close search results icon

Αυτή είναι η σωστή ποσότητα καφέ που θα σας προστατεύσει από εγκεφαλικό και διαβήτη

Μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά πολλαπλών καρδιομεταβολικών παθήσεων. 

Αυτή είναι η σωστή ποσότητα καφέ που θα σας προστατεύσει από εγκεφαλικό και διαβήτη

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως και όχι αδίκως. Από τα ενισχυμένα επίπεδα ενέργειας μέχρι την καλύτερη συγκέντρωση, μας ωφελεί ποικιλοτρόπως, για αυτό και τον επιλέγουμε καθημερινά.

Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά πολλαπλών καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη, η τακτική πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης, ειδικά σε μέτρια επίπεδα, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε στην συνύπαρξη τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Καφές VS καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ ή που κατανάλωναν λιγότερο από 100mg καφεϊνης την ημέρα, εκείνοι με μέτρια κατανάλωση καφέ (3 ροφήματα την ημέρα) ή καφεΐνης (200-300 mg την ημέρα) φάνηκαν να έχουν 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο αντίστοιχα για εμφάνιση τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Οι ερευνητές στήριξαν τα ευρήματά τους σε δεδομένα από την UK Biobank, μια μεγάλη και λεπτομερή βάση δεδομένων.

Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 172.315 άτομα που δεν είχαν καρδιομεταβολικά νοσήματα κατά την έναρξη της έρευνας για τις αναλύσεις καφεΐνης και αντίστοιχα 188.091 άτομα για τις αναλύσεις κατανάλωσης καφέ και τσαγιού.

Τα αποτελέσματα αναφορικά με τις καρδιομεταβολικές παθήσεις των συμμετεχόντων προσδιορίστηκαν από αυτοαναφερόμενες ιατρικές παθήσεις, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεδομένα νοσοκομείων και αρχεία μητρώου θανάτων που συνδέονται με την UK Biobank.

Η πρόσληψη καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα φάνηκε να συσχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων σε συμμετέχοντες που δεν είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν. Όσοι ανέφεραν μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης φάνηκαν να έχουν και τον χαμηλότερο κίνδυνο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ενώ τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και τα οφέλη του καφέ για την υγεία φαίνεται να πληθαίνουν, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο και να αποφεύγετε τις υπερβολές, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επιπτώσεων όπως η ευερεθιστότητα, η δυσκολία στον ύπνο και το άγχος.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ