Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη στρατηγική της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, αλλά το αλουμίνιο πρέπει να αποτελέσει μέρος της»
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
«Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη στρατηγική της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, αλλά το αλουμίνιο πρέπει να αποτελέσει μέρος της»
Τη συμβολή της Ελλάδας στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη διασφάλιση των Κρίσιμων Πρώτων Υλών, ανέλυσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ως κεντρική ομιλήτρια κατά το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις Πρώτες Ύλες και την Κυκλική Οικονομία (RawMat 2023 – 2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy). Το Συνέδριο, που διοργάνωσαν η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η κα Ασημακοπούλου, αφού παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες του προγράμματος της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, συνόψισε την ευρωπαϊκή στρατηγική, αναφέροντας ότι «σχετίζεται με το να κάνουμε περισσότερα εντός της Ένωσης. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη και τις εμπορικές συναλλαγές με περισσότερους εταίρους σε όλον τον κόσμο. Έχει να κάνει με την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». Ακόμη, εξήγησε πως μια τέτοια πανευρωπαϊκή στρατηγική θα λειτουργήσει μόνο αν τα κράτη-μέλη αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, τονίζοντας την ισχυρή παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου.
Η Ευρωβουλευτής εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της που το αλουμίνιο έμεινε εκτός της λίστας με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες στην προτεινόμενη εμβληματική Πράξη της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, σημειώνοντας ότι «εξαιρώντας το αλουμίνιο, θα υποδηλώναμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το να εδραιώσει η Κίνα την υφιστάμενη κυριαρχία της στον κλάδο, σε μια εποχή που η παραγωγή της ΕΕ παλεύει να κρατηθεί όρθια». Επίσης, αναφερόμενη στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το αλουμίνιο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στην προμήθεια γαλλίου, ενός στοιχείου ζωτικής σημασίας για τα μικροτσίπ των υπολογιστών και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογράμμισε ότι «ακούσαμε πρόσφατα ότι τα ελληνικά εργοστάσια αλουμινίου θα μπορούσαν να καλύψουν, όχι απλώς το 100% των ετήσιων αναγκών ολόκληρης της ΕΕ σε γάλλιο, αλλά το 150%».
Κλείνοντας την ομιλία της η κα Ασημακοπούλου, η οποία μάλιστα είναι και εισηγήτρια του σχετικού φακέλου στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης του αλουμινίου στις διαπραγματεύσεις για την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Υπενθυμίζεται ότι η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την αρχική του θέση τον προσεχή Οκτώβριο στο Στρασβούργο.
Δελτίο Τύπου της Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, κεντρική ομιλήτρια στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις Πρώτες Ύλες και την Κυκλική Οικονομία, που διοργάνωσαν η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Ζάππειο Μέγαρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μία Πράξη Αγάπης από τον Σύλλογο του Νεοχωρίου Αλμωπίας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Πλημμύρισε καμπίνα αεροπλάνου σε πτήση της American Airlines
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ