Βρετανία: Μετά τα Γλυπτά, ζόρια και στο Μεταναστευτικό
Αθηνά Σούτζου
Η «πληγή» στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, μεγαλώνει, καθώς το Μεταναστευτικό έρχεται και πάλι να προκαλέσει τριγμούς. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ -που πριν από λίγες ημέρες αντικατέστησε τη Σάρα Μπρέιβερμαν μετά την καρατόμησή της-, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του, καταγγέλλοντας πως «το σχέδιο νόμου έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης που στοχεύει να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών της Ρουάντα δεν είναι αρκετές εκτενές».
Το τελευταίο εσωκομματικό επεισόδιο βασίζεται στην μπλοκαρισμένη συμφωνία με τη Ρουάντα για τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη Βρετανία από το θαλάσσιο πέρασμα της Μάγχης. Ο Σούνακ, πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπερασπίστηκε την πολιτική του μετά την παραίτηση. Ξεκαθάρισε πως το νέο νομοσχέδιο σχεδιάστηκε για να παρακάμψει το μπλόκο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας με τη Ρουάντα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε την Τετάρτη τη «σκληρότερη νομοθεσία για τη μετανάστευση που έχει υπάρξει ποτέ», όπως χαρακτηρίστηκε από μερίδα πολιτικών αναλυτών και του Τύπου, που θα του δίνει επίσης την εξουσία να ακυρώνει τυχόν παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα από την Ε.Ε. Η ισχύς του «σκληρού» νομοσχεδίου προβλέπεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη του 2024. Ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρουάντα είναι «ασφαλής», οι υπουργοί πιστεύουν ότι τα δικαστήρια θα αναγκαστούν να απορρίψουν τυχόν εμπόδια στο σχέδιο για τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία από τη χώρα της Αφρικής. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως κάνει λόγο για έκτακτο νομοσχέδιο-ορόσημο που θα βοηθήσει τη χώρα να ελέγξει τα σύνορά της.
Η απόφαση του Σούνακ για το Μεταναστευτικό βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στο κόμμα των Τόρις αλλά και πολλούς κεντρώους βουλευτές να αντιτίθενται σε αυτή την τακτική. Μετά το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Ελληνα ομόλογό του με αφορμή τη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η κυβέρνηση των «Τόρηδων» βρίσκεται σε δεινή θέση εν μέσω δημοσκοπικής πτώσης. Οι Εργατικοί σχολίασαν ότι το τελευταίο «χαοτικό κεφάλαιο» των εσωτερικών μαχών των Τόρις έδειξε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή εξουσίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είπαν ότι ο κ. Σουνάκ έχασε τον έλεγχο της κυβέρνησης, καθώς ένας ακόμα υπουργός «φεύγει από το πλοίο που βυθίζεται».
Η «Daily Express» αναφέρει ότι η «πρώτη δοκιμή» του κ. Σουνάκ για το σχέδιο νόμου της Ρουάντα αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν οι βουλευτές θα έχουν την αρχική τους ψηφοφορία. Κάποιοι φέρονται να ζητούν τη συνεδρίαση των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ώστε να περάσει από το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Νέο χαμηλό ρεκόρ αναμένεται να καταγράψουν οι ρωσοβρετανικές σχέσεις, ύστερα από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον της Μόσχας για συστηματικές κυβερνοεπιθέσεις την τελευταία οκταετία. Από το 2015 χρονολογούνται τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η βρετανική κυβέρνηση σε βάρος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) για κυβερνοκατασκοπεία με στόχους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς κύκλους και ινστιτούτα πολιτικής σκέψης, δημοσιογράφους, κ.ά.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η FSB έχει επιστρατεύσει την ομάδα χάκερ «Cold River», που υπέκλεψε δεδομένα σχετικά με τη βρετανική πολιτική και τις εκλογές του 2019, τα οποία ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Οι χάκερ έστελναν σε χρήστες του Διαδικτύου μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο, για να τους αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα.
Ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατασκοπεία μέσω κυβερνοεπιθέσεων είναι εν ενεργεία αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας, κατά το BBC. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω έρευνες σε συνεργασία με τους συμμάχους της Βρετανίας, για να ανακαλυφθούν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες της Ρωσίας.
Τα στοιχεία που αναφέρει τώρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετίζονται με διευρυμένες δραστηριότητες της συγκεκριμένης ομάδας που συνεργάζεται με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας. Το 2020, ο τότε Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, αποκάλυψε ότι παράγοντες που σχετίζονται με τη ρωσική κυβέρνηση διοχέτευσαν στο Διαδίκτυο έγγραφα που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες, με στόχο να παρέμβουν στις εκλογές του 2019. Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ από το καλοκαίρι του 2018, όταν η Βρετανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιχείρησε να σκοτώσει τον Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με νευροπαραλυτικό αέριο.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Συνταξιούχοι ΙΚΑ Γιαννιτσών: Τον Φεβρουάριο ο ετήσιος χορός της Ένωσης
14 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ