Αύξηση 39 ευρώ τον μήνα καθαρά στον κατώτατο μισθό
Αναλυτικοί πίνακες για τις τριετίες.
Με τον μέσο μισθό, που αφορά 1,5 έως 2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, να παραμένει καθηλωμένος κάτω και από τα 1.200 ευρώ (μικτά) και να μην επαρκεί ούτε για την κάλυψη των πολύ αναγκαίων δαπανών, στέγασης και διατροφής, και με την όποια αύξησή του να εξαρτάται από την καλή διάθεση των εργοδοτών λόγω του πολυετούς παγώματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η χθεσινή ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.
Ακόμη και αυτή η αύξηση του 6,5% που αποφασίστηκε χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, δεν θα έχει παρά μηδενικό αντίκτυπο σε όλους όσοι δεν αμείβονται με τα κατώτατα όρια και αποτελούν περίπου το 78% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Και τούτο συμβαίνει διότι οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε κλάδους και επιχειρήσεις είναι ελάχιστες, η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει τον θεσμό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έπαυσαν τα μνημόνια και διατήρησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις και δεν έχει προχωρήσει σε θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την αναζωογόνηση των συμβάσεων που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να καλύπτει το 80% των μισθωτών.
Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τα κατώτατα όρια, η κατά 6,4% αύξηση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και παρουσίασε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας θα επιφέρει τις εξής μεταβολές στη μισθοδοτική εικόνα 559.274 εργαζομένων, από την 1η Απριλίου:
● Ο καθαρός κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, διαμορφώνεται στα 715 ευρώ από 547 ευρώ που ήταν το 2019.
● Η αύξηση συμπαρασύρει προς τα πάνω το τακτικό επίδομα ανεργίας, το οποίο αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αυξάνεται στα 510 ευρώ από τα 400 ευρώ που ήταν το 2019.
● Με την πρώτη τριετία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.
● Η νέα αύξηση συμπαρασύρει προς τα πάνω και 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών, η Ειδική παροχή μητρότητας και το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων.
Εν κενώ μένουν όσοι αμείβονται λίγο πιο πάνω από τα κατώτατα όρια, δηλαδή –σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ– για 329.847 μισθωτούς που λαμβάνουν μισθό από 900 έως 1.000 ευρώ, 839.360 εργαζόμενους με μισθούς από 1.000 ώς 2.000 ευρώ και πάνω από 1.063.814 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ποσοστό 46,3% του συνόλου) που λαμβάνουν μισθό άνω των 1.000 ευρώ (μικτά).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Εργασίας, αντιλαμβανόμενο το φρένο που τίθεται από τις επιχειρήσεις για την υπογραφή συμβάσεων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον μέσο μισθό και να καλύψουν μέρος της τεράστιας απώλειας του 27% που έχει υποστεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε κάποια πρακτικά μέτρα για την τόνωση του μέσου μισθού. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι μία νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ώθηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα εναρμονίζει την ελληνική αγορά εργασίας με τον στόχο που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παροχή προστασίας του 80% των μισθωτών με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η υπέρβαση του αντισυνδικαλισμού που χαρακτηρίζει εργοδότες πολλών κλάδων –μεταξύ των οποίων και η πλειονότητα των επιχειρηματιών στα ΜΜΕ (εφημερίδες, ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα), αλλά και πολλών επιχειρήσεων που αντιτίθενται ακόμη και στη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, εφόσον δεν έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων την απολύτως φιλοεργοδοτική τους στάση.
ΣΥΡΙΖΑ: «Τουλάχιστον στα 900 ευρώ ο κατώτατος μισθός»
«Η σκληρή πραγματικότητα που αρνείται η κυβέρνηση να παραδεχτεί είναι πως κάθε αύξηση που έχει ανακοινωθεί, “καταπίνεται” από το κύμα ακρίβειας και υπερτιμήσεων, αφήνοντας τα νοικοκυριά ευάλωτα στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις και οδηγώντας ακόμη και σε απώλεια δύο κατώτατων μισθών, ανά έτος», δηλώνει ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αργολίδας Γ. Γαβρήλος.
Υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητεί αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 900 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενναία αύξηση του μέσου μισθού, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Κ. Αρβανίτης: Oριακά πάνω από μισθούς Βουλγαρίας
«Κοροϊδία» χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης. «Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος κατώτατος μισθός αυξήθηκε πάνω από 47% κατά την τελευταία 15ετία, ο κ. Μητσοτάκης με ενθουσιασμό ανακοίνωσε σήμερα τη διαμόρφωση του μέσου ωρομισθίου που ίσχυε στη χώρα μας πριν 16 χρόνια. Στο μεταξύ, στις 26 Μαρτίου 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, τα καύσιμα, τις τράπεζες και την ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη αποφέρουν ιλιγγιώδη υπερκέρδη» δηλώνει ο Κ. Αρβανίτης. Υποστηρίζει ότι και με την τελευταία αύξηση οι μισθοί στην Ελλάδα είναι «οριακά πάνω από τους μισθούς στη Βουλγαρία» και καλεί την κυβέρνηση «να επαναφέρει σε ισχύ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, όπως προβλέπει η Οδηγία 2022/2041».
ΚΚΕ: «Στα 350 ευρώ ο πραγματικός μισθός»
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του για τον νέο κατώτατο μισθό επικρίνει έντονα «τον γνωστό άθλιο νόμο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου) περί κυβερνητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού». Εκτιμά ότι η κυβέρνηση διατηρεί ουσιαστικά παγωμένο τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο των 714 ευρώ καθαρά, «αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστικές αυξήσεις, τη στιγμή που οι γενικευμένες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενοίκια, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης οδηγούν τους μισθούς να τελειώνουν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τη 19η μέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών νοικοκυριών. Επιπλέον, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα part time με τη μερική εργασία και ζωή, αλλά και των απαράδεκτων συμβάσεων που η ίδια κυβέρνηση νομοθετεί (λευκές συμβάσεις, μηδενικές ώρες), χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με καθαρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ!». Πρόκειται για εκτίμηση την οποία το ΚΚΕ τεκμηριώνει «με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Εργασίας και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ».
Επίσης χαρακτηρίζει κλοπές τα επιδόματα των τριετιών και των ωριμάνσεων των μισθών, που υπήρχαν στην εργατική νομοθεσία και αντιστοιχούσαν σε 10% αύξηση για κάθε τρία χρόνια εργασίας.
ΕΒΕΑ και Εμποροι ζητούν μείωση των εισφορών
«Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δηλώνει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αναγκαίο μέτρο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων σαφώς παραμένει στόχος προτεραιότητας για την Πολιτεία», σημειώνει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αλλά προσθέτει ότι χρειάζεται ταυτόχρονη μείωση και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Αναμένουμε η απόφαση αυτή, που υπερβαίνει τις προτάσεις μας, να συνδυαστεί τουλάχιστον με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πλήξουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δυστυχώς θα αναγκαστούμε, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να πάρουμε πίσω την αύξηση με πολλαπλάσιο κόστος ή, στην καλύτερη περίπτωση, να καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε όπως επιθυμούμε και το επόμενο έτος, σε μία περαιτέρω σημαντική βελτίωση των μισθών», υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
ΓΣΕΕ: «Στα τάρταρα η αγοραστική δύναμη»
Για τη ΓΣΕΕ οι αυξήσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. «Εμείς δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», επισημαίνει η τριτοβάθμια οργάνωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της αύξησης του 6,5%.
Υπενθυμίζει την απόφασή της για γενική απεργία στις 17 Απριλίου. «Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους, και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων», σημειώνει χαρακτηριστικά η τριτοβάθμια οργάνωση.
Με υπουργική απόφαση, που υπεγράφη χθες από τη Δόμνα Μιχαηλίδου, μετατίθεται την 1η Ιουλίου 2024 η ημερομηνία ενεργοποίησης των προστίμων για μη ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία και το εμπόριο, προκειμένου να συμπέσει με την εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
πηγή efsyn.gr - Χριστίνα Κοψίνη (από την έντυπη Εφημερίδα των Συντακτών).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Ένας νεκρός και δυο σοβαρά τραυματισμένοι
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ