close search results icon

«Ασφυξία» στη Σαντορίνη και «εξηγήσεις» για το lockdown

Τις προηγούμενες ημέρες, σάλο προκάλεσε ανάρτηση δημοτικού συμβούλου.

Το αδιαχώρητο επικρατεί στα στενά του κυκλαδίτικου νησιού με την έλευση χιλιάδων τουριστών που προκαλούν «ασφυξία» και καθιστούν «αβίωτη» τη ζωή στη Σαντορίνη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2023, υπολογίζεται πως έφτασαν στο νησί περίπου 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο μέσω κρουαζιέρας με 800 πλοία, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το 2022 στους επιβάτες και 16% στον αριθμό πλοίων.

Τις προηγούμενες ημέρες, σάλο προκάλεσε ανάρτηση δημοτικού συμβούλου -η οποία διεγράφη σύντομα- που καλούσε τους κατοίκους του νησιού να... περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της «άφιξης 17.000 τουριστών» από κρουαζιερόπλοιο. Η εν λόγω ανάρτηση δεν έγινε μόνο στον προσωπικό λογαριασμό του δημοτικού συμβούλου, αλλά και στην επίσημη σελίδα της τοπικής κοινότητας Θήρας.

screenshot-6-GxxRz.png

Ο δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Καβαλλάρης, μίλησε στο enikos. gr και ισχυρίστηκε πως «την ανάρτηση την κατέβασα από μόνος μου, όταν αντιλήφθηκα ότι κάποιοι την ερμήνευσαν διαφορετικά».

«Δεν είχα σκοπό ούτε να τρομάξω κανέναν, ούτε να πω ότι κακώς έχουμε τουρίστες. Ήθελα να προστατεύσω και να ενημερώσω τον κόσμο για τους παραπάνω επισκέπτες που περιμένουμε, ώστε να ακολουθήσουν κάποιον διαφορετικό δρόμο, να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη λόγω καύσωνα και γενικά να είναι σε “επιφυλακή”. Δεν το έκανα λόγω υπερτουρισμού, όπως και ειπώθηκε. Μάλιστα, ακόμα και σε επίπεδο δημοτικής αρχής είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των χιλιάδων – επιπλέον- επισκεπτών. Από την καθαριότητα μέχρι και τη διάθεση χώρων στάθμευσης. Οι κάτοικοι δεν αντέχουν αυτή την κατάσταση και είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος έδωσε εξηγήσεις στο Newsbomb και έκρινε πως την Τρίτη ήταν μια «ομαλή ημέρα» αναφορικά με τον αριθμό των αφίξεων τουριστών, σχολιάζοντας πως ο δημοτικός σύμβουλος «βιάστηκε να προχωρήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τις πλεονάζουσες αφίξεις».

«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα κρουαζιερόπλοια σχετικά με τον αριθμό των τουριστών που πρόκειται να αποβιβάζουν στο νησί ημερησίως και φροντίζουμε να τηρείται ο αριθμός των 8.000 ατόμων», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Είναι ανακρίβεια ότι είχαμε έλευση 17.000 τουριστών από κρουαζιέρες. Ήρθαν κάτι παραπάνω από 10.000 επισκέπτες. Πρέπει να έχουμε μια ορθολογική τουριστική ανάπτυξη με καλό σχεδιασμό. Εδώ που φτάσαμε, να σταματήσουμε. Με τις υπάρχουσες συνθήκες η αυξημένη και συνεχής έλευση τουριστών δημιουργεί μόνο προβλήματα. Άλλωστε, όσο ανεβαίνει η τουριστική κίνηση, αυξάνονται και οι ανάγκες. Όπως το νερό και οι αναπλάσεις», πρόσθεσε ο δήμαρχος μιλώντας στο enikos. gr. Για τα φαινόμενα λειψυδρίας στο νησί, ο Ν. Ζώρζος είπε ότι τώρα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, «αλλά άμα συνεχίσουμε έτσι, σίγουρα θα αποκτήσουμε».

Την ίδια ώρα, 1/2 Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι λόγω του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ