close search results icon

Αυγενάκης: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΕΛΓΑ

"Με συνέπεια στο πλευρό των πληγέντων". 

Τη συνέπεια, την υπερπροσπάθεια και την αποτελεσματικότητα, από την οποία, τελικά, όλοι κρίνονται, απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλία, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στη Λάρισα.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου ήταν στην περιοχή, συνεχώς, περισσότερο από ένα μήνα, μετά από την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel «με στόχο να βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα και να τα λύνουμε άμεσα».

Συγκεκριμένα ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα μέτρα και προγράμματα που υλοποιούνται, τα οποία συνδυαστικά ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, είπε:

· Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να καλύψει τις απώλειες και να ενισχύσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν και στην δωρεάν ανακατασκευή των στάβλων που κατεστράφησαν. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Κάλυψη 100%. «Χτίσαμε» το πρόγραμμα αυτό εκ του μηδενός, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ. Από τις 7/3 έως τις 31/7 βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησής του με υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Επειδή δε, ετέθη το ζήτημα ότι κάποιοι εκ των αγροτών δεν διαθέτουν το κεφάλαιο να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, θέλω να επαναλάβω ότι η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει το 95% της δαπάνης ως τρόπο στήριξης αυτής της προσπάθειας.

· Ενισχύσαμε στοχευμένα την περιοχή με δύο προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. Το πρώτο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. αφορά αποκλειστικά την περιοχή της Θεσσαλίας, Βόρειας Φθιώτιδας και Έβρου και το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. το οποίο στην ουσία αποτελεί επέκταση υφιστάμενου προγράμματος για όλη τη χώρα. Το μεγάλο πρόγραμμα είναι στοχευμένο στην περιοχή που επλήγη.

· Εντάξαμε όλους τους επιλαχόντες στα Σχέδια βελτίωσης, με το μέτρο 4.2 , για την περιοχή της Θεσσαλίας. Έχουμε εγκρίσεις για 322 επί πλέον επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 36,5 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, που αντιστοιχούν σε 598 δικαιούχους.

· Έχουμε υπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα leader της Θεσσαλίας. Κανένας δεν έμεινε εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος. Καλύψαμε το 100% των επενδυτών στα συγκεκριμένα προγράμματα.

· Είχαμε παρεκκλίσεις τόσο για το τομεακό πρόγραμμα Μελισσοκομίας, όσο και για το μέτρο βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ώστε να μη χάσουν οι πληγέντες κρίσιμους πόρους ενισχύσεων. Από το πρόγραμμα Θεσσαλίας λαμβάνει 33.725.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 7.000 δικαιούχους.

· Δώσαμε παράταση ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου αναμπέλωσης,

· Εγκρίναμε την πρώιμη συγκομιδή ακτινιδίων στην περιοχή της Αγιάς, κατά παρέκκλιση εθνικού και ενωσιακού κανονισμού.

· Δώσαμε παράταση στην ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης κατά 45 μήνες

· Αναστείλαμε την αποστολή ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023

· Διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

· Μια σειρά ρυθμίσεων που έχουν σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλλακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο. Έγινε 7ετής ρύθμιση και δόθηκε 2ετής περίοδος χάριτος για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα από τους πληγέντες αγρότες. Τα επόμενα 5 χρόνια ρυθμίζονται οι οφειλές με μηδενικό επιτόκιο.

· Έχουμε ψηφίσει διατάξεις με τη συνεπικουρία του Υπουργείου Οικονομικών για ακατάσχετο, ανεκχώρητο και αφορολόγητο των αποζημιώσεων των πληγέντων στη Θεσσαλία.

2.jpeg

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΕΛΓΑ

Για τον ΕΛΓΑ. Είναι εδώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος με τους συνεργάτες του, που έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έγινε, οφείλω να πω, μια τιτάνια προσπάθεια και γι’ αυτό ευχαριστούμε όλο το δυναμικό του ΕΛΓΑ.

· Απαλλάξαμε τους πληγέντες από εκτιμητικά τέλη περί υποβολής δήλωσης ζημίας και καταμέτρησης νεκρών ζώων. Θυμίζω ότι οι δηλώσεις μπορούσαν να υποβληθούν δωρεάν με οιονδήποτε τρόπο, ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφετο το ΑΦΜ.

· Προσλάβαμε 50 άτομα στο υποκατάστημα Λάρισας για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης και παροχής ενισχύσεων στους πληγέντες.

· Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές, για κάθε προϊόν και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.

· Οι τιμές προκαταβολών που ορίσθηκαν είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τον ΙΑΝΟ.

Η πορεία πληρωμών

· Έχουμε ήδη καταβάλει 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές που έχουν γίνει από τον ΕΛΓΑ. Ήτοι 133 εκατ. σε 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 17 εκατ. ευρώ για 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

· Η εξόφληση αναμένεται να ξεπεράσει τα 110 εκατ. τα οποία έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ και είναι δεσμευμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Δέσμευσή μας απέναντι στους αγρότες της περιοχής, την οποία επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα γίνει η εξόφληση.

· Μαζί με τις πληρωμές από άλλα μέτρα, έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, μόνο από τον ΕΛΓΑ 193,5 εκατ.

· Από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη «τρέχουν» στην περιοχή 31 έργα προϋπολογισμού 40 εκατ ευρώ με σύνολο επένδυσης τα 78 εκατ. ευρώ. Ήδη αξιολογούνται 44 έργα με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 38 εκατ. ευρώ.

Αξιοποίηση του Γεωργικού Αποθεματικού

Από το γεωργικό Αποθεματικό:

· Το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 πληρώσαμε 16 εκατ. ευρώ σε όλες τις καλλιέργειες που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ. Δεν προβλεπόταν αλλά με έγκριση του Πρωθυπουργού δόθηκαν ως αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ σε χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες, ανθοκαλλιέργειες, αρωματικά φυτά, θερμοκήπια κλπ.

· Σήμερα πιστώθηκε στους λογαριασμούς 2.288 παραγωγών των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ποσό ύψους 43 εκατ ευρώ, τα οποία αντλήσαμε από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Αφορά 119.500 στρέμματα που δεν μπορεί να καλλιεργηθούν είτε γιατί είναι ακόμα πλημμυρισμένα, είτε δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν. Να θυμίσω εδώ, ότι σε αυτήν την αίθουσα γινόταν συζήτηση με αντιπροσωπεία κατοίκων των παρακάρλιων περιοχών. Δεν γνωρίζαμε το μέγεθος του προβλήματος. Μας ετέθη ως ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Το αντιμετωπίσαμε. «Χτίσαμε» το πρόγραμμα αυτό από το μηδέν, με αποτέλεσμα σήμερα να πιστώνεται για εφέτος και για την επόμενη χρονιά, το ποσό των 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 δικαιούχους. Που σημαίνει ότι καλύφθηκε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Αρδευτικά έργα

· Από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με ΣΔΙΤ προχωράει το έργο Αποκατάστασης - Εκσυγχρονισμού των Δικτύων Άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού, προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ. Τα αρδευόμενα στρέμματα ανέρχονται σε 115.000 στρέμματα και οι ωφελούμενοι αγρότες φθάνουν τους 6.000. Έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των τευχών για τη Β΄ Φάση του διαγωνισμού. Είμαστε στο στάδιο πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών και αναρτήθηκε σήμερα στο ΕΣΗΔΗΣ(ηλεκτρονική πλατφόρμα διαγωνισμών του δημοσίου).

· Για τον ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Κρατική Αρωγή, έχουν δοθεί ήδη 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 10 εκατ. αξιοποιούνται ήδη σε έργα αποκατάστασης του δικτύου, από τα 15 ΤΟΕΒ τα οποία ανταποκρίθηκαν, προσκόμισαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν και έχουν κάνει μια σειρά από προμελέτες. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. σε συνεργασία της Περιφέρειας και του ΓΟΕΒ θα αξιοποιηθούν από τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να προσκομίσουν στοιχεία. Και αυτό γίνεται επειδή μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, Σημειώνω ότι η Θεσσαλία διαθέτει 53 ΤΟΕΒ και ένα ΓΟΕΒ

· Καταβάλαμε 2,5 εκατ. ευρώ στους αλιείς της Λάρισας και της Μαγνησίας από το deminimis αλιείας.

· Προχωρήσαμε στην επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο με προτεραιότητα στους αγρότες της Θεσσαλίας.

Πρόσθετα μέτρα

· Συνάμα όμως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν ξεκινήσει πληρωμές εκκρεμοτήτων από το 2014, με προτεραιότητα τις περιοχές της Θεσσαλίας. Βήμα βήμα, ελέγχονται τα ανενεργά ΑΦΜ. Αν υπάρχει λόγος παραμένουν ανενεργά και επιβάλλεται ο νόμος, αν όμως δεν τεκμηριώνεται η απενεργοποίησή τους, ενεργοποιούνται και τους καταβάλλονται ενισχύσεις που δικαιούνται.

· Δεύτερο ευχάριστο νέο – θα αναφερθεί αναλυτικά ο κ. Σκυλλακάκης- είναι η ΚΥΑ που ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών του Σεπτεμβρίου 2023.

· Τρίτο ευχάριστο θέμα , σήμερα, είναι ότι υπεγράφη, σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μη μισθολογικές παροχές προς τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Θέλω να πω, επ ευκαιρία, ένα δημόσιο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ της περιοχής οι οποίοι αψήφησαν ωράρια, Σαββατοκύριακα, υποχρεώσεις και βγήκαν μπροστά, δούλεψαν παλικαρίσια και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Νέο κυρωτικό πλαίσιο

· Ένα πάγιο αίτημα ήταν αυτό των ελέγχων και των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ. Ήδη το νέο κυρωτικό πλαίσιο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που καταρτήσαμε βρίσκεται σε διαβούλευση. Πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα για την προστασία των προϊόντων που παράγει η περιοχή. Θυμίζω ότι ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος επικεφαλής μικτών κλιμακίων έχει επιβλέψει ελέγχους σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο και μετά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε ώστε να μπει φραγμός σε κάθε παράνομη δράση στην αγορά ιδιαίτερα στον τομέα των ελληνοποιήσεων. Έτσι ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για έλεγχο σε προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και μειώνουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Με το ν/σ γίνεται αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

· Και τέλος, προχωρούν σήμερα οι πληρωμές, ύψους 10,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής σε μικρά νησιά του Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και νησιά της περιοχής. Συγκεκριμένα επιδοτούνται τα νησιά Σκόπελος, Σαντορίνη, Θηρασιά, Χίος, Σάμος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος Τήνος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Θάσος, Σκύρος, Ικαρία, Λέσβος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ