close search results icon

«Αυλαία» για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος

Μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Μια πρώτη γεύση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση της αυτοδιοίκησης, κυρίως με το νέο Κώδικα που θα συνταχθεί, αλλά και τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, στο οποίο επενδύουν πολλά οι Περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη διαδικασία με την οποία θα αρχίσει το μεγάλο έργο, της τομής που αφορά στο νέο Κώδικα της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός στη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία και του νέου υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Κώστα Γκιουλέκα.

«Είχαμε προαναγγείλει ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές αρχίζει ο διάλογος, για να φτιάξουμε τον νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης και κυρίως της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τις επόμενες ημέρες θα έλθει η πρόσκληση, για να ξεκινήσουμε το έργο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των περιφερειών» τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Λιβάνιος, σχολιάζοντας με νόημα πως «ήρθε η ώρα».

Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε, θα έρθει η πρόσκληση, για να ξεκινήσει το έργο, που, όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των περιφερειών. «Προφανώς έχουμε πολλά να κάνουμε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μιας περιφέρειας που έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Μπορούμε όλοι μαζί, καθένας από το πόστο του, να βοηθήσουμε την περιοχή, να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των κατοίκων και να κάνουμε λίγο καλύτερη τη ζωή όλων όσων ζουν εδώ. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και στενή συνεργασία και πολλή δουλειά» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τζιτζικώστας: Αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για να ενδυναμωθούν οι Περιφέρειες

Ως τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, χαρακτήρισε το νέο υπουργό Εσωτερικών Θ, Λιβάνιο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι όποιο ρόλο και αν υπηρέτησε άφησε ισχυρό αποτύπωμα.

«Αυτό θα κάνει και τώρα. Και θα το κάνει όχι μόνο στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, όπου ήδη οι μεγάλες τομές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει οφείλονται στον ίδιο. Θα το κάνει συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος στη χώρα μας. Ένα κράτος στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεσμεύτηκε ότι θα είναι δίπλα του και ως Περιφερειάρχης και ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, γιατί, όπως είπε, θα ξεκινήσει ο διάλογος η μεγάλη συζήτηση για την αναθεώρηση της αυτοδιοίκησης. «Για να περάσουμε πλέον σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, για να μπορέσουν οι Περιφέρειες να ενδυναμωθούν και να μπορέσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά να λειτουργήσουν και να υπηρετήσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Πιστεύω ότι αυτά τα μεγάλα δείγματα τομών και μεταρρυθμίσεων και στο κράτος συνολικά και στην αυτοδιοίκηση θα φανούν πολύ σύντομα» επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην στενή συνεργασία που θα έχει και με τον Κώστα Γκιουλέκα που ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης. «Άλλωστε», είπε ο Περοφερειάρχης, «μας συνδέει φιλία ετών και πιστεύω ότι δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να ξεκινήσουμε αυτή την παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία για τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία».

Την ικανοποίησή του που συναντά έναν φίλο, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον οποίο έδωσε, όπως ανέφερε, πολλούς αγώνες από πολλά μετερίζια, εξέφρασε ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Γκιουλέκας. «Ένας άνθρωπος που ηγείται της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι και η πρώτη σε απορροφητικότητα σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό πραγματικά έχει αποδείξει το τι μπορούμε να κάνουμε εδώ στη Μακεδονία -και στη Θράκη, το λέω με τη δική μου ζώνη αρμοδιότητας. Αλλά, επειδή υπάρχουν πολλές ευαισθησίες στην περιοχή αυτή, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά, για να σηκώσουμε πιο ψηλά και τη Μακεδονία και τη Θράκη -το κάνετε τόσα χρόνια. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο» τόνισε.

πηγή: makthes.gr - Φανή Σοβιτσλή


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ