close search results icon

Βούλγαρος υπουργός: Η Ελλάδα είναι από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας

Ποιοι συμμετείχαν στο σημαντικό forum που έγινε στη Σόφια. 

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Βουλγαρίας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των εξωτερικών εμπορικών εταίρων της χώρας μας».

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, Πέτκο Νικόλοφ, στην ομιλία του στα εγκαίνια του βουλγαροελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Σόφια.

Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και σχεδόν 80 εταιρείες από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, του τουρισμού, των ΤΠΕ, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των κατασκευών κ.λπ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τσβετάν Σιμεόνοφ και ο πρέσβης της Ελλάδας στη χώρα μας Χ.Ε. Αλέξιος Μάριος Λιμπερόπουλος.

Ο υπουργός Νικολόφ επεσήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα εξελίσσονται θετικά και τα τελευταία χρόνια το διμερές εμπόριο παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023, οι ανταλλαγές αγαθών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν σε πάνω από 4,6 δισ. ευρώ και το τρέχον έτος, μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, ανέρχονται σε σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις απεριόριστες ευκαιρίες ανάπτυξης που μπορούν να επιτύχουν η Βουλγαρία και η Ελλάδα στην οικονομική τους συνεργασία.

«Η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους στρατηγικούς επενδυτές στη χώρα μας. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία στις αρχές του 2024 ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ και μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανέρχεται σε σχεδόν 80 εκατ. ευρώ», είπε ο υπουργός Νικόλοφ.

stighmiotipo-othonis-2024-10-05-170251.png

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος της φυσικής μετακίνησης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών, θα διευκολύνει το εμπόριο και τις συναλλαγές, καθώς και τον έλεγχο των συνόρων, των τελωνείων και της φορολογίας.

«Η Βουλγαρία εκτιμά τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτό το θέμα και είναι πεπεισμένη ότι η ελληνική επιχείρηση και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη βουλγαρική πλευρά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές ροές», επεσήμανε ο Νικολόφ.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η βουλγαρική και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της οδικής και σιδηροδρομικής υποδομής μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα ενισχύσει τη θετική επίδραση της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στο Σένγκεν και θα οδηγήσει σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

«Η βουλγαρική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια κοινή πρόκληση για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ως κράτη μέλη της ΕΕ είναι να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων της «Ψηφιακής Δεκαετίας 2030» – του ευρωπαϊκού προγράμματος, ένας από τους τέσσερις πυλώνες του οποίου είναι η συνδεσιμότητα», επεσήμανε ο Νικολόφ.

Ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε ότι η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών σε κυβερνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υποστήριξη της διαδικασίας κατάρτισης των εθνικών στρατηγικών χαρτών πορείας για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας, γράφει η βουλγαρική blitz.

πηγή: olympia.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ