Αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους, στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις -Αιχμές Μαξίμου για βουλευτές-υπουργούς

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Αναταραχή και αμηχανία προκάλεσε στην κυβέρνηση το χθεσινό μπαράζ παρεμβάσεων από υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι ζήτησαν οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις να επεκταθούν και σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όμως το πρώτο ηχηρό καμπανάκι χτύπησε στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το πρωί της Κυριακής όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, αρμόδιος για το Λιμενικό, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας». Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο «Χ» όπου προεξόφλησε πως «μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
«Γαλάζια» ομοβροντία για αυξήσεις μισθών στα Σώματα Ασφαλείας
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ένα μπαράζ δηλώσεων προς την ίδια κατεύθυνση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος Θάνο Πλεύρη και Νότη Μηταράκη και τους βουλευτές Στέλιο Πέτσα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη, Θόδωρο Καράογλου, Φώντα Μπαραλιάκο, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Χρήστο Δερμετζόπουλο, Ζέττα Μακρή και Φωτεινή Αραμπατζή, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο και τη δυσαρέσκεια που είχαν εισπράξει αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις από αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, επειδή είχαν εξαιρεθεί παρότι περιλαμβάνονται στο ειδικό μισθολόγιο. Ο βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Τάσος Δημοσχάκης, μιλώντας σε εκδήλωση συνδικαλιστών της Αστυνομίας στην Αλεξανδρούπολη προανήγγειλε «μαζική γραπτή ερώτηση» προς τους αρμόδιους υπουργούς για την επέκταση της αύξησης στα Σώματα Ασφαλείας. Συνολικά οι βουλευτές που έθεσαν δημοσίως το θέμα φτάνουν μέχρι στιγμής τους 14.
Έτσι, μέσα σε 48 ώρες μία εξαγγελία με θετικό πρόσημο κατέληξε σε ενδοκυβερνητικό ζήτημα και απώλεσε τα επικοινωνιακά οφέλη, προκαλώντας εκνευρισμό στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο πως οι αντιδράσεις προήλθαν από στελέχη που έχουν αναφορά στο δεξιό ακροατήριο και δεν είδαν με καλό μάτι την εξαίρεση από τις ανακοινώσεις.
Μαξίμου: Έρχονται αυξήσεις σε όλους τους ένστολους
Μετά την αρχική αμηχανία διοχετεύτηκαν πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αυξήσεις σε όλους τους ένστολους, αλλά χρειάστηκαν μερικές ακόμα ώρες προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η τελική θέση και να δοθούν εξηγήσεις που θα κατευνάσουν τις αντιδράσεις από τα Σώματα Ασφαλείας και θα ρίξουν τους τόνους εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Χωρίς να παραλείπονται οι αιχμές για όσους «σήκωσαν» το θέμα, «φωτογραφίζοντας» κυρίως τους δύο υπουργούς. «Συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη απηχώντας τη δυσφορία που προκάλεσαν στον πρωθυπουργό όσα προηγήθηκαν.
Επί της ουσίας του θέματος, που είναι οι αποδοχές των ενστόλων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ», ανέφεραν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο σε αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας. Θύμιζαν, επίσης, πως ήδη έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, και από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας 100 ευρώ μηνιαίως. Το Μέγαρο Μαξίμου εξήγησε πως η δυνατότητα για αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προήλθε από τη δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας που προσφέρει η απόφαση της Ε.Ε. για τη ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών και την ανάγκη κινήτρων για τους νέους, ώστε να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές. Βασικός παράγοντας είναι η εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αναδιάρθρωσε τις δομές του με κλείσιμο στρατοπέδων και τις αποστρατεύσεις που μείωσαν το κόστος μισθοδοσίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, περίπου 150 εκατ. ευρώ, το 60% της συνολικής δαπάνης, προήλθε από αυτές τις ενέργειες.
«Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, προτρέποντας τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις για να εξοικονομήσουν πόρους για τα μισθολόγια λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστών.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, με την αιτιολογία πως θα επέστρεφε αργά από την Ιερουσαλήμ όπου είχε βεβαρημένο πρόγραμμα, ενώ συνεργάτες του επιχειρούσαν να αποσυνδέσουν το γεγονός από την ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας.
iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Άρης: Ήττα ντροπής και play out
01 Απριλίου 2025 -
Ιμάμογλου: Επιτίθενται στην οικογένειά μου και το κράτος αδιαφορεί
01 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ