Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Καρατόμησε τον Ουκρανό πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο
Γιατί άσκησε κριτική ο Πριστάικο.
Τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βαντίμ Πριστάικο καρατόμησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τα σχόλια που έκανε σε συνέντευξη που έδωσε στο Sky News.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ενοχλήθηκε με τα όσα είπε ο Ουκρανός πρέσβης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της χώρας θα έπρεπε να είναι περισσότερο ευγνώμων για τη βοήθεια που παρέχει η Δύση στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η καρατόμηση του πρέσβη ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία, χωρίς να δοθεί επίσημος λόγος για την εκδίωξή του. Ο Πριστάικο απομακρύνθηκε επίσης από τη θέση του εκπροσώπου στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Οι επικρίσεις του Πριστάικο
Ο Βαντίμ Πριστάικο στη συνέντευξή του στο Sky News επέκρινε τη στάση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε πρόσφατα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας που, ανάμεσα σε άλλα, είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει τη Δύση σαν την Amazon.
Ο Πριστάικο ρωτήθηκε από το Sky News αν υπήρχε σαρκασμός στην υπόσχεση του Ζελένσκι ότι «κάθε πρωί θα ξυπνάω και θα τηλεφωνώ στον Μπεν Γουάλας για να τον ευχαριστώ».
Ο Ουκρανός πρέσβης απάντησε: «Δεν νομίζω ότι αυτός ο τύπος σαρκασμού είναι υγιής. Δεν πρέπει να δείχνουμε στους Ρώσους ότι υπάρχει κάτι μεταξύ μας. Πρέπει να ξέρουν ότι εργαζόμαστε μαζί. Αν κάτι συμβεί, ο Μπεν μπορεί να με καλέσει και να μου πει ό,τι θέλει».
Στην ίδια συνέντευξη, τόνισε ότι η Βρετανία είχε παρακαλέσει τις ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά το έκαναν. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν περιμένουμε από κανέναν να πολεμήσει για εμάς – ζητάμε μόνο εξοπλισμό».
Γιατί άσκησε κριτική ο Πριστάικο
Ο Guardian σχολιάζει ότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν διπλωμάτη να επικρίνει δημοσίως τον ηγέτη της χώρας του, αλλά ο Πριστάικο αισθάνθηκε σαφώς ότι είχε προκληθεί ζημιά στη σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και του στενότερου δυτικού της εταίρου, η οποία έπρεπε να αποκατασταθεί.
Στη συνέχεια, το ίδιο Μέσο σημειώνει ότι ο Πριστάικο είχε προφανώς μια δύσκολη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι την Πέμπτη που κατέληξε στην απομάκρυνσή του.
Ο Πριστάικο ήταν πρέσβης από τον Ιούνιο του 2020 και προηγουμένως ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σε ιδιωτικές συζητήσεις ήταν πάντα ικανός στο να μεταφέρει μηνύματα, λέγοντας συχνά ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπιζε στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα και υποστήριξη ήταν ο φόβος της Δύσης για τη ρωσική κλιμάκωση, σύμφωνα με τον Guardian.
Το βρετανικό Μέσο σημειώνει ότι ο Πριστάικο είχε συγκρουστεί και με τον Γουάλας στο παρελθόν, όταν είχε πει αμέσως πριν από τη ρωσική εισβολή ότι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δημιουργούσε ένα αίσθημα πανικού υπονοώντας ότι υπήρχε μια οσμή κατευνασμού τύπου Μονάχου στον αέρα μεταξύ ορισμένων δυτικών συμμάχων.
Ήταν επίσης ειλικρινής όταν παραδέχθηκε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο κάποιοι ήλπιζαν. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πού είναι πιο αδύναμη η άμυνά τους. Δεν είναι τόσο θεαματική (σ.σ. η αντεπίθεση) όσο όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών, ήθελαν να τη δουν».
Αντίο λέει και ο Γουάλας – Δεν ήταν η πρώτη φορά για τον Πριστάικο
Η αποπομπή του Πριστάικο, παράλληλα με την αναμενόμενη αποχώρηση του Γουάλας από τη θέση του υπουργού Άμυνας, σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ένα βασικό τμήμα του άξονα Ηνωμένου Βασιλείου – Ουκρανίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ουκρανική αντεπίθεση, γράφει ο Guardian.
Τέλος, ο Guardian σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριστάικο προκαλεί αντιδράσεις με συνέντευξή του αφού τον περασμένο Ιανουάριο υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Newsweek ότι η Ουκρανία έχει υποστεί βαριές απώλειες.
«Είμαστε σε πόλεμο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Χάνουμε ανθρώπους δεξιά και αριστερά. Δεν εξηγούμε πόσες από τις απώλειες ήταν στρατιωτικές ή μη στρατιωτικές, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι», είχε δηλώσει ο Πριστάικο στο Newsweek.
Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη, είχε πει: «Καταλαβαίνω από τις επαφές μου στα ανώτερα κλιμάκια της στρατιωτικής εξουσίας στην Ουκρανία ότι οι απώλειες είναι μεγάλες, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο των Ρώσων. Ήταν μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά μας να μην προβάλλουμε τις απώλειές μας».
Επίσης, ο Πριστάικο άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία θα πιεστεί να αφήσει την Κριμαία στη Ρωσία. «Ο κυρίαρχος τρόπος σκέψης είναι ότι η Κριμαία θα είναι ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα πρέπει να το σκεφτούμε δύο φορές», είπε.
Στη συνέχεια εξήγησε: «Μου αρέσει η ιδέα ότι η ανατολή δεν είναι θέμα – θα πρέπει να την απελευθερώσουμε. Όταν φτάσουμε στο σημείο να απελευθερώσουμε την Κριμαία, θα το σκεφτούμε δύο φορές».
πηγή: tanea.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
«Πάτησε» Ελσίνκι η Εθνική, έτοιμη για το ματς με την Φινλανδία
15 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ