Αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις μίζες, παρά την εισαγγελική πρόταση
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορουμένους.
Τίτλοι τέλους έπεσαν στη πολύκροτη υπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, το 2003, που οδήγησαν στο εδώλιο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκη και τον στενό τους φίλο, Ανδρέα Μπάρδη.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορουμένους για όλα τα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και κακουργήματα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και συνδρομή σε απιστία).
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για την τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας και της απιστίας που έχουν ήδη παραγραφεί και δεν εξετάζονταν στο ακροατήριο, συμπαρασύροντας και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αντίθετη εισαγγελική πρόταση
Ο Γιάννος Παπαντωνίου σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, κατά τη θητεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, δωροδοκήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.» και στη συνέχεια, με τη συνδρομή των συγκατηγορούμενων του, Σταυρούλας Κουρακου και Ανδρέα Μπάρδη, και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο, επιχείρησε να νομιμοποιήσει το ποσό των 2.437.962 ευρώ.
Ο εισαγγελέας της έδρας Ανδρέας Σπηλιώτης σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστήριο ζητούσε την καταδίκη του κ. Παπαντωνίου και είχε υποστηρίξει:
«Το συνολικό ποσό που παρέδωσε ο Παπαντωνίου στο Μπάρδη ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεφτά έπρεπε να αποκτήσουν μια νομιμοφάνεια, για αυτό έγινε επένδυση σε ένα ομόλογο. Παρέδωσε τα αναφερόμενα ποσά στον κύριο Μπάρδη που τα μετέφερε διαδοχικά μέσω τράπεζας στην τράπεζα και στη συνέχεια το ποσό αυτό επενδύθηκε σε ένα ομόλογο, που είχε το ρόλο του ξεπλύματος. Με τη ρευστοποίηση του ομολόγου θα αιτιολογούσε το χρήμα", ενώ συμπλήρωνε πως «το δημόσιο ζημιώθηκε με 381 εκατομμύρια Η δουλειά μπορούσε να γίνει η δουλειά τζάμπα, από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού στις εγκαταστάσεις του. Όφειλε ο κατηγορούμενος όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η εταιρεία ALTERRA AE αναζητά προσωπικό
22 Νοεμβρίου 2024 -
Nέα ενίσχυση για τον Άρη στο μπάσκετ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ