close search results icon

Βασική 2023: Ήταν τόσο καλές οι πληρωμές που τώρα ζητούν επιστροφή 50% των χρημάτων

Θυμίζουμε ότι οι παραγωγοί περίμεναν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, όπως είχε υποσχεθεί και το ΥπΑΑΤ.

Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όμως όλους για πάντα.

Μεγάλος αριθμός παραγωγών ζητούν να μάθουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι πληρώθηκαν τι Μεγάλη Εβδομάδα και τι όχι επειδή ο Οργανισμός πληρωμών περιορίζεται σε γενικές ανακοινώσεις.

Θυμίζουμε ότι οι παραγωγοί περίμεναν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, όπως είχε υποσχεθεί και το ΥπΑΑΤ.

Τελικά - όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος - 29.000 αγρότες έλαβαν συνολικά το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Όμως στην πρεμούρα να πληρωθούν τα δεσμευμένα ΑΦΜ η πληρωμή έγινε με καθυστερήσεις και λάθη.

Τα 10,5 εκατ. ευρώ της βασικής πληρώθηκαν με «την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως έγιναν με λάθος δικαιώματα.

Αποτέλεσμα από τα 10,5 εκατ. ευρώ τα 5,5 εκατ. οι αγρότες καλούνται να τα γυρίσουν πίσω ως αχρεώστητα (έχουμε τώρα και την επιτήρηση από Ε.Ε. του ΟΠΕΚΕΠΕ).

Έτσι πέρα από τα προβλήματα της μη πληρωμής συνδεμένων ενισχύσεων, της «σημαδεμένης τράπουλας» στις πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων με εσωτερική πληροφόρηση (όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή που δημοσιεύσαμε στον ΑγροΤύπο οι Αγροτικοί Σύλλογοι από Ημαθία, Πέλλα και Κοζάνη) αρκετοί αγρότες τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν και τα ποσά της βασικής ενίσχυσης.

Οι επόμενες μέρες θα φέρουν με επιτάσεως την απόδοση ευθυνών και όπως είχε αναδείξει ο ΑγρόΤυπος θα ζητηθούν παραιτήσεις και αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ερωτήσεις στη Βουλή από κυβερνητικούς βουλευτές πέφτουν βροχή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την σύγκλιση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Αυγενάκη για την επιτήρηση του Οργανισμού από την Ε.Ε. (είναι δεύτερη φορά στην ιστορία του).

*από το agrotypos.gr - Σταύρος Παϊσιάδης 

*(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: φώτο αρχείου από pellanews - ΠΑΥΛΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ