines  για περίπου 7 εκ euro καταγράφοντας μεγάλες ζημίες καθώς η μέχρι τώρα επένδυση δεν κατάφερει να λειτουργήσει ώστε να επιφέρει έστω και 1 euro έσοδο.

 Το μήνυμα που δίδετε στους επενδυτές είναι ξεκάθαρα σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της αποχωρούσας εταιρείας, μια συνέχεια στην έξοδο από την χώρα μας ξένων επενδυτών με τοποθέτηση σε ακίνητα (Ελληνικό, τουριστικά) όπου υπάρχουν και οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες καθώς και μεγάλο πλήθος αδειών, δεν πρέπει να θεωρείτε απίθανο σενάριο.

Για ακόμα μια φορά, κομματικές ιδεοληψίες καθώς και συντεχνιακά συμφέροντα εμποδίζουν μια επένδυση εκατοντάδων  εκατομμυρίων να υλοποιηθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ. Αν αυτές οι παθογένειες δεν αντιμετωπιστούν δραστικά από την επόμενη κυβέρνηση (καθώς η σημερινή έχει δηλώσει πως είναι κατά των ιδιωτικών επενδύσεων) η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ.